Onderzoek bij een borstafwijking

 • Specialisme of afdeling Mammacentrum
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

 • Afspraak maken? Vragen?
 • Wachttijd
  Informeer bij de polikliniek

In het kort

Bij een afwijking in uw borst kan uw huisarts u verwijzen naar het Mammacentrum. Een chirurg of verpleegkundig specialist heeft een gesprek met u en onderzoekt uw borsten. Daarna wordt u onderzocht op de afdeling Radiologie. Als de afwijking goedaardig is, is dat meestal dezelfde dag bekend. Is de afwijking misschien kwaadaardig, dan wordt wat borstweefsel weggenomen voor onderzoek op een laboratorium. Na twee werkdagen hebt u een afspraak voor de uitslag.

Voorbereiding thuis

Geen bodymilk of bodylotion

Smeer uw huid voor het onderzoek niet in met bodymilk of bodylotion (ook niet de avond van tevoren).

Pijnstiller innemen

Als er een mammografie wordt gedaan, kan het verstandig zijn om ongeveer een uur van tevoren twee tabletten paracetamol in te nemen van 500 mg. Dit onderzoek kan namelijk pijnlijk zijn. 

Radiologisch onderzoek

Na het gesprek en het onderzoek bij de chirurg of verpleegkundig specialist gaat u naar de afdeling Radiologie voor verder onderzoek. U krijgt óf een mammografie, óf een echografie, óf allebei.

(Als er op aanvraag van uw huisarts of via het Bevolkingsonderzoek al een mammografie of echografie bij u is gedaan, hoeft dit onderzoek niet opnieuw.)

Mammografie

Bij een mammografie worden er röntgenfoto’s gemaakt van uw borsten. Om een scherpe foto te kunnen maken, moet de borst zo plat mogelijk zijn. Daarom wordt uw borst tussen twee platen stevig aangedrukt. Dit kan pijn doen. 

Echografie

Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Van tevoren krijgt u wat gel op uw borst. Daarna wordt een echoapparaat over uw borst heen en weer bewogen. De beelden zijn te zien op een monitor.

 

 

De (voorlopige) uitslag

Na de onderzoeken op de afdeling Radiologie komt u terug bij de chirurg of verpleegkundig specialist om de uitslag te bespreken voor zover die op dat moment bekend is. 

Goedaardig?

Als de afwijking in uw borst goedaardig is (bijvoorbeeld een cyste of mastopathie), is dat na het radiologische onderzoek meestal duidelijk. 

Misschien kwaadaardig?

Is de afwijking misschien kwaadaardig? Dan is er verder onderzoek nodig. Er wordt dan een stukje weefsel uit uw borst weggenomen. Dit heet een punctie. Het weggenomen weefsel gaat voor onderzoek naar een laboratorium.

Het kan een punctie onder echogeleide zijn of een stereotactische punctie. De punctie onder echogeleide kan meteen worden gedaan. Voor een stereotactische punctie wordt een aparte afspraak gemaakt. Informatie over de stereotactische punctie krijgt u bij het maken van de afspraak.

Een punctie onder echogeleide

Tijdens een punctie onder echogeleide ligt u op een onderzoekstafel. Om te weten waar de afwijking in uw borst precies zit, wordt eerst een echografie gedaan. 

Daarna wordt uw huid op de plaats van de punctie verdoofd. Vervolgens haalt de radioloog met een speciale naald wat weefsel weg. 

Het weefsel wordt opgestuurd naar een laboratorium. Daar wordt onderzocht of het kwaadaardig is.

Uitslag van het weefselonderzoek

Na twee dagen werkdagen zijn de resultaten van het weefselonderzoek bekend. U komt dan weer terug bij de chirurg of verpleegkundig specialist om de uitslag te bespreken. 

De uitslag van het weefselonderzoek kan zijn dat u borstkanker hebt. Er wordt dan met u besproken wat dit betekent en wat de behandelmogelijkheden zijn.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Chirurgie. 

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
 • U kunt uw vraag stellen via MijnWZA (uw digitale dossier). U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen.
 • U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 10, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

 

chiru20 - juni 2019