Dialysebehandeling

In het kort

Als uw nieren (bijna) niet meer werken, zijn er twee mogelijkheden: dialyse of een donornier. Een donornier is vaak niet (meteen) mogelijk, omdat er een tekort is aan donornieren. Ook kan een niertransplantatie lichamelijk te belastend zijn.

Als u een ernstige nierziekte hebt, is dialyse vaak de beste behandeling. Er zijn verschillende soorten dialyse. In het Dialyse Centrum Assen kunt u terecht voor hemodialyse.

Wat is het?

Op het terrein van het WZA is een centrum voor hemodialyse: Dialyse Centrum Assen. Het Dialyse Centrum Assen is een samenwerkingsverband van het WZA, het Dialyse Centrum Groningen (DCG) en het Martini Niercentrum (Martini Ziekenhuis). 

Komt u in aanmerking voor een dialysebehandeling? Vanuit het WZA verwijzen we u dan naar het Dialyse Centrum Groningen of het Martini Niercentrum. Daar krijgt u uitgebreide voorlichting over de verschillende mogelijkheden van dialyse. Als duidelijk is welke vorm van dialyse voor u het meest geschikt is, gaat u de eerste tijd voor dialyse naar Groningen. Daar kan de dialyse geleidelijk worden opgebouwd.

Als u kiest voor hemodialyse en uw lichaam is voldoende gewend, dan kunt u verder dialyseren in het Dialyse Centrum Assen.

De behandeling

Bij hemodialyse wordt u aangesloten op een dialysemachine met een kunstnier. Tijdens het dialyseren worden afvalstoffen en het overtollige vocht uit uw bloed gespoeld. 

Een kunstnier kan de werking van gezonde nieren nabootsen maar niet helemaal vervangen. Daardoor kunt u klachten houden die u vóór de dialyse ook had.

  • U hebt drie dialysebehandelingen per week. Een behandeling duurt per keer vier uur.
  • Tijdens het dialyseren zit u in een ligstoel of ligt u in bed. U bent u verbonden met de dialysemachine via een slangetje in een ader van uw arm. 

Inspannend

Dialyseren is lichamelijk zwaar en na afloop voelt u zich vaak moe en duizelig. Dit komt doordat uw bloed in korte tijd van samenstelling verandert en het lichaam tijd nodig heeft om zich aan te passen.

Gezonde leefstijl

Ook als u een dialysebehandeling krijgt, is het belangrijk dat u een dieet volgt en weinig drinkt.  

Vragen?

Over de dialysebehandeling

Met vragen over de behandeling kunt u bellen naar:

  • Dialyse Centrum Assen, telefoonnummer (0592) 32 57 30
  • Dialyse Centrum Groningen, telefoonnummer (050) 361 94 44
  • Martini Niercentrum, telefoonnummer (050) 524 54 60

Een medische vraag

Hebt u een medische vraag? Neem dan contact op met de medewerkers van de de polikliniek Interne geneeskunde. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

  • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als uw mobiele telefoonnummer en e-mailadres bij ons bekend zijn.
  • U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 51 55, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

 

inter32 - december 2022