Maagonderzoek (gastroscopie) bij kinderen

Ouder en Kind-centrum

In het kort

Wanneer je klachten hebt die mogelijk worden veroorzaakt door de slokdarm, maag of twaalfvingerige darm, kan de kinderarts een gastroscopie voorstellen. Tijdens dit onderzoek krijg je een soepele slang met een videocameraatje ingebracht via de mond.

Het onderzoek duurt ongeveer een half uur en gebeurt onder volledige narcose. Als je je fit genoeg voelt, mag je een paar uur na het onderzoek weer naar huis.

Onderzoek van de slokdarm, maag of twaalfvingerige darm

Tijdens een gastroscopie bekijkt de kinderarts de binnenkant van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm met een endoscoop. Een endoscoop is een soepele slang met een videocameraatje dat is verbonden met een beeldscherm. De scoop wordt ingebracht via de mond en voorzichtig verder geschoven tot in de twaalfvingerige darm. Eventueel worden er voor onderzoek kleine stukjes weefsel (biopten) weggenomen.

Een gastroscopie wordt gedaan door een kinderarts die gespecialiseerd is in maag-darm-leverziekten.

Narcose

Het onderzoek vindt plaats onder narcose, dit is een algehele verdoving. Je merkt dus niets van wat er gebeurt. Omdat het onderzoek onder narcose is, wordt het onderzoek gedaan op de operatieafdeling.

Afspraak op de Preoperatieve poli

Omdat een gastroscopie onder narcose plaatsvindt, heb je samen met je ouders/verzorgers van tevoren een afspraak op de Preoperatieve poli. Je krijgt een vragenlijst gemaild. Wil je deze invullen en daarna terugsturen?

Op de Preoperatieve poli hebben jullie een gesprek met de anesthesioloog, ook wel slaapdokter genoemd. De anesthesioloog houdt tijdens het onderzoek de hartfunctie, bloedsomloop en ademhaling in de gaten. Om te weten of je extra zorg nodig hebt, doet de arts lichamelijk onderzoek, onder andere van hart en longen. Daarnaast bespreekt de anesthesioloog de ingevulde vragenlijst en geeft uitleg over de narcose.

Buisje

Om de adem­haling tijdens het onderzoek te ondersteunen, kan een buisje in de keelholte of luchtpijp worden geplaatst. Dit buisje is gekoppeld aan een beademingsapparaat. Het buisje kan je gebit bescha­digen als:

  • Je een kleine mondopening hebt.
  • Je een stijve nek hebt.
  • Je slechte tanden hebt of aan het wisselen bent.

Als hiervan sprake is, wil je dit dan van te voren doorgeven aan de anesthe­sioloog?

Voorbereiding thuis

Eten en drinken

Vanwege de narcose mag je voor het onderzoek niet eten en drinken. De narcose schakelt de reflexen uit die ervoor zorgen dat er géén voedsel of vloeistof vanuit de maag in de longen komt. Als je voor het onderzoek eet of drinkt, is dat dus gevaarlijk. In de oproepbrief die je krijgt van de afdeling Opname staat vanaf welk moment je niet meer mag eten en drinken.

Medicijnen

Als je medicijnen gebruikt, hoor je tijdens het bezoek aan de Preoperatieve poli of je deze voorafgaand aan het onderzoek mag doorgebruiken.

Geen sieraden of make-up

Tijdens het onderzoek mag je géén (tong)piercings, ringen of andere sie­raden dragen. Ook make-up is niet toegestaan. Aan de beide handen en voeten moet ten minste 1 nagel vrij zijn van nagellak (geldt ook voor blanke nagellak), hars, gelnagels of kunstnagels (dus vier nagels in totaal). Dit is om een knijpertje te kunnen plaatsen dat het zuurstofgehalte in het bloed meet.

Geen crème

Je mag je op de dag van het onderzoek niet insmeren met bodycrème of body­lotion. Ook mag je in het gezicht geen crème gebruiken.

Lenzen of een bril

Als je met contactlenzen of een bril naar het ziekenhuis komt, wil je dan een lenzendoosje of brillenkoker meenemen? Tijdens het onderzoek kun je namelijk geen lenzen of bril dragen.

De dag van het onderzoek

Voor en na het onderzoek blijf je met je ouders/verzorgers in het Ouder en Kind-centrum. Na aankomst in het ziekenhuis brengt een gastvrouw of gastheer jullie hier naar toe. 

Tegen de tijd dat je aan de beurt bent, brengt een verpleegkundige je naar de operatieafdeling.

Informatie voor ouders/verzorgers

1 van de ouders of verzorgers mag mee naar de operatieafdeling. Over het algemeen mag je bij je kind blijven tot het de narcose heeft gekregen en slaapt. Het is normaal als je kind bij het toedienen van de narcose eerst even onge­controleerde bewegingen maakt. Daarna wordt het rustig.

Als je zwanger bent, raden we je af om mee te gaan naar de operatieafdeling.

Alles bij elkaar is je kind ongeveer een half uur op de operatieafdeling. Na het onderzoek gaat je kind naar de uitslaapkamer, daar mag je dan ook naar toe. 

Narcose

Je krijgt voorafgaand aan de narcose extra zuurstof. Dit gebeurt via een kapje.

Via een infuus wordt het slaapmiddel toegediend waarmee je in slaap wordt gebracht. 

Je slaapt zolang het onderzoek duurt. Het kan nodig zijn dat je spierontspanners krijgt voor een goed verloop van het onderzoek en een goede ademhaling. Wanneer je in slaap bent gebracht, begint de kinderarts met het onderzoek.

Alles bij elkaar ben je ongeveer een half uur op de operatieafdeling.

Na het onderzoek

Na afloop ga je naar de uitslaapkamer om bij te komen. Ook hier houden de zorgverleners je goed in de gaten. 

Als je goed wakker bent, ga je weer terug naar het Ouder en Kind-centrum. Je krijgt wat te eten en te drinken. Je kan na het onderzoek een tijdje last hebben van keelpijn en heesheid, dit komt door het buisje. In de loop van de middag mag je weer naar huis. 

Suf

Je moet op de dag van het onderzoek rustig aan doen. Door de narcose is het normaal dat je na het onderzoek nog een tijdje suf en wat duizelig bent. Daarom mag je na het onderzoek niet op de fiets of brom­mer naar huis. 

Complicaties

Een gastroscopie is een veilig onderzoek. Toch is er altijd een kleine kans op complicaties.

Als je de eerste 24 uur na het onderzoek last krijgt van erge maagpijn, een nabloeding, koorts of misselijkheid met braken, neem dan contact op met het ziekenhuis.

  • Polikliniek Kindergeneeskunde, telefoon (0592) 32 52 30, bereikbaar van 8.30 uur tot en met 16.30 uur.
  • Ouder en Kind-centrum, telefoon (0592) 32 53 52, bereikbaar: 24 uur per dag. 

De uitslag

Voordat jullie naar huis gaan, komt de kinderarts de uitkomsten van de gastroscopie bespreken.

Als er weefsel is weggenomen voor nader onderzoek, duurt het ongeveer 2 weken voordat daarvan de uitslag bekend is. De kinderarts maakt een afspraak om de uitslag te bespreken.

Vragen?

Als je een vraag hebt, kun je contact opnemen met een medewerker van het Ouder en Kind-centrum. Dit kan op verschillende manieren:

  • Je kunt je vraag stellen via de BeterDichtbij-app. Je krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen 3 werkdagen. Let op: je kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij-app een gesprek voor je heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als jouw mobiele telefoonnummer en e-mailadres bij ons bekend zijn.
  • Je kunt bellen. De polikliniek Kindergeneeskunde is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 30, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur. Of met het Ouder en Kind-centrum (0592) 32 53 52. Dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar.

Is het dringend?

Heb je een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

kinde52 - december 2022