Opname herniaoperatie of operatie lendenwervelkanaal

 • Specialisme of afdeling Verpleegafdeling B1
 • Openingstijden
  24 uur per dag; bij voorkeur na 11.00 uur
 • Wachttijd
  Informeer bij de polikliniek

In het kort

Voor en na een operatie vanwege een hernia of een vernauwing van het lendenwervelkanaal bent u op verpleegafdeling B1. Van tevoren hebt u een gesprek met een apothekersassistente over uw medicijngebruik. Op afdeling B1 neemt een verpleegkundige een vragenlijst met u door en vinden de voorbereidingen plaats voor de operatie. Daarna gaat u naar de operatieafdeling. Meestal mag u de dag na de operatie weer naar huis. Tijdens uw opname kunt u uw mobiele telefoon gewoon gebruiken en is er gratis Wifi.

Voorbereiding

Meenemen

 • uw patiëntenpas van het WZA
 • uw zorgverzekeringspas
 • uw identiteitskaart (ID), rijbewijs of paspoort
 • het labformulier dat u van uw specialist hebt gekregen, als het nodig is dat u op de opnamedag bloed laat prikken
 • een overzicht van de medicijnen die u gebruikt (dit kunt u opvragen bij uw apotheek) met een voorbeeld van elke medicijnsoort (in de verpakking)
 • oogdruppels, inhalator, anticonceptiepil, zalven en crèmes, als u deze dagelijks gebruikt
 • toiletspullen
 • een brillenkoker als u een bril draagt; een bewaardoosje voor uw lenzen als u lenzen draagt
 • een pyjama of shirt voor ’s nachts.
 • makkelijke kleding voor overdag, eventueel een ochtendjas of vest
 • schoenen of slippers met stroeve zolen

Geld en waardevolle spullen
Laat sieraden of andere waardevolle spullen thuis en neem niet te veel geld mee. Op uw kamer hebt u géén eigen kast die u op slot kunt doen. Bij verlies, diefstal of beschadiging is het ziekenhuis niet aansprakelijk.

Eten en drinken, medicijnen

Een aantal uren voor de operatie mag u niets eten of drinken. Ook zijn er allerlei andere dingen waarmee u rekening moeten houden in de aanloop naar de operatie, zoals uw medicijngebruik. Als u bloedverdunners gebruikt, moet u daar bijvoorbeeld meestal een aantal dagen van tevoren mee stoppen. De precieze instructies krijgt u tijdens het preoperatieve spreekuur.

Geen sieraden, piercings of make-up

Tijdens de operatie is het niet toegestaan om sieraden te dragen of piercings in te hebben. Als het niet lukt om uw ring(en) thuis zelf af te krijgen, raden we u aan om de hulp van een juwelier in te roepen. Zo nodig worden ringen in het ziekenhuis doorgezaagd! Ook mag u tijdens de operatie geen make-up op hebben. Eventuele nagellak, kunstnagels of gelnagels kunt u laten zitten.

Geen crème of lotion

Doe de dag van de operatie geen crème of lotion op uw lichaam of gezicht.

Contactpersoon

Na de operatie belt een verpleegkundige uw partner of een familielid (of een ander vertrouwd iemand) van u op om te vertellen hoe het met u is. Daarom is het belangrijk dat u van tevoren bedenkt wie uw contactpersoon is en welk telefoonnummer deze persoon heeft. Tijdens uw intakegesprek op afdeling B1 zal de verpleegkundige daarnaar vragen.  

 

Bezoek

Alle dagen van de week kunt u op uw kamer bezoek ontvangen:

 • tussen 15.30 en 17.00 uur
 • tussen 18.30 en 20.00 uur

In het weekend en op feestdagen is er een extra bezoekuur van 10.30 tot 11.30 uur.

Als u niet aan bed gebonden bent, kunt u uw bezoek op het verpleegplein ontvangen. Dit kan buiten de officiële bezoektijden om.

Twee bezoekers

Voor uw eigen rust en die van uw kamergenoten mag u op uw kamer niet meer dan twee bezoekers tegelijk ontvangen. 

Geen bloemen

Omdat afdeling B1 ook voor longpatiënten is, mogen er geen bloemen op de kamers staan.

Voorzieningen

Televisie en radio

Bij uw bed is een televisie. Hiermee kunt u ook radiozenders ontvangen. Om het geluid te kunnen horen, hebt u een koptele­foon nodig. Deze is voor 2,50 euro te koop bij het winkeltje in de hal (na sluitingstijd bij de receptie). Op het verpleegplein kunt u ook televisiekijken.

Telefoon

U mag uw eigen mobiele telefoon gebruiken. Als u geen mobiele telefoon hebt, kunt u eventueel gebruikmaken van een telefoon van het ziekenhuis. Houd er bij het bellen rekening mee dat u uw kamergenoten niet hindert.

Internet

Op uw kamer kunt u gratis gebruikmaken van een draadloze internetverbinding (Wifi). Ook kunt u gratis internetten met een van de computers op het verpleegplein.

Na de operatie

Naar huis

In het algemeen kunt u de dag na de operatie weer naar huis. Voordat u vertrekt, komt er een fysiotherapeut bij u langs om te kijken of er nog bijzonderheden zijn. 

Adviezen voor thuis 

 • Tot 48 uur na de operatie mag u niet douchen.
 • U moet iedere dag de pleister op de operatiewond vervangen. Pleisters kunt u bij uw vertrek ophalen bij de Wilhelmina Apotheek.
 • Controleer iedere dag of de wond rood, warm of gezwollen is. Als dat het geval is, neemt u dan contact op met uw huisarts.
 • Om de operatiewond dicht te maken kan de neurochirurg oplosbare of niet-oplosbare hechtingen gebruiken. Oplosbare hechtingen verdwijnen na verloop van tijd vanzelf. Niet-oplosbare hechtingen moeten zeven dagen na de operatie wor­den verwijderd. Hiervoor kunt u een afspraak maken bij uw huisarts. 

Goed om te weten

Co-assistenten en leerlingverpleegkundigen

Tijdens uw opname kunt u te maken krijgen met co-assistenten (artsen in opleiding) en leerlingverpleegkundigen. Als u bezwaar hebt tegen hun aanwezigheid, houden we daar rekening mee.

Inzage in uw patiëntendossier

Al uw medische gegevens staan in uw patiëntendossier. In MijnWZA staan uw gegevens vanaf 1 juli 2018. Wilt u gegevens inzien van vóór 1 juli 2018 of maakt u geen gebruik van MijnWZA, dan kunt u voor het inzien van uw dossier een afspraak maken met uw arts. U kunt ook een kopie krijgen van van uw dossier. Dit kunt u aanvragen bij de afdeling Medische Admi­nistratie van het WZA. 

Gebruik van lichaamsmateriaal

Bloed of ander lichaamsmateriaal dat bij u wordt afgenomen, gaat voor onderzoek naar het laboratorium. Eventueel restmate­riaal wordt anoniem (zonder uw naam of gegevens) verwerkt en gebruikt. Bijvoorbeeld voor het testen van meetapparatuur. Hebt u daar bezwaar tegen, dan kunt u dat doorgeven aan de medewerkers van het laboratorium. Anders gaan we ervan uit dat u uw instemming verleent.

 

neuro22 - september 2019

Bezoek is van harte welkom

Lees de bezoekregels. Bezoek is van harte welkom