Erysipelas

Wondroos

 • Specialisme of afdeling Dermatologie
 • Openingstijden
  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
 • Afspraak maken? Vragen?
 • Wachttijd
  Informeer bij de polikliniek

In het kort

Wondroos (of belroos) is een ernstige infectie van de huid. Het wordt veroorzaakt door een bacterie, meestal een streptokok of een stafylokok. Er ontstaat een glanzend rode, warm aanvoelende pijnlijke plek. Dit is meestal op het been, maar wondroos kan overal op het lichaam voorkomen.

Iedereen, zowel mannen, vrouwen als kinderen kan wondroos oplopen. Vaak voelt men zich ziek, koortsig en misselijk. Wondroos wordt behandeld met een antibioticakuur.

Hoe ontstaat wondroos?

Wondroos ontstaat doordat bacteriën de huid binnendringen. Dit kan alleen op plekken waar de huid kapot is. Bijvoorbeeld door een wondje, een schimmelinfectie tussen de tenen, open been, een haarwortelontsteking, eczeem, een steenpuist of insectenbeten.

Is wondroos besmettelijk?

Het is niet zo besmettelijk als andere infectieziekten zoals krentenbaard, koortslip of schurft. U kunt wondroos alleen krijgen wanneer er huidcontact is met een persoon met wondroos terwijl de eigen huid op dat moment beschadigd is, bijvoorbeeld door eczeem. Dit is echter zeldzaam.

Verschijnselen van wondroos

Wondroos begint acuut. Soms is er koorts, koude rillingen, misselijkheid en braken. Deze algemene ziekteverschijnselen zijn er niet altijd. Tegelijkertijd ontstaat er op het aangedane lichaamsdeel een scherp begrensde warm aanvoelende, pijnlijke rode gezwollen plek die snel uitbreidt. De lymfeklieren in de buurt zijn pijnlijk en gezwollen.

Mogelijke complicaties zijn een abces (met pus gevulde zwelling), bloedvergiftiging en nierfunctiestoornissen.

Diagnose

Wondroos is over het algemeen gemakkelijk te herkennen door de arts. Bij oudere mensen of mensen met een andere chronische ziekte wordt het bloed en de urine nagekeken op complicaties. De verantwoordelijke bacterie wordt niet altijd gevonden.

 

 

 

 

De behandeling

Wondroos wordt altijd behandeld met een antibioticakuur. Afhankelijk van de ernst krijgt u antibiotica via een infuus (ziekenhuisopname) of tabletten. Als er sprake is van eczeem of een voetschimmel wordt dit tegelijkertijd behandeld.

Zwachtelen been

Als er sprake is van wondroos op uw been, dan wordt uw been gezwachteld. De infectie tast de lymfebanen aan waardoor er vocht ophoopt. Uw been kan flink opzwellen. Na een zwachtelperiode van 3-7 dagen krijgt u een elastische kous. Deze kous draagt u minimaal 3 maanden. Dit is belangrijk om te voorkomen dat de infectie weer snel terugkomt.

Antibioticum 

Wanneer u vaker dan 4 keer wondroos krijgt binnen een periode van 2 jaar, kunt u preventief antibioticum krijgen. U krijgt dan een penicillinekuur. Gedurende een half jaar krijgt u om de 4 weken een injectie in de bilspier. Deze injecties kan de huisarts u geven.

Wat kunt u zelf doen bij wondroos?

 • Laat de plek met rust, ga niet krabben of wrijven.
 • Voorkom dat de bacterie zich verspreidt. Was uw handen regelmatig. Was de aangedane plek dagelijks met een desinfecterende shampoo of zeep.
 • Draag steunkousen om vocht in uw benen te verminderen. Geef uw been rust.
 • Hebt u wondroos aan uw arm, draag uw arm in een mitella.
 • Behandel uw huid of eczeem, probeer de huid dicht te houden.
 • Behandel een schimmelinfectie (kloofjes, zwemmerseczeem) tussen de tenen met een crème, zalf of poeder.
 • U kunt beter niet in bad gaan of zwemmen.

Vragen

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Dermatologie. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij-app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
 • U kunt uw vraag stellen via MijnWZA (uw digitale dossier). U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen.
 • U kunt bellen naar de polikliniek Dermatologie. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur, telefoonnummer (0592) 32 52 15.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

derma20 - september 2020