Liesbreukoperatie bij kinderen

 • Specialisme of afdeling Chirurgie
 • Openingstijden
  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
 • Wachttijd
  6 weken

In het kort

Meestal merkt een kind weinig van een liesbreuk of waterbreuk. Als een breuk groter wordt, kan dat wel last geven is een operatie vaak de beste oplossing. De operatie wordt gedaan onder narcose. Bijna altijd kan een kind dezelfde dag nog naar huis. Over het algemeen zijn er geen problemen na de operatie en kan uw kind na een paar dagen alles weer doen.   

Wat is het?

Een liesbreuk is een uitstulping van het buik­vlies in de liesstreek. De uitstulping is het gevolg van een zwakke plek in de buikwand. In deze uitstulping kan vocht uit de buikholte terechtkomen of een deel van de darminhoud. Dit gebeurt vooral als de druk op de buikwand groter wordt, bijvoorbeeld als uw kind hoest of perst tijdens de stoelgang.

Als bij een jongen in de uitstulping van het buikvlies een vochtophoping ont­staat vlakbij de zaadballetjes of de zaadstreng, heet dat een waterbreuk.

Meestal hebben kinderen weinig hinder van een liesbreuk of waterbreuk. Als de breuk groter wordt, kan dat wel meer klachten geven. Het kan pijn doen en een kind kan last krijgen van misselijkheid. In dat geval is een operatie vaak de beste oplossing.

Voorbereiding thuis

Voorafgaand aan de operatie mag uw kind een aantal uren niets eten of drinken. Ook zijn er allerlei andere dingen waarmee u en uw kind rekening moeten houden in de aanloop naar de operatie. De precieze instructies krijgt u tijdens het preoperatieve spreekuur.

 

 

 

De operatie

Verdoving

Voorafgaand aan de operatie krijgt uw kind een algehele verdoving (een andere naam hiervoor is 'narcose' of 'algehele anesthesie'). Uw kind wordt hiermee tijdelijk buiten bewustzijn gebracht en voelt dus geen pijn. 

Operatie

Op de plaats van de breuk maakt de chirurg een sneetje. Vervolgens wordt de uitstulping teruggeduwd.

De wond wordt gehecht en afgedekt met een pleister. 

Na de operatie

Meestal mag uw kind dezelfde dag weer naar huis. Soms is het nodig om een nachtje te blijven.

Waar u thuis op moet letten

 • De eerste dagen na de operatie voelt de liesstreek pijnlijk aan. U krijgt een recept voor pijnstillers mee naar huis. Als uw kind toch pijn blijft houden of de pijn wordt erger, neem dan contact op met uw huisarts.
 • Het is normaal als uw kind na de operatie verho­ging heeft. Stijgt de temperatuur tot boven de 38,5° C, dan is het verstandig om uw huisarts te bellen.
 • De pleister op de wond mag u na vijf dagen weghalen.
 • De hechtingen lossen na verloop van tijd vanzelf op.
 • De huid in het wondgbied kan een of twee dagen na de operatie een roodblauwe kleur krijgen door een bloeduitstorting. Ook kun­nen bij een jongen de balzak en de onderkant van de penis blauw verkleuren en bij een meisje de grote schaamlip. Deze verkleuringen trekken geleidelijk weg.
 • De eerste vijf dagen mag uw kind niet te lang douchen (even schoonspoelen mag wel) en niet in bad. Daarna mag uw kind wel weer gewoon douchen en in bad. Zolang de wond nog niet is genezen, is het belangrijk om de huid op die plek deppend af te drogen (dus niet wrijven).
 • De eerste uren na de operatie en soms ook nog de dag na de operatie, heeft uw kind waarschijnlijk weinig eetlust. Probeer er toch voor te zorgen dat uw kind een beetje eet en drinkt. Misschien voelt uw kind zich ook misselijk. Een paar keer overgeven is niet erg, maar als uw kind blijft over­geven, waarschuw dan uw huisarts.
 • Als uw kind niet te veel pijn heeft, is lopen en fietsen geen probleem. Wel is het verstandig om uw kind een paar dagen thuis te houden. Daarna kan  het waarschijnlijk weer gewoon naar school. 

Controle

Omdat een operatie van een liesbreuk of waterbreuk meestal weinig problemen geeft, is het niet nodig dat uw kind voor controle terugkomt op de polikliniek Chirurgie. In plaats daarvan is er ongeveer zes weken na de operatie een ‘telefonische controle’. Een verpleegkundige van de polikliniek Chirurgie belt dan om te horen hoe het met uw kind gaat. Als u vragen hebt, kunt u die dan ook stellen. 

Uw mening telt

Een compliment, tip of klacht

Wij vinden het belangrijk dat u tevreden bent over onze zorg en dienstverlening. Hebt u een compliment, een tip of een klacht? Wij horen het graag. U kunt het volgende doen:

 • Vertel het direct aan degene die er verantwoordelijk voor is.
 • Bel of schrijf onze ombudsfunctionaris.
 • Vul het formulier in dat u kunt vinden op de webpagina Uw mening telt! Hier vindt u ook meer informatie over de klachtenprocedure en uw rechten als patiënt.

De ombudsfunctionaris

 • e-mail: ombudsfunctionaris@wza.nl
 • telefoon: (0592) 32 56 24/32 55 55 (maandag t/m donderdag)
 • postadres: WZA t.a.v. de ombudsfunctionaris, postbus 30.001, 9400 RA Assen

 

chiru08 - november 2014