Als je zwanger bent

Ouder en Kind-centrum

In het kort

Als je tijdens je zwangerschap medische hulp nodig hebt, verwijst de verloskundige je door naar het ziekenhuis. Dit noemen we een medische indicatie. De zwangerschapscontroles worden dan in het ziekenhuis gedaan door een gynaecoloog en een klinisch verloskundige.
Soms is er aan het begin van de zwangerschap al een medische indicatie. Soms krijg je de medische indicatie later tijdens de zwangerschap.

Wanneer bellen?

Neem direct contact op met de afdeling Verloskunde (05920) 32 50 90:

  • Als je ongerust bent over je eigen gezondheid of die van uw baby.
  • Als je vaginaal bloedverlies hebt. Bewaar je slipje of inlegkruisje of maak er een foto van.
  • Als je baby anders of minder beweegt dan je gewend bent.
  • Als je nog geen 37 weken zwanger bent en je denkt dat de bevalling begonnen is. Je hebt buikpijn of rugpijn die met een regelmaat komt en gaat.
  • Als je vruchtwater verliest. Dit kan een plons vocht zijn, maar het kunnen ook kleine beetjes zijn.
  • Als je denkt dat de bevalling begonnen is. Je hebt al een uur lang buikpijn of rugpijn die om de 5 minuten komt en 1 minuut aanhoudt.
  • Bij klachten als aanhoudende hoofdpijn, sterretjes zien, braken, pijn in de bovenbuik of pijn tussen de schouderbladen.
  • Als je op je buik bent gevallen of je buik hard hebt gestoten.

Tijdens een zwangerschapscontrole kan de gynaecoloog of verloskundige aangeven dat je bij bepaalde omstandigheden moet bellen. Dit heeft te maken met jouw zwangerschap. Volg dit advies altijd op.

Controles

Als je zwanger bent, is de 1e zwangerschapscontrole altijd bij een verloskundigenpraktijk bij jou in de buurt. De verloskundige informeert je over de gebruikelijke controles en prenataal onderzoek.

Als er aanleiding voor is (medische indicatie), verwijst de verloskundige je naar een verloskundige en gynaecoloog van het Ouder en Kind-centrum in het WZA. Vanzelfsprekend kun je altijd iemand meenemen naar de afspraken in het Ouder en Kind-centrum. 

Vroege echo

Om de zwangerschap te bevestigen, krijg je rond de 8e week van de zwangerschap de 1e echo. Meestal wordt de echo inwendig (via de vagina) gedaan. Op de echo wordt gekeken of de zwangerschap in de baarmoeder zit en of er een kloppend hartje is. Soms ben je minder ver zwanger dan je dacht. Dan is er weinig te zien op de echo en wordt deze echo herhaald. Als je zwanger bent van een meerling is dat ook met deze echo te zien.

Termijnecho

Tussen de 10e en 12e week wordt een termijnecho gemaakt. Dit is om te bepalen hoe lang je precies zwanger bent. Meestal kan een termijnecho uitwendig via de buikwand worden gemaakt, soms is het nodig de echo inwendig te maken.

Screeningstest

Het is mogelijk om de baby tijdens de zwangerschap te laten onderzoeken op een aantal aangeboren aandoeningen. Dit kan met een NIPT en het structureel echoscopisch onderzoek (SEO) bij 13 en 20 weken. De verloskundige vertelt je wat de verschillende onderzoeken inhouden, zodat je kunt kiezen of en zo ja, hoe je jouw baby wilt laten onderzoeken op aangeboren aandoeningen. Meer informatie vind je op onderzoekvanmijnongeborenkind.nl, een website van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

Bloedonderzoek

In elke zwangerschap wordt een standaard bloedonderzoek gedaan. Het bloed wordt onderzocht op: bloedgroep, Rhesus C- en D-factor, antistoffen tegen bloedgroepen die je zelf niet hebt, Hepatitis-B, Syfilis (Lues), hemoglobine, HIV en eventueel suiker (glucose). 

Zwangerschapcontroles

De 1e controle in het Ouder en Kind-centrum duurt ongeveer 45 minuten. Je hebt dan een gesprek met een verloskundige en een gynaecoloog. De afspraken daarna duren meestal zo'n 15 tot 30 minuten.

Bij ieder bezoek controleren we de groei en conditie van de baby. We voelen je buik en luisteren naar het hartje van de baby. Er kunnen medische redenen zijn om tijdens de zwangerschap (groei)echo’s  te maken.

Ook houden we jouw gezondheid goed in de gaten. Bij iedere controle meten we je bloeddruk. Als het nodig is doen we aanvullend (bloed)onderzoek.

Rond de 32e week van je zwangerschap hebben we een gesprek met je over de bevalling en het geboorteplan. In het geboorteplan kun je dingen opschrijven die voor jou en je partner belangrijk zijn rondom de bevalling.

Groei-echo’s

Het is mogelijk dat we afspreken om groei-echo’s te maken. Dit is een aanvulling op het onderzoek waarbij de verloskundige of gynaecoloog je buik voelt om de groei van de baby te beoordelen.

Extra echo's

Om medische redenen kan het nodig zijn om tijdens de zwangerschap extra echo’s te maken. Soms is dit aan het begin van de zwangerschap al bekend, bijvoorbeeld als je overgewicht hebt of als je eerder bent bevallen van een (te) groot of (te) klein kind. Andere redenen om een extra echo te doen zijn bijvoorbeeld dat je bloed verliest, de baby onvoldoende groeit of dat we de hoeveelheid vruchtwater moeten bepalen.

Voorlichting

Zwangerschapscursussen

Het volgen van een zwangerschapscursus is niet verplicht, maar we raden het wel aan. Over het algemeen ben je dan beter voorbereid op de bevalling. Er zijn verschillende mogelijkheden zoals zwangerschapsyoga, zwangerschapszwemmen of een haptonomische begeleiding.

Het WZA en het Verloskundig samenwerkingsverband (VSV) Assen hebben samen een serie van voorlichtingsfilmpjes gemaakt over alles wat je weten moet over de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Deze staan op de website:  Voorlichtingsfilmpjes en folders (vsv-assen.nl)

Gezond zwanger
De manier waarop je tijdens je zwangerschap leeft, eet en beweegt, heeft invloed op de gezondheid van de baby. Het is dus belangrijk om al vroeg in de zwangerschap op je leefstijl te letten. Informatie die van belang is voor een gezonde zwangerschap kun je bijvoorbeeld vinden op de site van het Voedingscentrum Hoe eet ik gezond tijdens mijn zwangerschap? | Voedingscentrum. 

Borstvoeding
Informatie over het geven van borstvoeding kun je vinden op onze website over Borstvoeding. Ook is het goed om de voorlichtingsfilmpjes van onze lactatiekundige van het WZA te bekijken.

Wat moet je regelen?

Erkenning van de baby door je partner

Gehuwde ouders of ouders met een geregistreerd partnerschap zijn beide wettelijk de ouders van een kind. De erkenning van de baby door je partner is dan automatisch geregeld.
Ben je niet getrouwd en is er ook geen geregistreerd partnerschap? Dan kan je partner de baby erkennen bij de gemeente en op die manier de wettelijke ouder worden. Dit kan al voor de geboorte. Meer informatie staat op de website van de gemeente Assen (www.assen.nl).

Kraamzorg en verloskundige zorg na de bevalling thuis

Als je na de bevalling weer thuis bent, komt er een kraamverzorgende om je te helpen bij de verzorging van de baby. Kraamzorg moet je tijdens de zwangerschap zelf aanvragen. Je kunt kiezen bij welke kraamzorgorganisatie je dit doet.
Als je weer thuis bent, neemt de verloskundige die je eerder naar het WZA heeft verwezen, de zorg weer van ons over.

Vragen?

Als je een vraag hebt, kun je die stellen via de BeterDichtbij-app.

Heb je een dringende vraag? Neem dan contact op met een medewerker van het Ouder en Kind-centrum.

  • Maandag t/m vrijdag tussen 8.00 - 16.30 uur kun je bellen naar de polikliniek Verloskunde: (0592) 32 52 70.
  • Voor bevallingen en spoed is de Kraamafdeling dag en nacht bereikbaar: (0592) 32 50 90.

 

verlos07 - augustus 2023