Allergiepoli voor kinderen

Ouder en Kind-centrum

 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

 • Afspraak maken? Vragen?

  (0592) 32 52 30

 • Wachttijd
  4 weken
Allergiepoli voor kinderen

Allergiepoli

Kinderen tot 18 jaar die last hebben van hooikoorts, voedselallergie, allergisch astma of eczeem, kunnen terecht op de allergiepoli voor kinderen. Voor een bezoek aan de allergiepoli heeft uw kind een verwijzing nodig van een huisarts of specialist.

Wat is een allergie?

Een allergie is een reactie van het menselijk afweersysteem (immuunsysteem) op stoffen van buitenaf waar het lichaam normaal gesproken niet op reageert. De stoffen die zo’n afweerreactie kunnen veroorzaken, noemen we allergenen. Bekende voorbeelden van allergenen zijn de stoffen die komen van gras- en boompollen, huisstofmijten, huisdieren en voedingsmiddelen.
Hooikoorts, allergisch astma en voedselallergie zijn bekende allergieën.

Klachten

Allergieën laten zich op verschillende manieren zien. Veel voorkomende klachten zijn loopneuzen, tranende ogen, jeuk en benauwdheid. Een vrij zeldzame allergische reactie is anafylaxie. Dit is een reactie van het hele lichaam, die levensbedreigend kan zijn.

Uw kind kan ook gevoelig zijn voor prikkels zonder dat er allergenen in het spel zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor sigarettenrook, parfum, mist, of lactose. Er is dan geen sprake van allergie, maar van hyperreactiviteit of intolerantie.

Wat is eczeem?

Eczeem is een chronische huidaandoening waarbij de huid anders is dan bij iemand die geen eczeem heeft. Vaak is eczeem erfelijk. Maar eczeem kan ook uitgelokt worden of verergeren door spanning of emoties, weersveranderingen, een rokerige omgeving of een allergie. Een kind met eczeem heeft last van een droge huid met schilfers en/of vochtblaasjes, roodheid, zwelling en vaak ook jeuk. 

Eczeem heeft vrijwel nooit te maken met een allergie. Als eczeem niet behandeld wordt kan er wel een allergie, zoals een pinda-allergie ontstaan. Eczeem is goed te behandelen met vette zalven en ontstekingsremmende zalven. 

Andere namen voor eczeem zijn constitutioneel of atopisch eczeem, atopische dermatitis of dauwworm.

Het behandelteam

Twee keer per maand is er een gezamenlijk spreekuur van een kinderarts en een kinderverpleegkundige met aandachtsgebied allergie en eczeem.

Kinderarts

De kinderarts bespreekt met u (en uw kind) wat precies de klachten zijn. Dit gebeurt onder andere aan de hand van een vragenlijst. Ook vindt er lichamelijk onderzoek plaats. Op grond van de uitkomsten van het gesprek en het onderzoek doet de kinderarts een behandelvoorstel. Zo nodig schakelt de kinderarts een KNO-arts in of een dermatoloog. Ook kan de kinderarts uw kind bij een voedselallergie doorverwijzen naar een diëtist of naar een longverpleegkundige als er sprake is van astma.

Kinderverpleegkundige

Afhankelijk van de klachten van uw kind kan het zinvol zijn om een bezoek te brengen aan de kinderverpleegkundige.

 • Bij hooikoorts geeft zij praktische adviezen, als aanvulling op de medicijnen die uw kind krijgt.
 • Bij een voedselallergie geeft zij aanwijzingen voor de behandeling en gaat zij in op de gevolgen ervan voor het dagelijks leven van uw kind. Ook kan zij uitleg geven over een eventuele voedselprovocatietest. Met deze test kan worden aangetoond of uw kind allergisch is voor een bepaald voedingsmiddel.
 • Bij eczeem geeft zij informatie over de behandeling met zalf en een aantal algemene huidverzorgingstips. Ook bespreekt zij hoe het verzorgen van de huid het handigst kan worden ingepast in het dagschema van u en uw kind.

Meenemen naar het spreekuur

Als u een afspraak hebt op de Allergiepoli, vragen we u mee te nemen:

 • Eventuele medicijnen, zalven en inhalatiehulpmiddelen die uw kind gebruikt.
 • Een lijstje met vragen die u aan de kinderarts wilt stellen.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Kindergeneeskunde. U kunt hen als volgt bereiken:

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij-app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
 • U kunt bellen naar de polikliniek Kindergeneeskunde(0592) 32 52 30 of de kinderverpleegkundige: (0592) 32 53 76. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur. 

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

kinde45 - augustus 2021