Implantaat-prothesebehandeling

In het kort

Voordat u een (nieuwe) gebitsprothese krijgt, kan het nodig zijn dat er implantaten (kunstwortels) in uw onderkaak worden gezet. Deze zorgen ervoor dat de gebitsprothese stevig blijft zitten. Het plaatsen van de implantaten gebeurt door een kaakchirurg (MKA-chirurg). Om het vastgroeien van de implantaten zo goed mogelijk te laten verlopen, kunt u zelf een aantal dingen doen. Na twee tot drie maanden, als de implantaten zijn vastgegroeid, gaat een tandarts of tandtechnicus aan de slag met de nieuwe prothese. Om de onderprothese goed passend te kunnen maken, is meestal ook een nieuwe bovenprothese nodig.

Plaatsen van de implantaten

Eerst krijgt u een verdoving in uw onderkaak.

Vervolgens maakt de kaakchirurg een sneetje in het tandvlees op de plaats waar de implantaten komen en schuift het tandvlees op die plek opzij.

In het kaakbot boort de kaakchirurg voor elk implantaat een gaatje. Daarna worden de implantaten geplaatst.

Ten slotte wordt het tandvlees gehecht.

De ingreep duurt ongeveer drie kwartier.

Na afloop kunt u meteen naar huis.

 

Vastgroeien van de implantaten

  • Spoel de eerste twee weken na het plaatsen van de implantaten regelmatig uw mond: na iedere maaltijd en voor het slapen gaan. U kunt hier 24 uur na het plaatsen de implantaten mee beginnen. U krijgt een recept mee voor mond­spoelvloeistof.
  • De eerste twee weken mag u de implantaten niet poetsen. Poets de implantaten daarna ten minste twee keer per dag met een tandenborstel. U mag zelf weten of u bij het poetsen tandpasta gebruikt.
  • Als u pijn hebt, kunt u pijnstillers gebruiken. Hiervoor krijgt u een recept mee.
  • Rook niet en drink geen alcohol op de dag van de ingreep en de dagen erna. Roken en drinken is slecht voor de wondgenezing. 
  • De implantaten hebben ongeveer 2 tot 3 maanden nodig om vast te groeien in het kaakbot. In die periode mag er geen druk op komen te staan. Uw onderprothese mag u daarom de eerste twee weken niet dragen. Uw bovenprothese kunt u wel gewoon blijven dragen.
  • Totdat u de nieuwe prothese hebt, mag u alleen zacht of vloeibaar voedsel gebruiken. Het warme eten kunt u eventueel malen met een staafmixer. Brood kunt u bijvoorbeeld vervangen door pap.

 

Controle

Na twee weken komt u voor controle terug bij de kaakchirurg. De onderprothese wordt dan aan­gepast, zodat u deze kunt dragen totdat de nieuwe prothese klaar is. Deze prothese is voor de sier en kunt u niet gebruiken om mee te eten. Zes tot acht weken daarna hebt u de tweede en in principe laatste controleafspraak bij de kaakchirurg. 

Soms groeit een implan­taat niet goed en moet daarom later weer worden verwijderd (als u rookt, is de kans daarop groter). De kaakchirurg bespreekt dan met u of het zinvol is om opnieuw een implantaat aan te brengen. 

De nieuwe prothese

Ongeveer drie maanden na het aanbrengen van de im­plantaten, als de implantaten zijn vastgegroeid, hebt u uw eerste afspraak bij een tandarts of tand­protheticus voor de nieuwe prothese. Daarna zijn er nog vier afspraken nodig, voordat de nieuwe prothese klaar is voor gebruik.

  • Bij uw eerste en tweede afspraak worden er afdrukken gemaakt van de vorm van uw kaken en de plaats van de implantaten.
  • Bij uw derde afspraak wordt op de implantaten een soort bruggetje gemaakt, waarop later de prothese wordt vastgeklikt. Ook wordt bekeken waar de tanden en kiezen van de prothese precies moeten komen en welke vorm en kleur deze moeten hebben.
  • Bij uw vierde afspraak kunt u de proef­prothese passen. Als dat nodig is, kan de prothese nog wor­den aangepast.
  • Bij uw vijfde afspraak ligt de nieuwe pro­these voor u klaar. Deze wordt vastgeklemd op het bruggetje.

Controlebezoeken

Na het plaatsen van de nieuwe prothese hebt u een aantal controleafspraken bij de tandarts of tandprotheticus in verband met eventuele klachten. Als u gewend bent aan de nieuwe situatie, komt u ieder halfjaar terug voor controle.

Schoonmaakadviezen

Poets uw implantaten twee keer per dag, met of zonder tandpasta. Als u de implantaten niet goed poetst, kan het tandvlees ontstoken raken en het kaakbot geïrriteerd, waardoor de implantaten los­ kunnen raken. 

Ook de binnenkant van de prothese moet u goed schoon­houden, om te voor­komen dat het slijmvlies geïrriteerd raakt.

Uw tandarts of mondhygiënist kan u precies uitleggen wat nodig is om uw implan­taten en prothese schoon te houden.

Kosten van de behandeling

Voordat de kaakchirurg met u een afspraak maakt voor een implantaat-prothesebehandeling, wordt met u besproken wat de behandeling u eventueel gaat kosten.

Complicaties

Na het plaatsen van de implantaten:

  • kunt u last krijgen van napijn en een gezwollen onderkaak.
  • gebeurt het een enkele keer dat het kaakbot of het tand­vlees ontstoken raakt, of dat de onderlip of kin gevoelloos wordt (meestal trekt dit weer bij).

Neem bij deze klachten contact op met de polikliniek Mondziekten, kaak- en aangezichts­chirurgie. Men is op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur bereikbaar op (0592) 32 53 25. Buiten de bereik­baarheidstijden van de poli­kliniek kunt u bellen naar het algemene nummer van het ziekenhuis (0592) 32 55 55.

Vragen?

Als u een vraag hebt over uw implantaten, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

  • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als uw mobiele telefoonnummer en e-mailadres bij ons bekend zijn.
  • U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 53 25, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

Buiten de openingstijden van de polikliniek Mondziekten, kaak- en aange­zichtschirurgie kunt u bellen naar het algemene nummer van het ziekenhuis, (0592) 32 55 55.

Vraag over uw nieuwe prothese?

Als u nieuwe prothese pijn doet of u hebt andere klachten, neem dan contact op met degene die de prothese heeft gemaakt.

 

mondk07 - februari 2023