Ergotherapie

  • Specialisme of afdeling Revalidatiegeneeskunde
  • Openingstijden

    Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur

  • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 53 18
  • Wachttijd
    Informeer bij de polikliniek

In het kort

Als u door pijn, vermoeidheid of ziekte beperkingen ervaart bij uw dagelijkse handelingen, kan een ergotherapeut u helpen. Bijvoorbeeld als u het lastig vindt om uzelf aan te kleden, te wassen, of als u moeite hebt met eten en drinken.

Ook als u problemen tegenkomt bij uw dagelijkse werkzaamheden kunt u veel aan ergotherapie hebben. Door informatie, praktische adviezen en oefeningen leert u hoe u zo goed mogelijk uw activiteiten kunt doen. Waardoor u weer zo zelfstandig mogelijk kunt functioneren.

Oefeningen, hulpmiddelen en adviezen

Waar kan de ergotherapeut u mee helpen?

Voordat u start met de behandeling, stelt de ergotherapeut samen met u een behandelplan op. U bespreekt dan wat u graag wilt bereiken en wat voor u belangrijk is. 

Oefenen

Een handeling kan soms makkelijker gaan als u die op een andere manier doet. Waardoor u bijvoorbeeld minder last hebt van uw rug of van de gewrichten in uw handen. Daarnaast zijn er gerichte oefeningen die u kunt doen. De ergotherapeut kan de oefeningen uitleggen en voordoen. 

Energie verdelen

Als u niet alles kunt doen wat u wilt doen, is het belangrijk om te weten hoe u uw energie het beste kunt verdelen. Hoe ziet uw dag er uit? Welke grenzen moet u stellen? De ergotherapeut kan u helpen om erachter te komen of uw activiteiten in evenwicht zijn met wat u aankan.

Hulpmiddelen

Om bepaalde activiteiten voor uzelf makkelijker te maken kunt u hulpmiddelen gebruiken. Er zijn veel mogelijkheden, bijvoorbeeld voor werkzaamheden in de keuken of de tuin, voor het lopen, eten, aankleden en schrijven.
De ergotherapeut kan samen met u (kleine) hulpmiddelen uitproberen en bekijken welke geschikt voor u zijn.

Verwijzing en vergoeding

Als u graag gebruik wilt maken van ergotherapie in het WZA, hebt u een verwijzing nodig van uw specialist. Als u door een revalidatiearts bent verwezen voor poliklinische revalidatie (PRB) dan valt dit onder de basisverzekering.

Enkelvoudige ergotherapie

Als u een verwijzing van uw specialist hebt voor enkelvoudige extramurale ergotherapie (EEE) wordt dit meestal niet door een ergotherapeut uit het WZA gedaan. U kunt dan op zoek gaan naar een ergotherapeut of praktijk bij u in de buurt.

Vergoeding

U hebt in ieder geval recht op tien behandeluren per kalenderjaar. Sommige zorgverzekeraars vergoeden meer behandelingen als u aanvullend verzekerd bent. Om te weten wat in uw situatie mogelijk is, kunt u het beste uw eigen zorgpolis nalezen of contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de afdeling Ergotherapie.

  • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen 3 werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij-app een gesprek voor u heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als uw 06-nummer en e-mailadres bij ons bekend zijn. 
  • U kunt bellen naar de afdeling Ergotherapie. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 16.30 uur, telefoonnummer (0592) 32 53 18.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

 

reval22 - januari 2020