Slikonderzoek

Bij problemen met slikken

  • Specialisme of afdeling Keel-neus-oorheelkunde (KNO)
  • Openingstijden
    Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
  • Wachttijd
    Informeer bij de polikliniek

In het kort

Als u problemen hebt met slikken, zijn er verschillende onderzoeken om vast te stellen wat daarvan de oorzaak is. Op de afdeling Radiologie kan met röntgenstralen een slikvideo worden gemaakt. De KNO-arts doet een zogenoemd FEES-onderzoek waarbij hij met een slangetje met een camera (een endoscoop) de binnenkant van uw keel bekijkt. De logopedist coördineert de onderzoeken.  

Wat is het?

Om te kunnen slikken, moeten de spieren van uw mondholte, keel, lippen, tong, kaak, wangen en strotten­hoofd goed ­werken. Ook is het belangrijk dat u genoeg speeksel aanmaakt en dat u goed kunt kauwen. Als ergens een verstoring optreedt, kunt u klachten krijgen. U kunt dan last krijgen van: verslikken, hoesten tijdens of na het eten en drinken, vocht dat na het drinken terugkomt door uw neus, een brok in de keel, kokhalzen, luchtweginfecties of brandend maagzuur.

Intakegesprek

De logopedist heeft een intakegesprek met u, gaat met u mee naar de onderzoeken, bespreekt samen met de KNO-arts de uitslagen met u en begeleidt u zo nodig naderhand.

Slikproef

Om een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen van uw klachten, kan de logopedist een slikproef met u doen. Terwijl u eet en drinkt, kijkt de logopedist wat er precies gebeurt. Een slikproef duurt ongeveer een half uur.

Onderzoeken

Slikvideo

Na het intakegesprek (met een slikproef) gaat u met de logopedist naar de afdeling Radiologie. Daar maakt een radioloog een slikvideo, waarop de slikbeweging beeldje voor beeldje te zien is. Zo is het mogelijk om precies vast te stellen waar de slikproblemen zich voordoen.

Van tevoren krijgt u wat bariumpap (een contrastmiddel), om scherpe opnamen te kunnen maken.

Het maken van de video duurt ongeveer een kwartier. Na afloop bekijken de radioloog en de logopedist de beelden. Zij geven hun bevindingen door aan de KNO-arts.

FEES-onderzoek

Na het onderzoek op de afdeling Radiologie gaat u naar de KNO-poli voor een FEES-onderzoek.

Voor het onderzoek wordt uw neusholte verdoofd met een neusspray. Hierdoor kunt u een prikkelend gevoel krijgen in uw keel.

Bij het onderzoek gebruikt de KNO-arts een endoscoop. Dit is een dunne, soepele slang met een cameraatje dat in verbinding staat met een beeldscherm. Met de endoscoop is het mogelijk om de bin­nenkant van uw keel goed te bekijken. Het slangetje gaat via uw neus naar binnen. Tijdens het onderzoek krijgt u water met verdikkingsmiddel te drinken. Op een scherm kunnen de KNO-arts en de logopedist de slikbewe­ging precies volgen.

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten

Na de onderzoeken

Meteen na afloop van de onderzoeken bespreken de KNO-arts en de logopedist met u wat de uitkomsten zijn. Ook overleggen zij met u wat u kunt doen om uw klachten te verminderen.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de afdeling Logopedie. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

  • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een app’je sturen als een medewerker van de afdeling Logopedie in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
  • U kunt bellen. De afdeling Logopedie is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 53 17, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.00 uur.

Is het dringend? 

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen! 

 

keeln13 - januari 2019