Fietstest (longfunctieonderzoek)

  • Specialisme of afdeling Longgeneeskunde
  • Openingstijden

    Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

  • Afspraak maken? Vragen?
  • Wachttijd
    Informeer bij de polikliniek

In het kort

Met een fietstest kunnen we meten tot welke lichamelijke inspanning u in staat bent en wat de oorzaak is als u minder presteert. Tijdens de test zit u op een hometrainer en hebt u een masker voor uw gezicht waardoor u kunt ademen. Voor en na het fietsen nemen we een beetje bloed af om te weten wat de zuurgraad is van uw bloed en het zuurstof- en koolzuurgehalte. Het onderzoek duurt ongeveer een uur.

Voorbereiding thuis

  • Trek gemakkelijke kleren en schoenen aan. Eventueel kunt u zich in het ziekenhuis omkleden.
  • U kunt gewoon eten en drinken, maar gebruik van tevoren geen zware maaltijd.
  • Als u longmedicijnen gebruikt, kunt u dat voor het onderzoek blijven doen, tenzij uw longarts iets anders met u heeft afgesproken.
  • Het is belangrijk dat u rustig aan het onderzoek begint. Probeer er daarom ruim op tijd te zijn.

 

Het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats op de longfunctieafdeling en wordt begeleid door een longfunctieanalist.

Spirometrie 

Soms is het nodig om eerst een ademtest (een spirometrie) te doen. We meten dan hoeveel lucht u kunt inademen en uitademen en hoe snel dat gaat.

Bloed afnemen

Voor de fietstest nemen we wat bloed af om te weten wat de zuurgraad is van uw bloed en hoeveel zuurstof en koolzuur er in uw bloed zit. Hierna krijgt u een drukverband om uw pols.

Fietsen

U zit op een hometrainer. U fietst met ontbloot bovenlichaam vanwege de zuigers (elektroden) op uw rug en borst om uw hartslag te meten. Een bh mag u aanhouden. 

U hebt een masker op om door te ademen. De uitgeademde lucht gaat naar een ap­paraat dat meet hoeveel zuurstof wordt opgenomen en hoeveel koolzuur wordt afgegeven. U hebt een zuurstofmetertje aan uw oor en een bloeddrukband om uw bovenarm.

In het begin fietst u licht, daarna wordt het steeds zwaarder. Het is belang­rijk dat u zo lang mogelijk doorgaat met fietsen. Als u niet meer kunt, wordt de hometrainer lichter gezet en fietst u nog vijf minuten uit.

Na het fietsen

Er wordt opnieuw wat bloed afgenomen. Daarna krijgt u weer een drukverband om uw pols.

Duur van het onderzoek

Het fietsen duurt een kwartier. Het totale onderzoek ongeveer een uur.

Na het onderzoek

  • Een fietstest is vermoeiend. Na afloop kan het verstandig zijn om even wat rust te nemen, voordat u weer naar huis gaat.
  • Het drukverband om uw pols moet nog drie uur blijven zitten.

De uitslag 

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw longarts of huisarts.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Longgeneeskunde. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

  • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als uw mobiele telefoonnummer en e-mailadres bij ons bekend zijn.
  • U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 35, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

 

longg10 - juni 2022