Longfunctieonderzoek

 • Specialisme of afdeling Longgeneeskunde
 • Openingstijden
  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
 • Wachttijd
  Informeer bij de polikliniek

In het kort

Om te weten hoe uw longen werken, kan uw specialist een longfunctieonderzoek voor u aanvragen. Longfunctieonderzoeken kunnen informatie geven over uw longinhoud of de manier waarop u in- en uitademt, maar bijvoorbeeld ook over eventuele overgevoeligheid van uw longen of hyperventilatieklachten.

 

Wat is het?

Longfunctieonderzoek kan nodig zijn als u last hebt van kortademigheid, vaak moet hoesten of snel moe bent. Maar ook om andere redenen kan het nuttig zijn om de werking van uw longen te onderzoeken. Bijvoorbeeld om te bepalen of u hyperventileert of om te weten of uw longen overgevoelig zijn. Ook is het mogelijk om met behulp van longfunctieonderzoek vast te stellen hoeveel zuurstof u in uw bloed hebt. Vaak wordt een combinatie van onderzoeken gedaan.

Meestal is de longarts degene die een longfunctieonderzoek aanvraagt. Maar ook van andere specialisten, zoals een cardioloog of een internist kunt u een verwijzing krijgen naar de longfunctieafdeling.

Longfunctieonderzoek kan eveneens van belang zijn als u moet worden geopereerd en uw arts wil weten of uw conditie goed genoeg is om een operatie aan te kunnen.

De onderzoeken worden uitgevoerd op de longfunctieafdeling door longfunctieanalisten. Zij geven de uitslag van de onderzoeken door aan de specialist die de onderzoeken heeft aangevraagd. De longarts of een andere specialist zal de uitslag met u bespreken of u krijgt bericht via uw huisarts.

Vragen?

Als u vragen hebt, kunt u bellen naar de polikliniek Longgeneeskunde. Men is op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur op telefoonnummer (0592) 32 52 35.

Uw mening telt

Een compliment, tip of klacht

Wij vinden het belangrijk dat u tevreden bent over onze zorg en dienstverlening. Hebt u een compliment, een tip of een klacht? Wij horen het graag. U kunt het volgende doen:

 • Vertel het direct aan degene die er verantwoordelijk voor is.
 • Bel of schrijf onze ombudsfunctionaris.
 • Vul het formulier in dat u kunt vinden op de webpagina Uw mening telt! Hier vindt u ook meer informatie over de klachtenprocedure en uw rechten als patiënt.

De ombudsfunctionaris

 • e-mail: ombudsfunctionaris@wza.nl
 • telefoon: (0592) 32 56 24/32 55 55 (maandag t/m donderdag)
 • postadres: WZA t.a.v. de ombudsfunctionaris, postbus 30.001, 9400 RA Assen