UVB-lichttherapie

Behandeling bij huidziekten

  • Specialisme of afdeling Dermatologie
  • Openingstijden

    Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

  • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 52 15

In het kort

Lichttherapie heeft op sommige huidziekten een gunstig effect. Bij lichttherapie wordt gebruik gemaakt van ultraviolet (UV) licht. Er zijn verschillende soorten lichttherapie, waaronder een lichttherapie met UVB-licht.
Als u een lichttherapie met UVB-licht volgt, krijgt u 3 lichtsessies per week. Het is belangrijk deze sessies niet te onderbreken. Wanneer de huidafwijkingen (bijna) zijn verdwenen, kunt u in overleg met de dermatoloog stoppen. De totale UVB-lichtbehandeling duurt meestal enige maanden tot maximaal één jaar.

Voorbereiding

  • Als u medicijnen (tabletten, zalven of vloeistoffen) gebruikt die niet zijn voorgeschreven door de dermatoloog, wilt u dit doorgeven aan de dermatoloog. Het is het belangrijk dat de dermatoloog dit weet. Deze kunnen namelijk een schadelijk effect hebben in combinatie met lichttherapie.
  • Het kan nodig zijn om voor de start van de behandeling uw bloed en urine te laten onderzoeken.

Zonder onderbreking

Voor een goed resultaat is het zeer belangrijk dat u de therapie niet, of zo min mogelijk onderbreekt. Ga dus niet tijdens de lichttherapie met vakantie. Als u een keer niet kunt en een belichtingssessie wilt op een ander tijdstip, neem dan contact op met de polikliniek Dermatologie. Dit kan ook nog op de dag zelf. 

Eén keer in de 6 weken hebt u een afspraak bij de dermatoloog. Zo nodig kunt u bij vragen of problemen vaker voor controle komen. 

De behandeling

De lichtcabine staat op de polikliniek Dermatologie. Lichttherapie is intensief. In een periode van 6 tot 10 weken hebt u iedere week 3 lichtsessies. Deze zijn op vaste dagen (maandag, woensdag en vrijdag), steeds op dezelfde tijd. De eerste behandeling duurt ongeveer 1 minuut. Daarna duren de behandelingen steeds langer. Uiteindelijk duurt een lichtsessie ongeveer 20 minuten.

UVB-licht

Ook de hoeveelheid UVB-licht wordt opgevoerd totdat de maximale dosis is bereikt. De lichtdosis in de cabine wordt voor iedere behandeling door een medewerker voor u ingesteld. Als de lichtdosis tijdens de behandeling te hoog is, kan uw huid verbranden. 

Voorbereiding

We vragen u om een handdoek mee te nemen, waarop u tijdens de behandeling kunt staan.

Als u psoriasis hebt en uw huid is erg schilferig, moet u deze voor de lichtbehandeling goed insmeren met vaseline. U kunt dit het beste thuis doen. Is dat lastig, dan kunt u zich insmeren in de lichtcabine. Daar is een tube met vaseline. Vaseline zorgt ervoor dat het licht beter in de huid doordringt. Dit geeft een beter resultaat.

De behandeling

  • De lichtdosis in de cabine wordt voorafgaand aan iedere behandeling door een assistente voor u ingesteld. Na uitleg kunnen we u ook vragen dit zelf te doen. 
  • Om uw ogen te beschermen is het belangrijk dat u tijdens de behandeling een speciale bril draagt. Deze ligt in de cabine. Als u een afwijking hebt rond uw ogen waardoor u de bril niet kunt dragen, houd dan tijdens de behandeling uw ogen dicht.  
  • Bij voorkeur doet u ook al uw sieraden af, om verbranding bij de randjes te voorkomen.
  • Tijdens de lichtbehandeling mag u uw onderbroek of bh aanhouden, als de huid op die plekken niet belicht hoeft te worden. De rest van uw kleren doet u uit. Om verbranding bij de randen te voorkomen, is het belangrijk dat u uw onderbroek of bh steeds op dezelfde plek aan hebt.

Wilt u de cabine schoon achterlaten voor de volgende patiënt?

Let op!

Niet in de zon

Gedurende de behandelperiode kunt u beter niet in de zon komen vanwege de kans op verbranding. Een verbrande huid is rood en voelt pijnlijk aan. Een beetje rood is niet erg. Maar de huid kan ook gezwollen zijn en bedekt met blaren. Neem bij een verbrande huid zo snel mogelijk con­tact op met een medewerker van de polikliniek Dermatologie. Van de dermatoloog krijgt u een recept voor pijnstillers en verzachtende zalf. Afhankelijk van uw klachten wordt bepaald of u door mag gaan met de lichtbehandeling en met welke dosis.

Om de klachten zelf wat te verlichten kunt u aftersun-gel op de huid aanbrengen.

Huidveranderingen doorgeven

Als u vaak in de zon zit en uw huid krijgt te veel UV-licht, loopt u een groter risico om huidkanker te krijgen. Bij lichttherapie is dit risico in beperkte mate aanwezig. Als u tijdens of na de behandelperiode ongewone plekjes ontdekt op uw huid of moedervlekken zien er anders uit, wilt u dan contact opnemen met een medewerker van de polikliniek Dermatologie?

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app

Hebt u een dringende vraag, dan kunt u bellen met de polikliniek Dermatologie. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar, telefoon (0592) 32 52 15.

 

derma01 - december 2023