Vaatrisicopoli

Als u meer kans hebt op een hart- of vaatziekte

  • Openingstijden
    Donderdag 8.30 - 16.30 uur, vrijdag 8.30 - 12.00 uur
  • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 51 97
  • Afdelingsnummer: 4
Vaatrisicopoli

Bent u al eens behandeld vanwege een hart- of vaataandoening, bijvoorbeeld etalagebenen of een TIA? Of is er een naast familie­lid met hart- of vaatproblemen? Hebt u een hoge bloeddruk of problemen met uw bloedsuikers? Rookt u of hebt u overge­wicht? Als u een of meer van deze vragen met ‘ja’ kunt beantwoor­den, is er misschien een verhoogde kans op een hart- of vaatziekte. U kunt zich dan laten onderzoeken op de Vaatrisico­poli. Om een afspraak te kunnen maken op de Vaatrisicopoli, hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.

Blijkt uit het onderzoek dat u inderdaad meer kans hebt op problemen met uw hart of vaten, dan is een gezonde leefstijl heel belangrijk. Ook kan het nodig zijn dat u medicijnen gaat gebruiken. Op de Vaatrisicopoli werken een internist, een cardioloog en twee vaatverpleegkun­digen. Van hen krijgt u advies en begeleiding.

Onderzoek

Voor uw eerste bezoek aan de Vaatrisicopoli vragen we u om uw bloed en urine te laten onderzoeken en om een hartfilmpje (ECG) te laten maken. Ook krijgt u een vragenlijst om in te vullen.

Behandelplan

Aan de hand van de onderzoeksuitslagen en de ingevulde vragenlijst kan de vaatverpleegkundige vaststellen in hoeverre u risico loopt om hart- of vaatproblemen te krijgen. Vervolgens bekijkt zij samen met de cardioloog of internist wat voor u de beste behandeling is.

Afhankelijk van de behandeling kunt u na het eerste gesprek nog één of meer gesprekken hebben met de vaatverpleegkundige. Daarna verwijst zij u (terug) naar uw huis­arts.

Extra begeleiding

Als het nodig is dat u uw voedingspatroon aanpast, kunt u begeleiding krijgen van een diëtist. Wilt u stoppen met roken maar lukt het niet, dan kunt u een afspraak maken met een longverpleegkundige.

Onderzoek en behandeling

Meer informatie