Laparoscopische fundoplicatie

Operatie aan de maag en het middenrif

 • Specialisme of afdeling Chirurgie
 • Openingstijden
  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
 • Wachttijd
  Informeer bij de polikliniek

In het kort

Als u veel last hebt van maagzuur en medicijnen helpen niet, zit er meestal een te grote opening in het middenrif. De maag komt dan omhoog tot boven het middenrif, de slokdarm kan daardoor niet meer goed worden afgesloten, met als gevolg dat er maaginhoud terugstroomt in de slokdarm. Bij een laparoscopische fundoplicatie wordt de maag teruggeplaatst onder het middenrif en de opening in het middenrif wordt kleiner gemaakt.

Wat is het?

Ons eten en drinken gaat via de slokdarm naar de maag. Aan het einde van de slokdarm zit een kringspier die ervoor zorgt dat de maaginhoud niet terug kan stromen naar de slokdarm. Als deze kringspier niet goed sluit (refluxziekte), kan er maaginhoud omhoogkomen. U krijgt dan oprispingen, die een brandend gevoel geven achter het borstbeen. Een niet goed werkende kringspier is vaak het gevolg van een te grote opening in het middenrif (een middenrifbreuk). 

Het middenrif zit tussen de borstholte en de buikholte. Door een opening in het middenrif loopt de slokdarm. Als deze opening te groot is, glijdt het bovenste deel van de maag, dat normaal in de buikholte ligt, door het middenrif naar de borstholte. De slokdarm kan dan niet meer goed worden afgesloten, waardoor er maaginhoud omhoog komt.

Als u door een middenrifbreuk regelmatig last hebt van oprispingen die niet reageren op medicijnen, kunt in aanmerking komen voor een operatie: een laparoscopische fundoplicatie.

Voorbereiding thuis

Een aantal uren voor de operatie mag u niets eten of drinken. Ook zijn er allerlei andere dingen waarmee u rekening moeten houden in de aanloop naar de operatie, zoals uw medicijngebruik. Als u bloedverdunners gebruikt, moet u daar bijvoorbeeld meestal een aantal dagen van tevoren mee stoppen. De precieze instructies krijgt u tijdens het preoperatieve spreekuur.

 

De operatie

Verdoving

Voorafgaand aan de operatie krijgt u narcose. Dit is een verdoving die ervoor zorgt dat u gedurende de operatie buiten bewustzijn bent.

Operatie

Eerst brengt de chirurg de maag vanuit de borstholte terug in de buikholte. Vervolgens wordt de opening in het middenrif voor de slokdarm nauwer gemaakt. Ten slotte maakt de chirurg de maag vast aan het middenrif, zodat de maag niet meer omhoog kan.

Het is een kijkoperatie, wat wil zeggen dat de chirurg werkt aan de hand van beelden op een monitor. Op deze manier hoeft de buik niet open, maar is het voldoende om een paar kleine sneetjes te maken. Om het operatiegebied in beeld te krijgen, maakt de chirurg gebruik van een camera die via een sneetje boven de navel wordt ingebracht. Via vier sneetjes bovenin de buik brengt de chirurg de operatie-instrumenten in het lichaam.

Opnameduur

Meestal blijft u twee dagen opgenomen. 

Na de operatie

 

 • Na de operatie kunt u het gevoel hebben dat het eten in uw slokdarm blijft zitten. Meestal heeft dit te maken met een zwelling in het operatiegebied. Het beste kunt u dan een tijdje vloeibare voeding gebruiken. Wanneer de zwelling is verdwenen, kunt u weer gewoon eten. Soms zakt het eten niet, omdat de doorgang van de slokdarm door het middenrif na de operatie te nauw is. In dat geval kan een tweede operatie nodig zijn om de doorgang wat ruimer te maken.
 • Als de maag tijdens de operatie vanuit de borstholte naar de buikholte wordt gebracht, kan het longvlies van een van beide longen beschadigd raken. Daardoor kan de long na de operatie in elkaar klappen. Met behulp van een drain zorgt de chirurg ervoor dat de long weer uitzet.

Adviezen

 • Als u weer thuis bent, mag u eten wat u wilt. Wel is het verstandig om niet te veel in één keer te eten en het eten goed fijn te kauwen.
 • U kunt gewoon bewegen, zolang u geen pijn hebt. Als u zich er goed bij voelt, kunt u zonder problemen tillen, fietsen, wandelen of autorijden. Zware fysieke inspanningen kunt u de eerste dagen beter vermijden.

Uw mening telt

Een compliment, tip of klacht

Wij vinden het belangrijk dat u tevreden bent over onze zorg en dienstverlening. Hebt u een compliment, een tip of een klacht? Wij horen het graag. U kunt het volgende doen:

 • Vertel het direct aan degene die er verantwoordelijk voor is.
 • Bel of schrijf onze ombudsfunctionaris.
 • Vul het formulier in dat u kunt vinden op de webpagina Uw mening telt! Hier vindt u ook meer informatie over de klachtenprocedure en uw rechten als patiënt.

De ombudsfunctionaris

 • e-mail: ombudsfunctionaris@wza.nl
 • telefoon: (0592) 32 56 24/32 55 55 (maandag t/m donderdag)
 • postadres: WZA t.a.v. de ombudsfunctionaris, postbus 30.001, 9400 RA Assen

 

chiru68 - maart 2016