Vaatrisicopoli

Als u meer kans hebt op een hart- of vaatziekte

  • Openingstijden
    Donderdag 8.30 - 16.30 uur, vrijdag 8.30 - 12.00 uur
  • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 51 97
  • Afdelingsnummer: 4
Vaatrisicopoli

Bent u al eens behandeld vanwege een hart- of vaatpro­bleem? Of hebt u naaste familie­leden met een hart- of vaataandoening? Rookt u? Hebt u een hoge bloeddruk? Eet u regelmatig vette of zoute dingen en beweegt u weinig? Hebt u overge­wicht? Hebt u pro­blemen met uw bloedsuikers? Als u een of meer van deze vragen met ‘ja’ kunt beantwoor­den, hebt u misschien een verhoogde kans op een hart- of vaatziekte. U kunt zich dan laten onderzoeken op de vaatrisico­poli. 

Als blijkt dat u een groter risico loopt om bijvoorbeeld een hartinfarct te krijgen, dan is een gezonde leefstijl extra belangrijk. Ook kan het nodig zijn dat u medicijnen gaat gebruiken. Op de Vaatrisicopoli werken een internist en een cardioloog en twee vaatverpleegkun­digen. Van hen krijgt u advies en begeleiding.

Onderzoek

Voor uw eerste bezoek aan de Vaatrisicopoli vragen we u om uw bloed en urine te laten onderzoeken en om een hartfilmpje (ECG) te laten maken. Ook krijgt u een vragenlijst om in te vullen.

Behandelplan

Aan de hand van de onderzoeksuitslagen en de ingevulde vragenlijst kan de vaatverpleegkundige vaststellen met welke risicofactoren voor hart- en vaatziekten u te maken hebt. Vervolgens bekijkt zij samen met de cardioloog of internist wat voor u de beste behandeling is.

Afhankelijk van de behandeling kunt u na het eerste gesprek nog één of meer gesprekken hebben met de vaatverpleegkundige. Daarna verwijst zij u (terug) naar uw huis­arts.

Als het nodig is dat u uw voedingspatroon aanpast, kunt u begeleiding krijgen van een diëtist. Wilt u hulp bij het stoppen met roken, dan kunt u een afspraak maken met een longverpleegkundige.

Onderzoek en behandeling

Meer informatie