Kinderdiabetespoli (suikerziekte)

Ouder en Kind-centrum

Kinderdiabetespoli (suikerziekte)

Diabetes Mellitus type 1

Vaak wordt gedacht dat iemand alleen diabetes krijgt als hij te dik is of teveel snoept. Dat is niet waar. Kinderen die diabetes krijgen, hebben bijna altijd diabetes mellitus type 1. Bij dit type suikerziekte werkt het lichaam niet goed, waardoor er teveel suiker (glucose) in het bloed komt. Diabetes mellitus type 1 is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het een foutje van het lichaam is (het lichaam valt de goede cellen aan) en de patiënt er dus niets aan kan doen.

Iedereen heeft eten nodig om dingen te kunnen doen. Om te kunnen sporten, rennen, spelen, gamen, maar ook om te denken. Met de spijsvertering wordt het eten omgezet in glucose (suiker). Deze glucose is de brandstof die nodig is om onze spieren en de rest van ons lichaam te laten werken. Om de glucose in de cellen te krijgen, is insuline nodig. Die insuline zorgt er als het ware voor dat de deurtjes van de cellen open kunnen, zodat de suiker erin kan.

Bij een kind met diabetes maakt het lichaam geen of te weinig van insuline aan. De alvleesklier werkt dan niet of niet goed meer, waardoor er steeds meer glucose in het bloed komt in plaats van in de cellen. Hierdoor voelt een kind zich ziek. Het heeft steeds dorst, drinkt en plast heel veel, valt af en voelt zich niet fit.

Leven met diabetes

Diabetes type 1 gaat niet meer over, het is daarmee een chronische ziekte. Een kind met diabetes moet altijd rekening houden met wat het gaat eten en wat het gaat doen. Ook emoties, spanning en hormonen hebben invloed op de bloedglucosewaardes. Dit maakt het leven met diabetes niet altijd gemakkelijk.

Kinderen met diabetes moeten 4 tot 6 keer per dag hun bloedsuiker controleren. Daarnaast moet het minimaal 4 keer per dag insuline spuiten of insuline toedienen met een insulinepomp.

Kinderdiabetesteam

Kinderen zijn volop in ontwikkeling en in de groei. Dat maakt de behandeling van diabetes complex.

Het WZA heeft daarom een team dat is gespecialiseerd in de behandeling van kinderen met diabetes. Dit team bestaat uit 3 kinderartsen, een kinderdiabetesverpleegkundige, 2 diëtisten en 2 kinderpsychologen.

Iedere 3 maanden komt het kind voor controle naar de Diabetespoli. In een uur tijd bezoekt het dan de kinderarts, de kinderpsycholoog en de kinderdiabetesverpleegkundige. We noemen dit de diabetescarrousel. Daarnaast gaat het kind eens per jaar naar de diëtist.

Contact

Als (ouder van een) patiënt kun je met vragen bellen naar de Kinderdiabetespoli. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur, telefoonnummer (0592) 32 52 30. Of naar het Ouder en Kind-centrum (0592) 32 53 52, zij zijn 24 uur per dag bereikbaar.

Vragen?

Als je een vraag hebt, kun je contact opnemen met de medewerkers van de Kinderdiabetespoli: 

  • Je kunt een vraag stellen via de BeterDichtbij-app. Je krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen 3 werkdagen. Let op: je kunt pas een appje sturen als een medewerker van de poli in de BeterDichtbij-app een gesprek voor jou heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als jouw mobiele telefoonnummer en e-mailadres bij ons bekend zijn.
  • Je kunt bellen naar de Kinderdiabetespoli. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur, telefoonnummer (0592) 32 52 30. Buiten kantoortijden kun je bellen met het Ouder en Kind-centrum, (0592) 32 53 52.

Is het dringend?

Heb je een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

kinde19 - december 2022