Hoofdpijn bij kinderen

Ouder en Kind-centrum

In het kort

Ook kinderen kunnen last hebben van hoofdpijn. Als uw kind vaak last heeft van hoofdpijn of de hoofdpijn is hevig, kan de huisarts uw kind doorverwijzen naar de polikliniek Kindergeneeskunde van het WZA.

Hoofdpijn bij kinderen

Om een beeld te krijgen van de soort hoofdpijn die uw kind heeft, zal de kinderarts uw kind onder andere vragen om een hoofdpijndagboekje bij te houden.

U krijgt het hoofdpijndagboekje van de arts tijdens het eerste bezoek aan de polikliniek. U kunt het hoofdpijndagboekje ook downloaden.

Hoofdpijndagboekje

Voor kinderen

Alle dagen dat je geen hoofdpijn hebt, hoef je alleen maar in de kolom ‘ernst hoofdpijn’ een 0 in te vullen. Als je wel hoofdpijn hebt, is het belangrijk dat je in alle kolommen wat invult.

Zo vul je het boekje in:

Begintijd hoofdpijn: noteer hoe laat de hoofdpijn begint. Als je bijvoorbeeld wakker wordt met hoofdpijn, schrijf dan op ‘bij wakker worden’.

Eindtijd hoofdpijn: schrijf op hoe laat de hoofdpijn weer weggaat. Als de hoofd­pijn er nog is als je gaat slapen, schrijf je op ‘tot slapen’.

Soort hoofdpijn: probeer de hoofdpijn te omschrijven, bijvoorbeeld bonkend, stekend, drukkend of een zwaar gevoel.

Ernst hoofdpijn: je geeft de hoofdpijn een cijfer tussen 0 en 10 waarbij 0 geen hoofdpijn is en 10 de allerergste hoofdpijn die je maar kunt bedenken.

Activiteit bij het opkomen van de hoofdpijn: schrijf op wat je aan het doen was toen je hoofdpijn kreeg. Was je bijvoorbeeld aan het sporten? Zat je op school? Zat je in de auto?

Misselijkheid, braken: noteer een ‘m’ als je last hebt van misselijkheid tijdens de hoofdpijn en een ‘b’ als je ook moet braken.

Pijnstillers: Als je een pijnstiller hebt genomen tegen de hoofdpijn, no­teer dan een ‘p’ voor paracetamol en een ‘i’ voor ibuprofen. Geef met een ‘+’ of een ‘–’ aan of de pijn­stiller effect heeft gehad.

Rust: hier kun je volstaan met ‘ja’ of ‘nee’.

Bijzonderheden: hier kun je dingen opschrijven die misschien invloed hebben op je hoofdpijn, bijvoorbeeld of je laat naar bed bent geweest, verkouden bent, een feestje hebt gehad of iets vervelends hebt meegemaakt.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met een medewerker van het Ouder en Kind-centrum. Dit kan op verschillende manieren:

  • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
  • U kunt bellen. De polikliniek Kindergeneeskunde is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 30, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

kinde - november 2020