Medisch psychiatrische unit (MPU)

 • Openingstijden
  24 uur per dag, 7 dagen per week
 • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 57 25 (bij geen gehoor 32 55 10 / 32 55 12)
Medisch psychiatrische unit (MPU)

Medisch psychiatrische unit

Het is mogelijk dat u in het ziekenhuis bent opgenomen en naast uw lichamelijke problemen psychiatrische klachten hebt. Het kan gaan om psychiatrische klachten zoals een depressie of angststoornis waar u al last van had vóór uw opname. Het is ook mogelijk dat u door een operatie of andere behandeling psychiatrische problemen krijgt, bijvoorbeeld een delier. Soms zijn uw lichamelijke problemen onderdeel van een psychiatrische aandoening, zoals gevaarlijk ondergewicht bij anorexia. 

Als u op een gewone afdeling niet de zorg kunt krijgen die u nodig hebt, kunt u terecht op de medisch psychiatrische unit (MPU). Deze verpleegafdeling is gespecialiseerd in de zorg voor patiënten die zowel lichamelijke als psychiatrische klachten hebben.

Samen met de verpleegafdeling Interne geneeskunde vormt de MPU afdeling A1.

Behandeling en begeleiding

Tijdens uw opname op de MPU is de psychiater eindverantwoordelijk voor uw behandeling. Samen met u stelt de psychiater een behandelplan op. Hierin staat onder andere beschreven wat het doel is van uw opname op de MPU. Iedere dag hebt u een gesprek met de psychiater.

De verpleegkundigen zorgen voor uw dagelijkse begeleiding. Ook gaan zij met u in gesprek over het verloop van de behandeling en de doelen waaraan u wilt werken.

Er lopen regelmatig coassistenten mee met de psychiater. Dit zijn artsen in opleiding die on­der verantwoordelijkheid van de psychiater bepaalde taken uitvoeren. Als u bezwaar hebt tegen de aanwezigheid van een coassistent, houden we daar rekening mee.

Voorzieningen

Op de MPU zijn vier eenpersoonskamers met elk een eigen toiletruimte.

Er is een gemeenschappelijke badkamer met een douche.

Op uw kamer hebt u  een televisie en een draadloze internetverbinding (Wifi). 

U kunt uw eigen mobiele telefoon gebruiken.

Samen met andere patiënten kunt u in een gemeenschappelijke ruimte eten of bijvoorbeeld televisiekijken.

Maaltijden

Tussen 7.30 en 8.30 uur krijgt u een ontbijt, tussen 12.00 en 13.00 uur een broodmaaltijd en tussen 17.00 en 18.00 uur een warme maaltijd. Er is altijd ruim keuze uit allerlei producten en gerechten.

Daarnaast is er in de ochtend, middag en avond een koffie- en theeronde. U kunt dan ook kiezen voor sap, fruit of een melkproduct.

 • Als u een bepaald dieet moet volgen, wordt daar natuurlijk rekening mee gehou­den. Mocht u speciale wensen hebben, bijvoorbeeld omdat u vegetariër bent, dan komen wij u daarin zoveel mogelijk tegemoet.
 • Hebt u een voedselallergie en wilt u weten of een bepaald product allergenen bevat? De voedingsassistent kan het voor u uitzoeken.

Bezoek

Alle informatie over bezoektijden, bezoekregels, service aan bezoekers vindt u op onze bezoekerspagina

Wat neemt u mee?

Goed om bij u te hebben

Als u met spoed bent opgenomen, hebt u misschien niet alles bij u wat u tijdens uw opname nodig hebt. Wilt u dan uw partner of een familielid vragen om u de ontbrekende spullen te brengen? Het gaat om:

 • uw identiteitskaart (ID), rijbewijs of paspoort,
 • uw patiëntenpas van het WZA,
 • een lijst van uw medicijnen
 • oogdruppels, pufjes, crèmes, anticonceptiepil als u die gebruikt,
 • toiletspullen,
 • een pyjama of shirt voor ’s nachts,
 • makkelijke kleding voor overdag, eventueel een ochtendjas of vest,
 • schoenen of slippers met stroeve zolen.

Geld en waardevolle spullen

Laat sieraden of andere waardevolle spullen thuis en neem niet te veel geld mee. Op uw kamer hebt u géén eigen kast die u op slot kunt doen. Bij verlies, diefstal of beschadiging is het ziekenhuis niet aansprakelijk. Als het nodig is, kunt u eventuele waardevolle spullen  in bewaring geven bij een verpleegkundige.

Afspraken

 • Uw medicijnen krijgt u op vaste tijden van een verpleegkundige. U mag géén eigen medicijnen gebruiken. Als u medicijnen van huis hebt meegenomen, geef deze dan mee met uw partner of familie of geef ze in bewaring bij een verpleegkundige.
 • Het WZA is rookvrij. Dit betekent dat u tijdens een opname niet mag roken. Niet binnen én ook niet buiten op het ziekenhuisterrein.
 • U mag géén alcohol of drugs gebruiken, ook niet op uw eigen kamer.
 • Als u belt of bijvoorbeeld naar muziek luistert, probeer andere patiënten dan niet te hinderen.
 • Wassen en douchen doet u zelfstandig. Als het nodig is, helpt een verpleegkundige u.
 • Een goede sfeer op de afdeling vinden we erg belangrijk. Daarom vragen we aan patiënten, bezoekers en medewerkers om respectvol met elkaar om te gaan. Lichamelijk of verbaal geweld staan we niet toe.
 • Als het niet nadelig is voor uw behandeling, kan de psychiater met u afspreken dat u voor korte tijd naar huis gaat. Van tevoren regelen we dan een aantal dingen met u, zoals wanneer u weer terugkomt en op welk telefoonnummer we u kunnen bereiken.

Overleg voordat u de afdeling verlaat

Voor de rust op de afdeling doen we de deuren tussen de MPU en de rest van afdeling A1 soms dicht. U kunt de deuren zelf opendoen, maar overleg wel eerst met een verpleegkundige als u van de afdeling af wilt.

Ook als de deuren gewoon open zijn, vragen we u om het te melden bij een verpleegkundige als u weggaat van de afdeling.

 

Naar huis

Wanneer?

Van de psychiater hoort u wanneer u naar huis kunt. Het is niet altijd mogelijk om van tevoren precies aan te geven wan­neer dit is. Als het nodig is, wordt een afspraak met u gemaakt op de polikliniek Psychiatrie.

Nazorginformatie

Een verpleegkundige bespreekt met u waar u rekening mee moet houden als u weer naar huis gaat. Bijvoorbeeld wanneer u uw activiteiten weer kunt oppakken of wat u moet doen als u zich zorgen maakt.

Als u zorg of hulpmiddelen nodig hebt, wordt dit voor u geregeld door een transferverpleegkundige. Van tevoren bespreekt zij met u (en uw naasten) van  welke voorzieningen u gebruik kunt maken.

Medicijnen

Als u na uw ontslag medicijnen moet gebruiken, kunt u deze ophalen bij de Wilhelmina Apotheek in de hal van het ziekenhuis. Uw eigen apotheek ontvangt bericht over de medicijnen die u krijgt voorgeschreven.

Vervoer

Bij uw ontslag uit het ziekenhuis is het de bedoeling dat u zelf vervoer regelt. Dit geldt ook voor een rolstoeltaxi. Houdt u er rekening mee dat de kosten meestal niet worden vergoed door uw zorgverzekeraar.