Zenuwblokkade bij pijn in uw been

Om de oorzaak van de pijn te bepalen

 • Specialisme of afdeling Pijnpoli
 • Openingstijden
  Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.30 uur.
 • Afspraak maken? Vragen?
 • Wachttijd
  Informeer bij de polikliniek

In het kort

Als u pijn hebt in uw been, kan dat te maken hebben met een beknelde zenuw in uw rug. Om te weten waar de beknelde zenuw zit, kan uw arts u verwijzen naar een pijnspecialist voor een diagnostische zenuwblokkade. Daarbij verdooft de pijnspecialist de zenuw die waarschijnlijk de oorzaak is van de pijn in uw been. Voelt u geen pijn zolang de zenuw is verdoofd, dan is het bijna zeker dat dit de zenuw is waar het om gaat. Na afloop gaat u naar het Chirurgisch Dagcentrum. Het kan twaalf uur duren voordat de verdoving helemaal weg is. 

Voorbereiding

Stoppen met bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunners? Dan moet u daar meestal een aantal dagen voor de behandeling mee stoppen. De pijnspecialist bespreekt dit met u. Als het nodig is om tijdelijk te stoppen, hoort u hoeveel dagen van tevoren u moet stoppen en wanneer u weer kunt beginnen.  

Hebt u nog vragen over het stoppen met bloedverdunners? Neem dan contact op met de Pijnpoli.

Vervoer regelen voor de terugweg

Na de behandeling mag u niet zelf naar huis autorijden. Spreek daarom van tevoren af dat iemand u na de behandeling naar huis brengt. Eventueel kunt u (voor eigen rekening) een taxi regelen. Als u toch zelf rijdt en een ongeluk veroorzaakt, bent u niet verzekerd.

Medicijnoverzicht meenemen

Wilt u op de dag van de behandeling een overzicht meenemen van de medicijnen die u op dit moment gebruikt? U kunt zelf een lijstje maken, maar u kunt ook een overzicht opvragen bij uw apotheek.

Overgevoelig?

Misschien bent u overgevoelig voor bepaalde medicijnen of bijvoorbeeld voor jodium of pleisters. Als dit niet bekend is op de Pijnpoli, wilt u dat dan vóór de behandeling doorgeven aan de pijnspecialist? 

Eten en drinken

U kunt voor de behandeling gewoon eten en drinken.

Geen pijn meer? Koorts? Antibiotica?

Als u al een tijdje (bijna) geen pijn meer hebt, heeft de behandeling geen nut. Als u koorts hebt of antibiotica gebruikt, is het beter om de afspraak te verzetten. Wilt u in deze gevallen contact opnemen met de Pijnpoli? 

De behandeling

U meldt zich bij de afdeling Opname. De secretaresse van de Pijnpoli haalt u daar op en brengt u naar de poliklinische behandelafdeling of de afdeling Radiologie. 

Tijdens de behandeling ligt u op uw buik onder een röntgenapparaat.

Eerst zoekt de pijnspecialist de beknelde zenuw op die waarschijnlijk zorgt voor de pijn in uw been.

Daarna wordt met een injectienaald verdovingsvloeistof rond de zenuw gespoten. Meestal doet dit niet echt pijn. 

Na de behandeling

Nadat de zenuw is verdoofd, gaat u in een rolstoel naar het Chirurgisch Dagcentrum.

Een verpleegkundige vraagt u om bewegingen te maken waardoor u normaal pijn in uw been krijgt. Na een tijdje komt de pijnspecialist bij u langs om te horen hoe het is met de pijn. Voelt u geen pijn, dan is het bijna zeker dat de verdoofde zenuw de oorzaak is van de pijn die u anders wel voelt. Is de pijn er nog steeds, dan is er zeer waarschijnlijk een andere oorzaak. 

Op grond van de uitslag van de zenuwblokkade bespreekt de pijnspecialist met u wat er verder het beste kan gebeuren om de pijn in uw been te verhelpen.

Naar huis

U blijft ongeveer drie uur op het Chirurgisch Dagcentrum. Daarna kunt u naar huis.

Het gevoel in uw bovenbeen is nog niet terug wanneer u naar huis gaat. Daarom mag u beslist niet zelf rijden! 

Weer thuis

Meer pijn

Als de verdoving van de zenuw is uitgewerkt, kunt een een tijdje meer pijn hebben in uw been dan normaal. Dit komt doordat u op het Chirurgisch Dagcentrum bewegingen moet maken die pijn doen. 

Moeite met lopen

De verdovingsvloeistof werkt nog een aantal uren na, soms tot wel twaalf uur na de blokkade. Houd er rekening mee dat uw been in die tijd minder kracht heeft, gevoelloos kan zijn en dik kan worden. Lopen gaat daardoor moeilijker. Let op dat u niet struikelt of valt.

Contact opnemen bij complicaties

Neem zo snel mogelijk contact op met het ziekenhuis bij:

 • een doof gevoel in uw been meer dan twaalf uur na de behandeling
 • krachtverlies in uw been meer dan twaalf uur na de behandeling
 • koorts samen met rugklachten
 • hevige rugklachten

De Pijnpoli is bereikbaar op telefoonnummer (0592) 32 53 09: 

 • maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 16.30 uur 

Buiten de openingstijden van de Pijnpoli kunt u bellen naar het algemene nummer van het ziekenhuis (0592) 32 55 55. De receptiemedewerker brengt u dan in contact met een pijnspecialist. 

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de Pijnpoli. U kunt hen bellen van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 uur en 16.30 uur. 

 

anest14 - november 2019