Gastroscopie bij kinderen

Ouder en Kind-centrum

In het kort

Als uw kind klachten heeft die mogelijk worden veroorzaakt door de slokdarm, maag of twaalfvingerige darm, kan de kinderarts een gastroscopie voorstellen. Tijdens dit onderzoek krijgt uw kind een soepele slang met een videocameraatje ingebracht via de mond.

Het onderzoek duurt ongeveer een half uur en gebeurt onder volledige narcose. Als uw kind zich fit genoeg voelt, mag het een paar uur na het onderzoek weer naar huis.

Onderzoek van de slokdarm, maag of twaalfvingerige darm

Tijdens een gastroscopie bekijkt de kinderarts de binnenkant van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm met een endoscoop. Dit is een soepele slang met een videocameraatje dat is verbonden met een beeldscherm. De scoop wordt ingebracht via de mond en voorzichtig verder geschoven tot in de twaalfvingerige darm. Eventueel worden er voor onderzoek kleine stukjes weefsel (biopten) weggenomen.

Narcose

Het onderzoek vindt plaats onder narcose, dit is een algehele verdoving. Uw kind merkt dus niets van wat er gebeurt. Vanwege de narcose is er een anesthesioloog bij het onderzoek aanwezig en vindt het onderzoek plaats op de operatieafdeling.

Gastroscopieën worden gedaan door een kindermaag-darm-leverarts. Dit is een kinderarts gespecialiseerd in maag-darm-leverziekten.

Preoperatieve poli

Omdat een gastroscopie onder narcose plaatsvindt, hebben u en uw kind van tevoren een afspraak op de preoperatieve poli, met een anesthesioloog en een anesthe­siemedewerker. U krijgt een vragenlijst gemaild. Wilt u deze (eventueel samen met uw kind) invullen en daarna terugsturen. 

De anesthesioloog houdt tijdens het onderzoek de hartfunctie, bloedsomloop en ademhaling van uw kind in de gaten. Om te weten of uw kind voor of tijdens het onderzoek extra zorg nodig heeft, heeft de anesthesioloog informatie nodig over de algehele gezondheid van uw kind. Ook doet de arts lichamelijk onderzoek, onder andere van hart en longen. Daarnaast bespreekt de anesthesioloog de ingevulde vragenlijst en geeft uitleg over de narcose.

Voorbereiding thuis

Eten en drinken

Vanwege de narcose moet uw kind nuchter zijn tijdens het onderzoek. Dit betekent dat uw kind vanaf een bepaalde tijd niet meer mag eten en drinken. De narcose schakelt reflexen uit die ervoor zorgen dat er géén voedsel of vloeistof vanuit de maag in de longen komt. Als uw kind voor het onderzoek eet of drinkt, is dat dus gevaarlijk. In de oproepbrief die u krijgt van de afdeling Opname staat vanaf welk moment uw kind niet meer mag eten.

Medicijnen

Als uw kind medicijnen gebruikt, hoort u tijdens uw bezoek aan de preoperatieve poli of uw kind deze voorafgaand aan het onderzoek gewoon mag doorgebruiken.

Geen sieraden of make-up

Tijdens het onderzoek mag uw kind géén (tong)piercings, ringen of andere sie­raden dragen. Ook make-up is niet toegestaan. Aan de beide handen en voeten van uw kind moet ten minste één nagel vrij zijn van nagellak (geldt ook voor blanke nagellak), hars, gelnagels of kunstnagels (dus vier nagels in totaal). 

Geen crème

Uw kind mag zich op de dag van het onderzoek niet insmeren met bodycrème of body­lotion. Ook mag uw kind in het gezicht geen crème gebruiken.

Lenzen of een bril

Als uw kind met contactlenzen of een bril naar het ziekenhuis komt, wilt u dan een lenzendoosje of brillenkoker meenemen? Tijdens het onderzoek kan uw kind namelijk geen lenzen of bril dragen.

De dag van het onderzoek

Voor en na het onderzoek verblijft uw kind op de kinder- en jeugdafdeling van het Ouder en Kind-centrum. Na aankomst in het ziekenhuis brengt een gastvrouw of gastheer u en uw kind hier naar toe. 

Tegen de tijd dat uw kind aan de beurt is, wordt het door een verpleegkundige naar de operatieafdeling gebracht. Eén van beide ouders mag mee. Over het algemeen mag u bij uw kind blijven tot het slaapt.

Als u zwanger bent, raden we u af om mee te gaan naar de operatieafdeling.

Narcose

Uw kind wordt met een slaapmid­del buiten bewustzijn gebracht. Uw kind slaapt zolang het onderzoek duurt. Ook kan het nodig zijn dat uw kind spierontspanners krijgt voor een goed verloop van het onderzoek en een goede ademhaling. Het is normaal als uw kind na het toedienen van de narcose eerst even onge­controleerde bewegingen maakt. Daarna wordt uw kind vanzelf rustig.

Extra zuurstof

Als veilig­heidsmaatregel krijgt uw kind voorafgaand aan de narcose extra zuurstof. Dit gebeurt via een kapje.

Buisje

Om de adem­halingsfunctie tijdens het onderzoek te ondersteunen, kan een buisje in de keelholte of luchtpijp worden geplaatst, dat gekoppeld is aan een beademingsapparaat.

Wanneer uw kind in slaap is gebracht, begint de kinderarts met het onderzoek.

Bijwerkingen van de narcose

Suf

Door de narcose is het normaal als uw kind na het onderzoek nog een tijdje suf is. Daarom mag uw kind na het onderzoek niet op de fiets of brom­mer naar huis gaan. 

Keelpijn, heesheid

Als uw kind een buisje krijgt om de ademhaling te regelen, kan het een tijdje last hebben van keelpijn en heesheid. Ook kan het gebit van uw kind door het buisje bescha­digd raken. Dit is met name het geval als uw kind een kleine mondopening heeft, een stijve nek, slechte tanden of aan het wisselen is. Als hiervan sprake is, wilt u dit dan doorgeven aan de anesthe­sioloog?

Na het onderzoek

Na afloop gaat uw kind naar de uitslaapkamer om bij te komen. Anesthesie­medewerkers en anesthesiologen houden uw kind hier goed in de gaten. In de uitslaapkamer mag u naar uw kind toe. Alles bij elkaar is uw kind ongeveer een half uur op de operatieafdeling.

Als uw kind goed wakker is, wordt het weer teruggebracht naar de kinder- en jeugdafdeling. Daar krijgt het iets te eten en te drinken. In de loop van de middag mag uw kind weer naar huis. Omdat uw kind de rest van de dag nog wat suf en duizelig kan zijn, moet het rustig aan doen.

Complicaties

Een gastroscopie is een veilig onderzoek. Toch is er altijd een kleine kans op complicaties.

Als uw kind de eerste 24 uur na het onderzoek last krijgt van erge maagpijn, een nabloeding, koorts of misselijkheid met braken, neem dan contact op met het ziekenhuis.

  • Polikliniek Kindergeneeskunde, telefoonnummer (0592) 325230.
  • Kinderafdeling, telefoonnummer (0592) 32 5352. 

De uitslag

Voor u naar huis gaat, komt de kinderarts de uitkomsten van de gastroscopie met u bespreken.

Als er weefsel is weggenomen voor nader onderzoek, duurt het ongeveer twee weken voordat daarvan de uitslag bekend is. De kinderarts maakt een afspraak met u om de uitslag te bespreken.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met een medewerker van het Ouder en Kind-centrum. Dit kan op verschillende manieren:

  • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
  • U kunt bellen. De polikliniek Kindergeneeskunde is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 30, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

kinde - november 2020