Liesbreukoperatie bij kinderen

 • Specialisme of afdeling Chirurgie
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

 • Afspraak maken? Vragen?
 • Wachttijd
  51 weken

In het kort

Meestal merkt een kind weinig van een liesbreuk of waterbreuk. Als een breuk groter wordt, kan dat wel last geven en is een operatie vaak de beste oplossing. De operatie wordt gedaan onder narcose. Bijna altijd kan een kind dezelfde dag nog naar huis. De eerste paar dagen kan uw kind het beste thuisblijven. Daarna kan uw kind meestal alles weer gewoon doen.      

Wat is het?

Een liesbreuk is een zwakke plek in de buikwand ter hoogte van de lies. Daardoor kan buikvet of een stukje darm naar buiten puilen. Dit gebeurt vooral als uw kind hoest of perst bij het poepen. 

Bij een jongen kan er vocht komen in de uitstulping vlakbij de zaadballetjes of de zaadstreng. Een liesbreuk heet dan een waterbreuk.

Als de breuk groter wordt, kan het pijn doen en kan uw kind last krijgen van misselijkheid. Dan kan een operatie nodig zijn.

Voorbereiding thuis

Een aantal uren voor de operatie mag uw kind niets eten of drinken. Ook zijn er allerlei andere dingen om rekening mee te houden in de aanloop naar de operatie. De precieze instructies krijgt u tijdens het preoperatieve spreekuur.

De operatie

Verdoving

Voorafgaand aan de operatie krijgt uw kind narcose. Dit is een volledige verdoving, waardoor uw kind helemaal niets merkt van de operatie. Tijdens het preoperatieve spreekuur legt de anesthesioloog u uit wat er precies gebeurt bij de verdoving.    

Operatie

De chirurg maakt op de plaats van de breuk een sneetje en duwt de uitstulping terug.

Na afloop wordt de wond gehecht met een oplosbare hechtdraad en afgedekt met een pleister. 

Naar huis

Meestal mag uw kind dezelfde dag weer naar huis. Soms is het nodig om een nachtje te blijven.

 

Na de operatie

 • De eerste dagen doet de liesstreek pijn. U krijgt een recept mee voor pijnstillers. Als uw kind pijn houdt of de pijn wordt erger, kunt u het beste contact opnemen met de polikliniek Chirurgie.
 • Het is normaal als uw kind na de operatie verho­ging heeft. Stijgt de temperatuur tot boven de 38,5° C, neem dan contact op met de polikliniek Chirurgie.
 • De pleister op de wond mag u na vijf dagen weghalen.
 • De hechtingen lossen na verloop van tijd vanzelf op.
 • De huid in het wondgebied kan een of twee dagen na de operatie een roodblauwe kleur krijgen. Ook kun­nen bij een jongen de balzak en de onderkant van de penis blauw verkleuren en bij een meisje de grote schaamlip. Deze verkleuringen trekken geleidelijk weg.
 • De eerste vijf dagen mag uw kind niet lang douchen (even schoonspoelen mag wel) en niet in bad. Zolang de wond niet dicht is, is het belangrijk om die plek droog te deppen (niet wrijven).
 • De eerste uren na de operatie en soms ook nog de dag na de operatie, heeft uw kind waarschijnlijk weinig zin in eten en drinken. Probeer er toch voor te zorgen dat uw kind een beetje eet en drinkt. Misschien voelt uw kind zich ook misselijk. Een paar keer overgeven is niet erg, maar als uw kind blijft over­geven, neem dan contact op met de polikliniek Chirurgie.
 • U kunt uw kind het beste een paar dagen thuis houden. Daarna kan uw kind meestal weer gewoon naar school. Als uw kind niet te veel pijn heeft, is lopen en fietsen geen probleem.

Controleafspraak

Ongeveer zes weken na de operatie belt een verpleegkundige van de polikliniek Chirurgie u op om te horen hoe het met uw kind gaat. 

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Chirurgie. 

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als uw mobiele telefoonnummer en e-mailadres bij ons bekend zijn.
 • U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 10, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen! Buiten de bereikbaarheidstijden van de polikliniek kunt u de eerste 48 uur na de operatie met een dringende vraag bellen naar de Spoedeisende Hulp, telefoonnummer (0592) 32 52 78. 

chiru08 - mei 2022