Neusoperatie poliklinisch

In het kort

Als u voor een neusoperatie naar het ziekenhuis gaat, is het belangrijk dat u zich goed voorbereidt. Na een poliklinische operatie mag u meteen weer naar huis. Thuis kunt u zelf een aantal dingen doen om zo snel mogelijk te herstellen.

Voorbereiding thuis

Stoppen met bloedverdunners

Als u bloedverdunners gebruikt, is het meestal zo dat u daar een aantal dagen voor de operatie mee moet stoppen. De KNO-arts bespreekt met u wat in uw situatie nodig is. Hebt u hier vragen over, dan kunt u bellen naar de KNO-polikliniek.

Goed wasbare kleren

Het is mogelijk dat er tijdens de operatie wat bloedspatjes op uw kleren komen. Trek daarom op de dag van de operatie kleren aan die u goed kunt wassen. 

Vervoer terug regelen

Na de operatie kunt u beter niet zelf autorijden. Probeer daarom van tevoren te regelen dat iemand u thuisbrengt of neem een taxi.

Geen alcohol

Alcohol heeft een bloedverdunnende werking. Daarom raden we u aan om 24 uur voor de operatie geen alcohol te gebruiken.

Ontbijt

Op de operatiedag kunt u gewoon ontbijten, net zoals u dat anders ook doet.

Rond de operatie

De operatie vindt plaats op de KNO-polikliniek.

Van tevoren krijgt u watten in uw neus met verdo­vingsvloeistof. Ook krijgt u een injectie in uw neus met een verdovingsmiddel.

Als uw neus voldoende is verdoofd, begint de KNO-arts met opereren.

De operatie duurt ongeveer een kwartier.

Na afloop kunt u meteen naar huis.

Adviezen na de operatie

Waar moet u op letten?

 • Tegen de pijn kunt u pijnstillers innemen: per 24 uur maximaal 6 tabletten paracetamol van 500 mg (3 x 2 tabletten) of 4 tabletten paracetamol van 1000 mg. Als paracetamol onvoldoende helpt, kunt u ibuprofen gebruiken (tenzij uw KNO-arts anders voorschrijft): per 24 uur maximaal 3 tabletten van 600 mg.
 •  Om minder kans te hebben op een neusbloeding, is het belangrijk dat u de eerste 24 uur niet in de zon zit, niet heet doucht en niets warms eet of drinkt. Als u toch een neusbloeding krijgt, gebruik dan een neusspray. Daarna houdt u uw neus tien minuten dicht door onder het neusbot te drukken. Ook kan het helpen om op een ijsklontje te zuigen.
 • Doe de eerste 24 uur rustig aan.
 • Doe de eerste twee tot drie weken geen zwaar lichamelijk werk en ook geen sportactiviteiten.
 • De eerste twee weken mag u niet hard snuiten of niezen. Ook kunt u beter niet bukken. Anders krijgt u druk in uw hoofd en kunnen wondjes weer gaan bloeden.
 • Het is normaal als er de eerste dagen wat bloed of bloederig slijm uit uw neus komt. Als dit in uw keel terechtkomt, slik het dan niet door maar spuug het uit.
 • U kunt u een drukkend gevoel hebben in uw voorhoofd. Dit wordt geleidelijk minder.

Sponsje, tampon, kapje

 • Soms krijgt u sponsjes in uw neus. Deze lossen na één of twee dagen vanzelf op.
 • Soms krijgt u tampons in uw neus. Deze worden eruitgehaald als u weer naar huis gaat of tijdens een afspraak op de KNO-polikliniek.  
 • Soms krijgt u een neuskapje. Dit moet één of twee weken blijven zitten. Tijdens uw controleafspraak haalt de KNO-arts kapje weg. U krijgt dan een nieuw kapje om drie weken lang alleen 's nachts op te hebben. Als het kapje los gaat zitten, kunt u het vastplakken met een pleister.

Controle

Twee tot vier weken tijd na de operatie hebt u een controleafspraak bij de KNO-arts.

Spoelen, druppelen en sprayen

Spoelen

Het is belangrijk om uw neus na de operatie te spoelen met zout water. Door te spoelen zorgt u ervoor dat korstjes en slijm verdwijnen, zodat u beter kunt ademhalen. Bovendien hebben neussprays en neusdruppels meer effect als u uw neus spoelt. Ook helpt spoelen om infecties in uw neus te voorkomen.

Hoe spoelen?

U doet een afgestreken theelepel zout in een kopje gekookt water en wacht totdat het zout is opgelost. Laat het water afkoelen. Daarna doet u het zoute water in een spuitje of een neusdouche (deze kunt u kopen bij de apotheek). Vervolgens brengt u het zoute water in uw neus. Om ervoor te zorgen dat het zoute water goed in de neusholtes komt, kunt u het beste schuin omhoog sprayen. Het is handig om boven een wasbak te gaan staan, zodat het vocht uit uw neus in de wasbak loopt.

Hoe vaak spoelen?

U begint met spoelen op de tweede dag na de operatie. U spoelt vijf keer per dag. U gaat door met spoelen totdat uw neus vrij is van korsten en u weer goed kunt ademen door uw neus. 

Tips bij het spoelen

 • U kunt een leeg neusspray-flesje vullen met het zoute water en naast het spoelen een paar keer sprayen.
 • Als u voordat u gaat spoelen een douche neemt, laten de korstjes makkelijker los. Ook kan het helpen om met een wattenstokje wat vaseline of honinggel in uw neusgaten te wrijven. Honinggel is te koop bij de apotheek.

Neusdruppels, neusspray en wonddressing

 • U krijgt na de operatie een recept mee voor neusdruppels (Flixonase). De druppels kunt u gebruiken tot ze op zijn.
 • Ook krijgt u een recept voor een neusspray (xylometazoline). De neusspray mag u 7 dagen gebruiken. Om ervoor te zorgen dat de spray op de goede plek in uw neus terecht komt, kunt u het beste met uw rechterhand in het linkerneusgat sprayen en met uw linkerhand in het rechterneusgat. 
 • Als dat nodig is, schrijft de KNO-arts STB wonddressing voor. Dit zorgt voor een beschermend laagje over de wond in uw neus. Ook helpt het tegen infecties. U brengt het aan met een wattenstaafje of een gaasje.       

Met de recepten kunt u naar de Wilhelmina Apotheek gaan (in de hal van het ziekenhuis).

Wanneer doet u wat?

In dit schema ziet u hoe u het beste het spoelen, sprayen, druppelen en de wonddressing over de dag kunt verdelen. Het zijn richttijden, die u kunt aanpassen afhankelijk van uw dagindeling (bijvoorbeeld als u eerder opstaat of later naar bed gaat). Wel is het belangrijk dat u de volgorde aanhoudt van het schema: eerst spoelen met zout water, dan de neusspray, daarna de neusdruppel en tot slot eventueel de STB wonddressing.

Zout water: 5 x per dag

 

Neusspray: 4 x per dag (2 sprays per keer in beide neusgaten)  Neusdruppels: 2 x per dag (halve nasule per keer in beide neusgaten) STB wonddressing (als u hiervoor een recept hebt): 3 x per dag
8.00 uur 8.30 uur 9.00 uur 9.15
11.30 uur 13.00 uur    
15.00 uur     16.00
18.30 uur 16.30 uur    
22.00 uur 22.00 uur 22.30 uur 22.45

 

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de KNO-polikliniek. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een app’je sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
 • U kunt uw vraag stellen via MijnWZA (uw digitale dossier). U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen.
 • U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 25, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend? 

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen! 

 

keeln29 - januari 2020