Hoofdpijndagboek voor kinderen

Ouder en Kind-centrum

In het kort

Als je vaak last hebt van hoofdpijn of erge hoofdpijn hebt, kan de huisarts je doorverwijzen naar de Hoofdpijnpoli voor kinderen en jongeren in het WZA.

Om duidelijk te krijgen hoe vaak je hoofdpijn hebt, en hoeveel last je er van hebt, gaat de kinderarts je misschien wel vragen om dit op te schrijven. Dit kan in het hoofdpijndagboek.

Hoofdpijndagboek

Om een beeld te krijgen van de soort hoofdpijn die je hebt, vraagt de kinderarts je om een hoofdpijndagboekje bij te houden.

Je krijgt het hoofdpijndagboekje van de kinderarts tijdens het eerste bezoek aan de polikliniek. Je kunt het hoofdpijndagboekje ook downloaden.

 

pijnlineaal emoties gezichtjes

Hoe vul je het dagboekje in?

Als je hoofdpijn hebt, is het belangrijk dat je bij alle kolommen wat invult. We geven hieronder aan wat je in de kolommen kunt opschrijven.

Datum: schrijf de datum van de dag op, bijvoorbeeld 6 nov.

Begintijd hoofdpijn: schrijf op hoe laat de hoofdpijn begint. Als je bijvoorbeeld wakker wordt met hoofdpijn, schrijf dan op ‘bij wakker worden’.

Eindtijd hoofdpijn: schrijf op hoe laat de hoofdpijn weer weggaat. Als de hoofdpijn er nog is als je gaat slapen, schrijf je op ‘tot slapen’.

Soort hoofdpijn: probeer de hoofdpijn te omschrijven, bijvoorbeeld bonkend, stekend, drukkend of een zwaar gevoel.

Ernst hoofdpijn: je geeft de hoofdpijn een cijfer tussen 0 en 10.
Waarbij 0 geen hoofdpijn is en 10 de allerergste hoofdpijn die je maar kunt bedenken.

Activiteit bij het opkomen van de hoofdpijn: schrijf op wat je aan het doen was toen je hoofdpijn kreeg. Was je bijvoorbeeld aan het sporten? Zat je op school? Zat je in de auto?

Misselijkheid, braken: schrijf een ‘m’ als je last hebt van misselijkheid tijdens de hoofdpijn en een ‘b’ als je ook moet braken (overgeven).

Pijnstillers: Als je een pijnstiller hebt genomen tegen de hoofdpijn, schrijf dan een ‘p’ voor paracetamol en een ‘i’ voor ibuprofen. Geef met een + of een – aan of de pijnstiller je heeft geholpen. 

Rust: vul hier ‘ja’ in als je rust hebt genomen, of ‘nee’ als je door bent gegaan.

Bijzonderheden: hier kun je dingen opschrijven die misschien invloed hebben op je hoofdpijn, bijvoorbeeld of je laat naar bed bent geweest, verkouden bent, een feestje hebt gehad of iets vervelends hebt meegemaakt.

Vragen?

Als je een vraag hebt, kun je contact opnemen met een medewerker van de Hoofpijnpoli voor kinderen en jongeren, je kunt je vraag stellen via de BeterDichtbij app.  

Als je een dringende vraag hebt kun je het beste bellen met de Hoofdpijnpoli . De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar op telefoonnummer (0592) 32 52 30.

 

 

kinde23 - januari 2023