Verwijde vaatjes

Laserbehandeling

In het kort

Soms worden bloedvaatjes in het gezicht wijder, waardoor ze zichtbaar worden. Ook op andere plekken op het lichaam kan dit gebeuren, bijvoorbeeld op de benen. De bloedvaatjes kunnen rood, blauw of paars van kleur zijn. U kunt er last van hebben omdat u het niet mooi vindt.

In de Huidlaserkliniek WZA kunnen we bloedvaatjes van maximaal 4 millimeter goed onzichtbaar maken. Grotere vaten en spataderen kunnen op de polikliniek Dermatologie worden behandeld.

Hoe werkt een laser?

Bij een laserbehandeling wordt de huid bestraald met een bundel licht. De rode, blauwe of paarse kleur van de bloedvaatjes nemen het licht van de laser op, daarbij komt warmte vrij. De warmte zorgt ervoor dat de  eiwitstructuren van de bloedvaatwandjes 'stollen', zoals bij het koken van een ei. De wandjes laten dan geen bloed meer door, waardoor de vaatjes onzichtbaar worden.

In de Huidlaserkliniek WZA wordt u behandeld met een speciale laser, een Nd:YAG laser.

Is de behandeling gevaarlijk?

Een laserbehandeling is niet gevaarlijk. Het laserlicht werkt oppervlakkig in de huid. Een laserbehandeling heeft dus alleen invloed op de huid en niet op andere organen. Laserlicht kan wel schadelijk zijn voor de ogen. Uit voorzorg draagt iedereen in de laserkamer van de Huidlaserkliniek WZA een beschermende bril.

De behandeling

Hoelang één behandeling duurt, hangt af van het aantal vaatjes dat behandeld moet worden en van de grootte van de vaatjes. Hoe vaak u behandeld moet worden, is afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied.

Voor de behandeling

Een behandeling heeft het meeste resultaat als de huid zo bleek mogelijk is. Daarom is het belangrijk dat u voor en tijdens de behandelperiode zoveel mogelijk uit de zon blijft.

Na de behandeling

De eerste vijf dagen na een behandeling in de Huidlaserkliniek WZA kunt u beter niet intensief sporten en niet naar de sauna gaan. Zo voorkomt u dat de vaatjes in het te behandelen gebied warm worden en gaan uitzetten.

Door de behandeling kan uw huid wat bruin kleuren. Deze verkleuring is tijdelijk en trekt vanzelf weg.

Het is belangrijk om de eerste zes weken na de behandeling de zon te vermijden.
Bent u behandeld aan bloedvaatjes in uw been dan hoeft u na de behandeling geen elastische kous te dragen.

Is de behandeling pijnlijk?

De behandeling doet niet echt pijn, maar door de warmte voelt u er wel wat van. Als u de behandeling niet zou voelen, zou deze geen effect hebben. De meeste mensen verdragen de behandeling echter goed. Na de behandeling werkt het verzachtend om de huid te koelen.

Het resultaat van de behandeling

Het is mogelijk om verwijde bloedvaatjes die vlak onder de huid te zien zijn - als rode, blauwe of paarse strengetjes - helemaal te laten verdwijnen met een laserbehandeling. 

Houdt u er rekening mee dat alleen de vaatjes worden behandeld die op dat moment te zien zijn. Hebt u aanleg voor verwijde bloedvaatjes, dan bestaat de kans dat er na verloop van tijd opnieuw vaatjes te zien zijn.

Kosten

De meeste zorgverzekeraars vergoeden een laserbehandeling van kleine bloedvaatjes niet. Als u bloedvaatjes in uw gezicht wilt laten behandelen, vraag dan altijd bij uw zorgverzekeraar of een vergoeding mogelijk is.

De prijs van een behandeling is afhankelijk van hoeveel vaatjes behandeld moeten worden en van de grootte van de vaatjes. Daarom is het niet mogelijk om een vast tarief te noemen. Om een indruk te geven: het behandelen van enkele vaatjes met een lengte van 5 cm kost € 100,00 per behandeling. 

Tijdens het intakegesprek maakt de huidtherapeut met u een behandelplan en wordt een prijs per behandeling afgesproken.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app

Hebt u een dringende vraag, dan kunt u bellen met de Huidlaserkliniek WZA. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar, telefoon (0592) 32 50 23.

 

derma35 - januari 2024