Dagcentrum

Voor operaties in dagopname

 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag van 7.00 tot 20.00 uur. Het Dagcentrum is telefonisch te bereiken op (0592) 32 55 20.

 • Afspraak maken? Vragen?

  Hebt u een dringende vraag over uw opnamedatum? Neem dan contact op met de de afdeling OK-planning, op werkdagen tussen 13.00 en 15.00 uur op (0592) 32 53 93.

Dagcentrum

Dezelfde dag naar huis

U gaat naar het Dagcentrum als u na een operatie dezelfde dag weer naar huis kunt.

Vanwege de beperkte ruimte is het niet mogelijk dat uw partner of een familielid bij u blijft, tenzij dit echt nodig is.

Voorbereiding thuis

Voor de operatie zijn er een aantal dingen die u moet regelen of waar u rekening mee moet houden. Deze kunt u afstrepen in onderstaand overzicht. Neem deze checklist mee op de dag van de operatie!

Regelen

 • Zorg dat iemand u na de behandeling komt halen en naar huis brengt.
 • Zorg ervoor dat er iemand bij u is de eerste 24 uur na de opname.

Meenemen

 • Neem op de dag van uw opname alleen spullen mee die u echt nodig hebt. In de omkleedruimte staat een lockerkast waarin u uw spullen kunt opbergen. De ruimte is beperkt: u kunt niet meer meenemen dan wat in een grote supermarkttas past.
 • Neem géén geld, sieraden of andere waardevolle spullen mee. Bij verlies, diefstal of beschadiging is het ziekenhuis niet aansprakelijk.
 • Als u medicijnen gebruikt: neem de medicijnen die u nodig hebt op de operatiedag én een recente lijst van al uw medicijnen mee (een medicijnlijst kunt u krijgen bij uw apotheek).
 • Draagt u een bril, lenzen of hoortoestel? Neem deze dan mee, samen met een brillenkoker of bewaardoosje.
 • Neem uw identiteitsbewijs mee.

Voorbereidingen

 • Draag geen sieraden of piercings. Als u een ring niet af kunt krijgen, wilt u dit dan (door een juwelier) laten doen?
 • Draag geen make-up of gezichtscrème (gelakte nagels, gel- en kunstnagels mogen wel).
 • Stop met eten en drinken volgens de aanwijzingen die u krijgt.
 • Scheer en onthaar het operatiegebied niet meer vanaf de vijfde dag voor de operatie.

Contact

 • telefoonnummer van uw contactpersoon:

____________________________________________________

 • telefoonnummer van degene die u na afloop komt ophalen:

____________________________________________________

De dag van de operatie

Op de dag van de operatie meldt u zich bij de receptie in de centrale hal.

 • Is uw opname vóór 8.00 uur? Dan gaat u na het aanmelden naar het Dagcentrum en Operatiecentrum op de tweede verdieping. Als u bloed moet laten prikken, gebeurt dat daar.
 • Is uw opname na 8.00 uur en moet u bloed laten prikken? Dan gaat u eerst naar het laboratorium (nr. 16) en daarna naar het Dagcentrum en Operatiecentrum op de eerste verdieping.

Voorbereiding op de operatie

Bij het Dagcentrum doet een verpleegkundige eerst alle voorbereidingen voor de operatie. Daarna kunt u samen met uw begeleider in de ontvangstruimte wachten tot u aan de beurt bent. Als u wordt opgeroepen voor de operatie, neemt de verpleegkundige u mee naar de omkleedruimte. U krijgt daar operatiekleding aan. Vervolgens loopt u samen met de verpleegkundige naar de operatieafdeling. Als u niet kunt lopen, wordt u in een bed gebracht.

Neem niet te veel mee

Neem op de dag van uw opname alleen spullen mee die u echt nodig hebt. In de omkleedruimte staat een lockerkast waarin u uw spullen kunt opbergen. De ruimte is beperkt: u kunt niet meer meenemen dan wat in een grote supermarkttas past. Na de operatie neemt de verpleegkundige uw spullen mee naar de verpleegafdeling. U kunt uw bezoek vragen om later nog wat spullen en kleren mee te nemen.

Pijnbehandeling na de operatie

Na de operatie gaat u terug naar het Dagcentrum.

Goede pijnstilling na de operatie is belangrijk voor uw herstel. U kunt dan beter ademen, bewegen, eten en hoes­ten. Daarom komt er regelmatig een verpleegkundige bij u langs om te vragen hoeveel pijn u hebt. Zo nodig krijgt u extra medicijnen tegen de pijn.

Naar huis

Tijdens uw opname in het Dagcentrum krijgt u te horen hoe lang u hier ongeveer blijft. Na de operatie houdt de verpleegkundige van het Dagcentrum u in de gaten en beoordeelt wanneer u weer naar huis gaat. Bijna altijd kunt u op de dag van de operatie weer naar huis. Voorwaarde is wel dat u zich fit genoeg voelt en niet te veel pijn hebt. Ook moet u gegeten hebben en geplast. Als u verdoving hebt gekregen met een ruggenprik, moet het gevoel in uw benen terug zijn.

Na 20.00 uur

Het Dagcentrum sluit om 20.00 uur. Als de verpleegkundige vaststelt dat u nog niet naar huis kan, verhuist u naar een verpleegafdeling. Meestal kunt u dan later op de avond alsnog naar huis. Soms is het om medische redenen nodig dat u een nacht in het ziekenhuis blijft.

Begeleiding naar huis

Vanwege de verdoving tijdens de operatie mag u beslist niet zelf naar huis rijden. Ook kunt u niet alleen met het openbaar vervoer reizen. Probeer daarom van tevoren af te spreken dat iemand u komt ophalen. Als dat niet mogelijk is, wilt u dan een taxi regelen? Houd er rekening mee dat de kosten van een taxi meestal niet worden vergoed door uw zorgverzekeraar; dit geldt ook voor een rolstoeltaxi.

Wilt u aan uw begeleider vragen of deze u komt ophalen met een rolstoel? Rolstoelen staan in de centrale hal.

De eerste 24 uur

 • Het is belangrijk dat u de eerste 24 uur na uw opname niet alleen thuis bent in verband met eventuele complicaties.
 • We raden u aan om de eerste 24 uur rustig aan te doen. Doe geen dingen die lichamelijk of psychisch belastend zijn.
 • Vanwege de anesthesie en de medicijnen die u krijgt, kunt u de eerste 24 uur beter geen alcohol drinken.

Informatie

Over uw operatie

Als u vragen hebt over uw operatie, kunt u die bespreken met uw arts of verpleegkundige. Het is belangrijk dat u goed bent voorbereid op wat er gaat gebeuren.

Over uw medische gegevens

Al uw medische gegevens staan in uw dossier. In MijnWZA staan uw gegevens vanaf 1 juli 2018. Wilt u gegevens inzien van vóór 1 juli 2018 of maakt u geen gebruik van MijnWZA? Dan kunt u voor het inzien van uw dossier een afspraak maken met uw arts. U kunt een kopie van uw dossier aanvragen bij de afdeling Medische Administratie van het WZA.

Over uw rechten als patiënt

Als patiënt hebt u onze zorg nodig. Natuurlijk beslist u zelf mee over de zorg die u krijgt. En krijgt u duidelijke informatie over de verschillende mogelijkheden. Dit is uw recht. Ook moeten zorgverleners bijvoorbeeld zorgvuldig omgaan met uw privacy. U hebt ook plichten, zoals uw zorgverlener eerlijke informatie geven over uw gezondheid. Meer hierover vindt u in de folder ‘Welke rechten hebt u als patiënt?’.

 • Tijdens uw opname kunt u te maken krijgen met coassistenten (artsen in opleiding) en leerlingverpleegkundigen. Als u daar bezwaar tegen hebt, houden we daar rekening mee.

Telefoon en wifi

In het Dagcentrum mag u gewoon bellen met uw mobiele telefoon. Zorg er wel voor dat u uw kamergenoten niet hindert.

Als u zelf geen telefoon hebt, kunt u een telefoon van het ziekenhuis gebruiken.

Op de meeste plekken in het WZA is wifi (WZA-gast).

Besmet met MRSA? Neem contact op!

Als u een bacterie bij u draagt die ongevoelig is voor normale antibiotica, bijvoorbeeld MRSA, is het belangrijk dat wij dit weten. Wilt u dat dan doorgeven aan de poli waar u onder behandeling bent. U kunt het ook bij de polikliniek Anesthesiologie doorgeven als u daar voor uw operatie een afspraak hebt?

De polikliniek Anesthesiologie is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur. Het telefoonnummer is (0592) 32 56 80.

Neem ook contact op als u:

 • Werkt met varkens, vleeskuikens of vleeskalveren.
 • De afgelopen 2 maanden in een buitenlands ziekenhuis bent behandeld.
 • De afgelopen 2 maanden in een AZC hebt gewoond.
 • Een huisgenoot hebt met MRSA, of de afgelopen 2 maanden iemand hebt verzorgd met MRSA.

Vragen?

 • Tijdens uw opname in het Dagcentrum krijgt u alle informatie die voor u van belang is. Als u dringende vragen hebt, kunt u bellen naar het Dagcentrum (0592) 32 55 20.
 • Van de afdeling OK-planning krijgt u bericht over de opnamedatum. Met een dringende vraag over de opnamedatum kunt u bellen naar de afdeling OK-planning. Zij zijn bereikbaar op werkdagen van 13.00 tot 15.00 uur, telefoonnummer (0592) 32 53 93.

algem04 - februari 2024