M.W. Glas

Gynaecoloog

Glas, M.W.
Aandachtsgebied(en): Aandachtsgebieden: oncologische zorg, laparoscopische gynaecologische chirurgie, vruchtbaarheidsbehandeling, vulva-afwijkingen

Sinds 2004 werk ik als gynaecoloog (vrouwenarts) in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. De vakgroep is over de jaren gegroeid naar zeven gynaecologen. De meeste ziekten en behandelingen in ons specialisme doen we alle zeven. Voor sommige delen van het vak kun je ook een speciale aandacht ontwikkelen: voor mij zijn dat de oncologie (kwaadaardigheden), de vruchtbaarheid, huidaandoeningen van de vulva en de wat complexere laparoscopische operaties (via kleine gaatjes in de buik). Maar natuurlijk zijn zwangerschapsbegeleiding en bevallingen ook belangrijke onderdelen van mijn werk.

“Waarom doet u als man dit werk?”, vragen patiënten mij wel eens. “Belangstelling” is het kortste antwoord. Ik vind het vaak echt een eer om vertrouwen te winnen en kan nog steeds geroerd zijn bij de vreugde en soms het verdriet in dit bijzondere vak. En iedere vrouw is anders.

Ik hoop dat ik in staat ben u het gevoel van belangstelling te geven en ik probeer ook tijd te nemen om u alles goed uit te leggen; wat u hebt en wat de mogelijkheden zijn voor u.

Toen ik jonger was heb ik als tropenarts en later als gynaecoloog in vele ontwikkelingslanden gewerkt. Dat hebben veel gynaecologen gedaan, ook in onze vakgroep hier. Het vormt de manier waarop je naar het vak en naar de levensloop van vrouwen kijkt.

Verder ben ik over de afgelopen tien jaar steeds meer onderwijs gaan geven, vooral over de acute (spoed-)zorg in de verloskunde. Ik ben nu betrokken bij de trainingen van verloskundigen en gynaecologen in Nederland maar ook af en toe in ontwikkelingslanden.

 

Afdeling(en):

Glas, M.W.