Neusoperatie in dagopname

In het kort

Als u voor een neusoperatie naar het ziekenhuis gaat, is het belangrijk dat u zich goed voorbereidt. Bij een operatie in dagopname gaat u na de operatie naar het Chirurgisch Dagcentrum. Als u zich goed genoeg voelt, gaat u weer naar huis. Thuis kunt u zelf een aantal dingen doen om zo snel mogelijk te herstellen.    

Voorbereiding thuis

Stoppen met bloedverdunners

Als u bloedverdunners gebruikt, is het meestal zo dat u daar een aantal dagen voor de operatie mee moet stoppen. De KNO-arts bespreekt met u wat in uw situatie nodig is. Hebt u hier vragen over, dan kunt u bellen naar de KNO-polikliniek.

Pijnstillers

Tegen de pijn kunt u het beste al pijnstillers innemen vóórdat u naar het ziekenhuis gaat.

 • Doe dit kort van tevoren.
 • Neem 2 tabletten paracetamol van 500 mg en 1 tablet diclofenac 50 mg (hiervoor krijgt u een recept).

Pijnstillers kunnen een allergische reactie oproepen. Heb u daar ervaring mee? Laat dat dan van tevoren weten aan een medewerker van de KNO-polikliniek.  

Goed wasbare kleren

Het is mogelijk dat er tijdens de operatie wat bloedspatjes op uw kleren komen. Trek daarom op de dag van de operatie kleren aan die u goed kunt wassen. 

Vervoer terug regelen

Na de operatie kunt u beter niet zelf autorijden. Probeer daarom van tevoren te regelen dat iemand u thuisbrengt. Als dat niet lukt, is het verstandig om met een taxi naar huis te gaan.

Geen alcohol

Alcohol heeft een bloedverdunnende werking. Daarom raden we u aan om 24 uur voor de operatie geen alcohol te gebruiken.

Ontbijt

Op de dag van de operatie kunt u gewoon ontbijten, net zoals u dat anders ook doet.

Rond de operatie

U gaat naar de behandelafdeling (nr. 34) en neemt plaats in de wachtruimte. De assistente komt u ophalen wanneer u aan de beurt bent. U hoeft zich dus niet te melden.

U krijgt watten in uw neus met verdo­vingsvloeistof en een injectie in uw neus met een verdovingsmiddel.

Ook krijgt u een tablet (tramadol) tegen de pijn.

Als uw neus voldoende is verdoofd, begint de KNO-arts met opereren.

De operatie duurt ongeveer een kwartier.

Na de operatie

Na afloop gaat u naar het Chirurgisch Dagcentrum. Daar blijft u een tijdje om bij te komen van de operatie. Daarna kunt u naar huis.

Adviezen na de operatie

Waar moet u op letten?

 • Tegen de pijn kunt u pijnstillers innemen: per 24 uur maximaal 6 tabletten paracetamol van 500 mg (3 x 2 tabletten) of 4 tabletten paracetamol van 1000 mg. Als paracetamol onvoldoende helpt, kunt u ibuprofen gebruiken (tenzij uw KNO-arts anders voorschrijft): per 24 uur maximaal 3 tabletten van 600 mg.
 •  Om minder kans te hebben op een neusbloeding, is het belangrijk dat u de eerste 24 uur niet in de zon zit, niet heet doucht en niets warms eet of drinkt. Als u toch een neusbloeding krijgt, gebruik dan een neusspray. Daarna houdt u uw neus tien minuten dicht door onder het neusbot te drukken. Ook kan het helpen om op een ijsklontje te zuigen.
 • Doe de eerste 24 uur rustig aan.
 • Doe de eerste twee tot drie weken geen zwaar lichamelijk werk en ook geen sportactiviteiten.
 • De eerste twee weken mag u niet hard snuiten of niezen. Ook kunt u beter niet bukken. Anders krijgt u druk in uw hoofd en kunnen wondjes weer gaan bloeden.
 • Het is normaal als er de eerste dagen wat bloed of bloederig slijm uit uw neus komt. Als dit in uw keel terechtkomt, slik het dan niet door maar spuug het uit.
 • U kunt u een drukkend gevoel hebben in uw voorhoofd. Dit wordt geleidelijk minder.

Sponsje, tampon, kapje

 • Soms krijgt u sponsjes in uw neus. Deze lossen na één of twee dagen vanzelf op.
 • Soms krijgt u tampons in uw neus. Deze worden eruitgehaald als u weer naar huis gaat of tijdens een afspraak op de KNO-polikliniek.  
 • Soms krijgt u een neuskapje. Dit moet één of twee weken blijven zitten. Tijdens uw controleafspraak haalt de KNO-arts kapje weg. U krijgt dan een nieuw kapje om drie weken lang alleen 's nachts op te hebben. Als het kapje los gaat zitten, kunt u het vastplakken met een pleister.

Controle

Twee tot vier weken tijd na de operatie hebt u een controleafspraak bij de KNO-arts.

Spoelen, druppelen en sprayen

Spoelen

Het is belangrijk om uw neus na de operatie te spoelen met een zoutoplossing. Door te spoelen zorgt u ervoor dat korstjes en slijm verdwijnen, zodat u beter kunt ademhalen. U begint met spoelen op de tweede dag na de operatie. 

Hoe spoelen?

U doet een afgestreken theelepel zout in een kopje gekookt water en wacht totdat het zout is opgelost. Laat het water afkoelen. Daarna doet u de zoutoplossing in een spuitje (een spuitje kunt u kopen bij de apotheek). Vervolgens spuit u de zoutoplossing in uw neus. U kunt het beste boven een wasbak gaan staan, zodat het vocht uit uw neus in de wasbak loopt.

Hoe vaak spoelen?

U spoelt zes keer per dag. U gaat door met spoelen totdat uw neus vrij is van korsten en u weer goed kunt ademen door uw neus. 

Tips bij het spoelen

 • U kunt een leeg neusspray-flesje vullen met de zoutoplossing en naast het spoelen een paar keer sprayen.
 • Als u voordat u gaat spoelen een douche neemt, laten de korstjes makkelijker los. Ook kan het helpen om met een wattenstokje wat vaseline of honinggel in uw neusgaten te wrijven. Honinggel is te koop bij de apotheek.

Neusdruppels en neusspray

U krijgt na de operatie een recept mee voor neusdruppels (Flixonase). De druppels kunt u gebruiken tot ze op zijn. Ook krijgt u een recept voor een neusspray (xylometazoline). De neusspray mag u 7 dagen gebruiken. Met de recepten kunt u naar de Wilhelmina Apotheek gaan.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de KNO-polikliniek. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
 • U kunt uw vraag stellen via MijnWZA (uw digitale dossier). U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen.
 • U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 25, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend? 

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen! 

 

keeln30 - januari 2020