Ingreep aan de neus in dagopname

 • Specialisme of afdeling Keel-neus-oorheelkunde (KNO)
 • Openingstijden
  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
 • Wachttijd
  Informeer bij de polikliniek

In het kort

Als u op de behandelafdeling aan uw neus wordt geopereerd, zijn er verschillende dingen waar u van te voren thuis op moet letten. Vlak voor de ingreep krijgt u verdovingsvloeistof in uw neus. Bij sommige ingrepen krijgt u een injectie om verkleving in de neus tegen te gaan. Na de operatie gaat u naar het Chirurgisch Dagcentrum. Daar blijft u tot u zich goed genoeg voelt om naar huis te gaan. Het is verstandig om het de eerste 24 uur rustig aan te doen.

Voorbereiding thuis

Als u bloedverdunners gebruikt, moet u daar in overleg met de KNO-arts een aantal dagen voor de ingreep mee stoppen. Hebt u hier vragen over, dan kunt u bellen naar de KNO-poli.

Vlak voordat u naar het ziekenhuis gaat, is het verstandig om tegen de pijn alvast 2 tabletten Paracetamol van 500 mg in te nemen en 1 tablet Diclofenac 50 mg (hiervoor krijgt u op de KNO-poli een recept).

U kunt gewoon ontbijten.

In verband met eventuele bloedspatjes kunt u het beste op de dag van de ingreep kleren aantrekken die u goed kunt wassen.

Na de ingreep kunt u niet alleen naar huis gaan. Probeer daarom te regelen dat iemand u thuisbrengt. Wilt u het telefoonnummer opschrijven en meenemen van degene die u komt ophalen?

Rond de ingreep

Op de behandelafdeling wordt u verzocht plaats te nemen in de wachtruimte. De assistente komt u ophalen wanneer u aan de beurt bent. U hoeft zich dus niet te melden.

In de voorbereidingsruimte op de behandelafdeling krijgt u watten en gazen in uw neus met verdo­vingsvloeistof. Eventueel krijgt u ook nog een capsule tegen de pijn.

Bij sommige ingrepen krijgt u een injectie om verkleving in de neus tegen te gaan.

Na ongeveer een half uur vindt de ingreep plaats.

Na afloop gaat u naar het Chirurgisch Dagcentrum. Daar blijft u een tijdje om bij te komen van de operatie.

Na de ingreep

U krijgt een recept mee voor neusdruppels (Flixonase). De druppels kunt u gebruiken tot ze op zijn. Ook krijgt u een recept voor een neusspray (Xylometazoline). De neusspray mag u 5 dagen gebruiken. Met de recepten kunt u naar de Wilhelmina Apotheek gaan.

Om te voorkomen dat u zich verslikt, mag u het eerste halve uur na de ingreep niet eten of drinken.

Om de kans op een neusbloeding te verkleinen, is het belangrijk dat u de eerste 24 uur geen warme dingen eet of drinkt en rustig aan doet. 

Controle

Twee tot vier weken tijd na de ingreep hebt u een controleafspraak bij de KNO-arts.

Uw mening telt

Een compliment, tip of klacht

Wij vinden het belangrijk dat u tevreden bent over onze zorg en dienstverlening. Hebt u een compliment, een tip of een klacht? Wij horen het graag. U kunt het volgende doen:

 • Vertel het direct aan degene die er verantwoordelijk voor is.
 • Bel of schrijf onze ombudsfunctionaris.
 • Vul het formulier in dat u kunt vinden op de webpagina Uw mening telt! Hier vindt u ook meer informatie over de klachtenprocedure en uw rechten als patiënt.

De ombudsfunctionaris

 • e-mail: ombudsfunctionaris@wza.nl
 • telefoon: (0592) 32 56 24/32 55 55 (maandag t/m donderdag)
 • postadres: WZA t.a.v. de ombudsfunctionaris, postbus 30.001, 9400 RA Assen

 

keeln04 - februari 2017