De behandeling van wratten

met Diphencyprone

  • Specialisme of afdeling Dermatologie
  • Openingstijden

    Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

  • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 52 15

In het kort

Wratten ontstaan door besmetting met het wrattenvirus. Om hardnekkige wratten te bestrijden, kan de dermatoloog een behandeling met Diphencyprone voorstellen. Door op de wrat Diphencyprone aan te brengen, wordt een allergische reactie opgewekt. Uw lichaam (immuunsysteem) maakt dan afweerstoffen tegen het wrattenvirus. 
Vaak is het nodig om de behandeling te herhalen. Meestal duurt het in ieder geval 6 weken voordat de wratten zijn verdwenen.  

Reactietest

Om te weten of uw lichaam reageert op Diphencyprone, doet de dermatoloog eerst een reactietest. Daarbij brengt de arts Diphencyprone aan op de binnenkant van uw arm.

Recept
Als de dermatoloog de reactietest bij u doet, krijgt u gelijk een recept mee voor een ontstekingsremmende zalf. U kunt hiermee naar de apotheek gaan als u op de 1e of 2e dag een allergische reactie krijgt. Of als u later een heftige reactie krijgt.  

Blaren
Als u na de reactietest of later, blaren krijgt, kunt u deze het beste afdekken met een pleister of een verbandje. Dit om te voorkomen dat ze kapot gaan. Gaan de blaren toch kapot en lekt er vocht uit, spoel de blaren dan met stromend water. Dek de blaar af met verband dat goed vocht opneemt. Zo voorkomt u dat het vocht (waarin Diphencyprone zit) op andere plekken reacties gaat veroorzaken.

Reactie op de test

  • Als er een allergische reactie komt op de test, wordt gestart met de behandeling van de wratten.
  • Treedt er geen allergische reactie op, dan wordt de test herhaald. Als het lichaam dan wel reageert, wordt alsnog gestart met de behandeling. Is er de 2e keer ook geen allergische reactie, dan heeft het geen zin om uw wratten met Diphencyprone te behandelen.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het aanbrengen van Diphencyprone op de wrat(ten). Soms merkt u al na 1 of 2 dagen een allergische reactie. Maar meestal is dit na zo'n 8 of 9 dagen. Er ontstaan dan eczeemplekken rondom de wratten. Ook kunt u blaren krijgen.

Ontstekingsremmende zalf

Als u al na 1 of 2 dagen een allergische reactie krijgt, is het belangrijk om de huid in te smeren met een ontstekingsremmende zalf (hormoonzalf). Van de dermatoloog hebt u het recept bij de reactietest meegekregen. De zalf kunt u ook gebruiken als er op een later moment een heftige allergische reactie optreedt waar u veel last van hebt. De ontstekingsremmende zalf heeft géén gevolgen voor het effect van de behandeling.

Behandeling herhalen

Het is niet te voorspellen hoe lang het duurt voordat de wratten verdwijnen. Meestal duurt het in ieder geval 6 weken. Vaak is het nodig om nog een aantal keren terug te komen op de poli om de wratten opnieuw in te laten smeren met Diphencyprone. Als de wratten na 6 weken nog niet weg zijn, neem dan contact op met de polikliniek Dermatologie om een nieuwe afspraak te maken.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app

Hebt u een dringende vraag, dan kunt u bellen met de polikliniek Dermatologie. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar, telefoon (0592) 32 52 15.

 

derma25 - maart 2024