Praktische informatie neusoperatie in dagopname

In het kort

Als u voor een neusoperatie naar het ziekenhuis gaat, is het belangrijk dat u zich goed voorbereidt. Bij een operatie in dagopname gaat u na de operatie naar het Chirurgisch Dagcentrum. Als u zich goed genoeg voelt, mag u weer naar huis. Thuis kunt u zelf een aantal dingen doen om zo snel mogelijk te herstellen.    

Voorbereiding thuis

  • Als u bloedverdunners gebruikt, moet u daar in overleg met de KNO-arts een aantal dagen voor de operatie mee stoppen. Hebt u hier vragen over, dan kunt u bellen naar de KNO-poli.
  • Vlak voordat u naar het ziekenhuis gaat, is het verstandig om tegen de pijn alvast 2 tabletten Paracetamol van 500 mg in te nemen en 1 tablet Diclofenac 50 mg (hiervoor krijgt u op de KNO-poli een recept).
  • U kunt gewoon ontbijten.
  • In verband met eventuele bloedspatjes kunt u het beste op de dag van de ingreep kleren aantrekken die u goed kunt wassen.
  • Na de operatie kunt u niet alleen naar huis gaan. Regel daarom van tevoren dat iemand u thuisbrengt. Wilt u het telefoonnummer opschrijven en meenemen van degene die u komt ophalen?

Rond de operatie

U gaat naar de behandelafdeling (nr. 34) en neemt plaats in de wachtruimte. De assistente komt u ophalen wanneer u aan de beurt bent. U hoeft zich dus niet te melden.

In de voorbereidingsruimte op de behandelafdeling krijgt u watten in uw neus met verdo­vingsvloeistof. Ook krijgt u een tablet tegen de pijn.

Bij sommige operaties krijgt u een injectie om verkleving in de neus tegen te gaan.

Ongeveer een half uur nadat u bent verdoofd, vindt de ingreep plaats.

Na afloop gaat u naar het Chirurgisch Dagcentrum. Daar blijft u een tijdje om bij te komen van de operatie.

Na de operatie

  • U krijgt een recept mee voor neusdruppels (Flixonase). De druppels kunt u gebruiken tot ze op zijn. Ook krijgt u een recept voor een neusspray (Xylometazoline). De neusspray mag u 5 dagen gebruiken. Met de recepten kunt u naar de Wilhelmina Apotheek gaan.
  • Om te voorkomen dat u zich verslikt, mag u het eerste halve uur na de ingreep niet eten of drinken.
  • Het is belangrijk dat u de eerste 24 uur geen warme dingen eet of drinkt en rustig aan doet. Er is dan minder kans op een neusbloeding.

Controle

Twee tot vier weken tijd na de operatie hebt u een controleafspraak bij de KNO-arts.

Vragen? Iets doorgeven?

U kunt de KNO-poli bellen van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur op nummer (0592) 32 52 25.