Operatie van een haperende vinger

 • Specialisme of afdeling Chirurgie
 • Openingstijden
  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
 • Wachttijd
  6 weken

In het kort

Als de buigpees van een vinger ontstoken is, kan de pees zo dik worden dat deze geen ruimte meer heeft om te bewegen in de huls om de pees heen (peesschede). Uw vinger kan zich dan niet meer op eigen kracht strekken. Dit heet een 'haperende vinger' ('snapping finger'). De chirurg maakt een sneetje in de peesschede, zodat de pees weer vrij kan bewegen. Na de operatie duurt het een paar maanden, voordat u uw vinger weer gewoon kunt gebruiken.

Voorbereiding

Vervoer naar huis

Na de operatie kunt u niet zelf autorijden. Probeer daarom van tevoren vervoer voor de terugweg te regelen. 

Handen wassen

Wilt u de hand met de haperende vinger goed schoonmaken voordat u naar het ziekenhuis gaat?

De operatie

Eerst krijgt u twee verdovingsprikken in uw vinger of hand.

Vervolgens maakt de chirurg een sneetje in de lengte van de peesschede. Hierdoor krijgt de ontstoken pees weer ruimte om te bewegen.

Na afloop wordt de huid met hechtingen dichtgemaakt en krijgt u een verband om uw vinger.

De ingreep duurt ongeveer tien minuten.

Na de operatie

 • U krijgt een mitella om uw hand in te doen. De mitella moet u de rest van de dag omhouden.
 • De dag na de operatie mag u het verband van uw vinger afhalen. Een pleister is dan voldoende.
 • Als het verband eraf is, mag u weer gewoon douchen.
 • Het is belangrijk dat u uw vinger meteen gaat bewegen, wanneer het verband eraf is. U mag met uw vinger zoveel doen als u kunt. Houd er wel rekening mee dat u zeker nog wel een week of zes last zult hebben van uw vinger wanneer u iets stevig vastpakt. Op de plaats van het littekentje blijft uw vinger een maand of drie nog wat stijf.
 • Totdat de hechtingen verwijderd zijn (na een dag of tien), kunt u beter niet zwemmen.
 • Soms voelt de vinger na de operatie wat prikkelend of doof aan. Een zenuw werkt dan tijdelijk wat minder goed. In de loop van een paar weken herstelt de zenuw zich vanzelf weer.

Complicatie

Als de pijn de tweede dag na de operatie erger wordt, bel dan met de polikliniek Chirurgie. Misschien is uw vinger dan ontstoken. Dit komt echter bijna niet voor.

Controle

Een week tot tien dagen na de operatie hebt u controleafspraak op de polikliniek Chirurgie. Dan worden ook uw hechtingen verwijderd.

Contact

De polikliniek Chirurgie is op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur telefonisch bereikbaar op nummer (0592) 32 52 10. In dringende gevallen kunt u contact opnemen met de Huisartsenspoedpost.