Koolhydraten tellen (bij diabetes)

Welke apps kunt u gebruiken?

  • Specialisme of afdeling Diabetes Centrum Wilhelmina
  • Openingstijden
    Telefonisch spreekuur diabetesverpleegkundigen: maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur, via (0592) 76 00 40. Spoedlijn diabetesverpleegkundigen: maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 16.30 uur, via (0592) 76 00 48. Bel bij spoed buiten kantooruren de Huisartsenspoedpost (0900) 112 0 112.
  • Wachttijd
    Informeer bij de polikliniek

In het kort

Als u diabetes hebt, is het belangrijk om te weten hoeveel koolhydraten er in een bepaald voedingsmiddel zitten. U kunt daarbij gebruikmaken van een aantal handige apps. Deze zijn geschikt voor een mobiele telefoon of tablet. Ook kunnen sommige apps u informatie geven over bijvoorbeeld vetten in uw voeding, bewegen en afvallen.

Koolhydraatkenner

De Koolhydraatkenner is een app voor Apple en Android mobiele telefoons en tablets en voor niet-smart mobiele telefoons met internetbundel. De app kost €2,29.

De Koolhydraatkenner geeft voor meer dan duizend producten het aantal koolhydraten weer. De app bevat een zoekfunctie waarmee u een product gemakkelijk kunt opzoeken. De producten staan ook weergegeven in alfabetische volgorde. U kunt zelf producten of maaltijden toevoegen aan de lijst. Tot slot is het mogelijk om met de app een voedingsdagboek bij te houden. U ziet dan in één oogopslag hoeveel koolhydraten u op een dag hebt gebruikt.

My Fitness Pall

My Fitness Pall is gratis te downloaden voor Apple en Android mobiele telefoons en tablets. Om My Fitness Pall te kunnen gebruiken, is het nodig dat u eerst een account aanmaakt.

De app geeft naast het aantal koolhydraten de verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten per product aan. Er is een uitgebreide productenlijst, waar u eigen producten, maaltijden en recepten aan kunt toevoegen. Ook kunt u een voedingsdagboek bijhouden, waarmee u snel kunt zien hoeveel koolhydraten uw voeding die dag bevat.

My Fitness Pall kan u bovendien ondersteunen wanneer u bepaalde doelen hebt gericht op beweging of gewichtsverlies. Verder bevat deze app een stappenteller.

Voedingswaardentabel

De Voedingswaardentabel is gratis te downloaden voor Apple en Android mobiele telefoons en tablets. De Voedingswaardetabel geeft informatie over het aantal koolhydraten per product maar geeft ook informatie over allerlei andere voedingsstoffen die in een product zitten. De uitgebreide lijst met producten kunt u zonder Wifi of mobiel netwerk gebruiken, erg handig voor onderweg of bijvoorbeeld tijdens een vakantie.

Met de Voedingswaardentabel kunt u ook uitrekenen hoeveelheid energie u hebt verbruikt bij een bepaalde lichamelijke activiteit, zoals een half uurtje hardlopen.

De mogelijkheid om een voedingsdagboek bij te houden is ook bij deze app aanwezig. Dit is echter niet gratis.

Diapp

De Diapp is speciaal ontwikkeld voor mensen met diabetes. U kunt de app downloaden voor Apple en Android mobiele telefoons en tablets. De app kost €2,99.

Met de DIAPP kunt u uw insulineverhoudingen instellen. De app bevat een uitgebreide lijst met producten waarbij u zelf de hoeveelheid kunt aanpassen.

Er kunnen maaltijden of producten worden toegevoegd per eetmoment. Daarna berekent de app hoeveel gram koolhydraten u gebruikt.

Vragen?

Als u vragen hebt over uw voeding, kunt u contact opnemen met de afdeling Diëtetiek.

  • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een diëtist in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
  • U kunt bellen. De diëtisten zijn bereikbaar op maandag en donderdag van 8.30 tot 16.30 uur en op vrijdagmorgen van 8.30 tot 12.00 uur, telefoonnummer (0592)76 00 41. Buiten deze tijden kunt u de diëtisten bellen op (0592) 32 53 99.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

 

inter60 - maart 2020