Tips om makkelijker te stoppen met roken

In het kort

Stop in één keer met roken. Pas uw eet- en drinkpatroon aan (veel water en fruit) en zorg voor voldoende beweging. Ook is het belangrijk om direct afleiding te zoeken op momenten dat het moeilijk wordt. 

Met succes stoppen

Van het roken afkomen is voor de meeste mensen moeilijk. Om uw stoppoging tot een succes te maken, is het belangrijk dat u echt gemotiveerd bent. Het heeft zoveel voordelen voor uw gezondheid als u niet meer rookt!

En….stop in één keer! De kans is dan veel groter dat u het volhoudt. Als u geleidelijk mindert, hebt u meestal langer of erger last van ontwenningsverschijnselen. 

Ook kan het helpen als u uw leefstijl aanpast. Door bepaalde gewoonten kan het extra veel moeite kosten om niet te roken.

In de videopresentatie ‘Stoppen met roken tijdens en na opname’ geeft een longverpleegkundige van de Stoppen met roken-poli u adviezen om het niet-roken tijdens een opname in het WZA makkelijker te maken. Ook vertelt zij wat u kunt doen om ná uw opname niet te roken. Klik op de pijl in het plaatje of scan de QR-code.

 

 

 

 

Water, koffie en alcohol

Drink veel water

 • Drink iedere dag zes tot acht glazen water. Probeer dit ten minste een week vol te houden. Uw nieren hebben water nodig om nicotine en andere afvalproducten uit te scheiden.
 • Als u zin hebt in een sigaret, kan water drinken u over het moment heen helpen.
 • Water zorgt voor een andere smaak in uw mond. De behoefte aan een sigaret kan daardoor minder worden.

Let op: deze adviezen gelden niet, als u van uw arts het advies hebt gekregen om minder vocht te gebruiken!

Pas op met koffie (cafeïne)

 • Als u gewend bent om koffie te drinken met een sigaret, probeer dan minder (vaak) koffie te drinken. Roken is voor een deel ook gewoonte. 
 • In koffie zit cafeïne en dit wordt door het teer in een sigaret heel snel afgebroken. Als u stopt met roken en u blijft evenveel koffie drinken, kunt u last krijgen van de cafeïne. Dit kan een trillerig, zweterig en gejaagd gevoel geven. Drink geen koffie meer na 4 uur ’s middags. Als u later op de dag nog koffie drinkt, slaapt u slechter. 
 • Cafeïne zit ook in cola en energiedrankjes. Drink daar ook niet te veel van.

Voorzichtig met alcohol

 • Rookt u als u alcohol gebruikt? Als u minder alcohol drinkt, komt u minder snel in de verleiding om te roken.
 • Onder invloed van alcohol bent u minder gedisciplineerd. Het wordt dan extra moeilijk om het roken te laten.

Fruit

Als u gestopt bent met roken, hebt u de eerste tijd waarschijnlijk behoefte aan ‘iets’ in uw mond. Probeer dan fruit te eten.  

 • Fruit is gezond en helpt uw lichaam in goede conditie te houden.
 • door fruit te eten hebt u waarschijnlijk minder de neiging om te gaan snoepen.
 • Als u niet meer rookt, kunnen uw darmen tijdelijk trager gaan werken. Fruit bevat veel vezels en is daardoor goed voor de darmwerking.

Andere gezonde tussendoortjes zijn bijvoorbeeld: suikervrije kauwgom, (rijst)crackers, gedroogde abrikozen en rozijnen, rauwkost en bouillon.

Beweging en afleiding

Ga naar buiten

Door het roken zit er in uw bloed en longen te veel koolmonoxide en te weinig zuurstof. Buitenlucht is belangrijk om de lucht in uw longen te verversen. Als u buiten bent, adem dan regelmatig diep in. Lichaamsbeweging kan bovendien helpen om spanningen af te reageren.

Zorg voor voldoende afleiding

Heftige trek in een sigaret duurt ongeveer drie minuten, daarna ebt het weer weg. Dit komt een aantal keren op een dag terug, vooral in het begin. Als u zin krijgt in een sigaret, zoek dan meteen afleiding! Dan bent u de hevigste aandrang kwijt.

Slaap

Stoppen met roken zorgt de eerste tijd vaak voor een ‘kort lontje’. Goed slapen is dan extra belangrijk. Als u te weinig slaap hebt, verliest u eerder uw zelfbeheersing. 

Na een paar weken wordt de prikkelbaarheid vaak minder.

Vitamine B

U kunt ontwenningsverschijnselen krijgen als u stopt met roken. Misschien voelt u zich beter als u extra vitamine B inneemt.

 • Slik één keer per dag vitamine B-complex met ten minste 50 mg vitamine B3. Doet dat vóór acht uur ’s avonds, want dan valt u waarschijnlijk moeilijk in slaap.
 • Gebruik voedingsmiddelen met veel vitamine B. Vitamine B zit vooral in graanproducten, zoals volkorenbrood of muesli.

App

Stopmaatje is een handige app als u gaat stoppen met roken. De app helpt u om de zin in een sigaret te weerstaan.

U kunt de app downloaden via App Store en Google Play.

 

algem81 - oktober 2020