Sigmoïdoscopie (darmonderzoek)

In het kort

Met een sigmoïdoscopie kan uw arts het laatste stuk van uw dikke darm bekijken om te zien of er afwijkingen zijn of om een kleine ingreep te doen. Via uw anus schuift de arts een endoscoop in uw darm. Dit is een dunne, soepele slang met een lichtbron en een cameraatje dat in verbinding staat met een beeldscherm. Het inbrengen van de endoscoop voelt wat vervelend. Het is voor dit onderzoek nodig dat u van tevoren een laxerend dieet volgt.

Voorbereiding thuis: laxerend dieet

Om uw darm van binnen goed te kunnen bekijken, moet deze zo leeg mogelijk zijn. Daarom is het belangrijk dat u van tevoren een laxerend dieet volgt.

Dag vóór het onderzoek

 • Ontbijt: een boterham of een beschuit met magere vleeswaren zoals rook­vlees of met zoet beleg. Eventueel besmeren met boter.
 • De rest van de dag alleen vloeibaar voedsel en veel drin­ken (minstens twee liter!): water zonder koolzuur, ranja, koffie en thee (eventueel met melk of suiker), melk of melkproducten zoals vla en yoghurt, bouillon.
 • Om 19.00 uur: twee laxeertabletten bisacodyl 5 mg innemen. Hierdoor kunt u buikkramp krijgen. Het effect van de laxeertabletten kunt u ’s avonds
  of 's nachts al merken, soms ook pas de volgende ochtend.

Dag van het onderzoek

 • Ontbijt: thee (zonder melk, eventueel met suiker) en een droge beschuit.
 • Lunch: thee (zonder melk, eventueel met suiker) en een droge beschuit.
 • Na de lunch mag u tot het onderzoek niets meer eten.
 • U mag drinken zoveel u wilt: water zonder koolzuur, koffie en thee (zonder melk, even­tueel met suiker), ranja.

Verdere voorbereiding thuis

Stoppen met bloedverdunners

Slikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan geldt: 

 • 3 dagen van tevoren stoppen met Sintrom (acenocoumarol), tenzij uw arts iets anders met u heeft afgesproken
 • 7 dagen van tevoren stoppen met Marcoumar (fenprocoumon), tenzij uw arts iets anders met u heeft afgesproken
 • in overleg met uw arts 24 uur van tevoren stoppen met NOAC: Rivaroxaban (Xarelto), Apixaban (Eliquis), Daibigratan (Praxada)
 • met Plavix of Persantin alléén stoppen in overleg met uw arts

Uw arts bespreekt met u wanneer u weer kunt beginnen met innemen van bloedverdunners. Over het algemeen is dat zo snel mogelijk na het onderzoek.

Als u vragen hebt over het stoppen met bloedverdunners, neem dan contact op met uw huisarts of met de polikliniek Interne geneeskunde.

Stoppen met ijzertabletten

Gebruikt u ijzertabletten? Stop hier dan 5 dagen voor het onderzoek mee. Door het ijzer krijgt u zwarte ontlasting, waardoor er zwarte aanslag op uw darmslijmvlies komt. Hierdoor is het voor uw arts moeilijker om de darm te bekijken.

Diabetes

Als u diabetes hebt en insuline of tabletten gebruikt, kan het nodig zijn dat u uw medicijngebruik tijdelijk aanpast. Als u hierover vragen hebt, kunt u contact opnemen met de diabetesverpleegkundigen. Zij houden telefonisch spreekuur op werk­dagen tussen 11.00 en 12.00 uur en zijn te bereiken via telefoonnummer (0592) 76 00 40.

Anticonceptiepil

Als u de pil gebruikt, houd er dan rekening mee dat de werking van de pil door het laxeren minder kan zijn. Daarom is het verstandig om tijdelijk naast de pil ook een ander voorbehoedsmiddel te gebruiken, zoals een condoom.

Extra onderbroek

Het is handig om een extra onderbroek bij u te hebben op de dag van het onderzoek.

Het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats op het scopiecentrum en wordt gedaan door een arts samen met twee verpleegkundigen.

Een klysma

Vlak voor het onderzoek krijgt u een klysma om het laatste deel van uw darm schoon te maken. Een verpleegkundige brengt dan via uw anus een slangetje naar binnen en spuit daardoor laxeervloeistof in uw darm. Probeer de laxeervloeistof ongeveer tien minuten op te houden. Na een minuut of tien krijgt u aandrang om naar de wc te gaan.

Het onderzoek

U kleedt zich van onderen uit en gaat daarna op uw linkerzij op een onderzoektafel liggen.

Via uw anus schuift de arts de endoscoop in uw dikke darm. Terwijl de arts de endoscoop door de darm beweegt, is op een beeldscherm precies te volgen hoe de darm er van binnen uitziet. Af en toe wordt wat lucht naar binnen geblazen.   

Door de bewegingen van de en­doscoop en de extra hoeveelheid lucht is het heel normaal als u winden moet laten. Niets dus om u voor te schamen.

Soms is het nodig een stukje uit de darmwand te halen (een biopt), om te laten onderzoeken op een laboratorium. U voelt hier vrijwel niets van. Als u een poliep hebt in uw darm, kan de arts deze tijdens het onderzoek weghalen.

Uitslag

Voordat u naar huis gaat, bespreekt de arts met u wat hij tijdens het onderzoek heeft gezien. 

Als er weefsel is weggenomen, hoort u na ongeveer een week wat de uitslag is van het laboratoriumonderzoek.

Naar huis

Na het gesprek met de arts kunt u naar huis. Het is wel verstandig om in het ziekenhuis nog even naar de wc te gaan. 

 

Waar u thuis op moet letten

Na het onderzoek kunt u een paar dagen last hebben van winderigheid en darmkrampen. Ook kunt u na het weghalen van een poliep of een stukje weefsel een tijdje wat bloed in uw ontlasting hebben. Dat is normaal en gaat vanzelf over. U hoeft zich daar dus geen zorgen over te maken.

Contact opnemen

Een enkele keer komt het voor dat u na een sigmoïdoscopie te maken krijgt met:

 • erge buikpijn
 • een nabloeding
 • koorts
 • misselijkheid met braken 

Bel bij deze klachten uw huisarts, als deze het onderzoek heeft aangevraagd, en anders de medewerkers van de polikliniek Interne geneeskunde. De polikliniek Interne geneeskunde is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur op telefoonnummer (0592) 32 51 55. Als uw huisarts of de polikliniek Interne geneeskunde niet meer te bereiken is, neemt u dan contact op met de Huisartsenspoedpost. 

Vragen?

Als u vragen hebt over het onderzoek, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Interne geneeskunde. U kunt hen van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur bereiken op telefoonnummer (0592) 32 51 55.

Uw mening telt

Hebt u een compliment, een tip of een klacht?

Wij vinden het belangrijk dat u tevreden bent over onze zorg en dienstverlening. Hebt u een compliment, een tip of een klacht? Wij horen het graag. U kunt het volgende doen:

 • Vertel het direct aan degene die er verantwoordelijk voor is.
 • Bel of schrijf onze ombudsfunctionaris.
 • Vul het formulier in dat u kunt vinden op de webpagina Uw mening telt! Hier vindt u ook meer informatie over de klachtenprocedure en uw rechten als patiënt.

De ombudsfunctionaris is bereikbaar via:

 • e-mail: ombudsfunctionaris@wza.nl
 • telefoon: (0592) 32 56 24/32 55 55 (maandag t/m donderdag)
 • postadres: WZA t.a.v. de ombudsfunctionaris, postbus 30.001, 9400 RA Assen

 

inter 02 - november 2018