Onderzoek van de urinewegen bij kinderen

Mictiecystogram

In het kort

Met dit onderzoek is te zien of er afwijkingen zijn aan de urineleiders, de blaas en/of de urinebuis. Via een slangetje in de plasbuis wordt de blaas langzaam gevuld met contrastvloeistof. Vervolgens worden er röntgenfoto's genomen en kijkt de radioloog op het scherm wat er gebeurt als het kind de blaas leeg plast.

Het onderzoek is niet pijnlijk en duurt ongeveer 20 minuten. Vanzelfsprekend kan er steeds 1 ouder/verzorger bij je kind zijn. 

Voorbereiding

Antibiotica

Voorafgaand aan het onderzoek, en ook de dag na het onderzoek, moet je kind antibiotica gebruiken. Dit is om een urineweginfectie te voorkomen. De kinder­arts heeft je een recept gegeven waarmee je de antibiotica kunt ophalen bij de apotheek. 

Zwanger

Ben je zwanger? Hou er dan rekening mee dat je vanwege de röntgenstralen tijdens het onderzoek niet bij je kind zijn. Je kunt dan vanachter een raam naar je kind kijken.

Handig om mee te nemen

Het is handig om mee te nemen (afhankelijk van de leeftijd van je kind):

  • Een extra hemdje, rompertje of T-shirt.               
  • Een knuffel.
  • Iets (lekkers) om te drinken.                              
  • Eventueel een speentje.

Op de dag van het onderzoek

Dit onderzoek wordt gedaan op de röntgenafdeling. De voorbereiding en nazorg is in het Ouder en Kind-centrum. Je kind kan voor het onderzoek gewoon eten en drinken. Het is belangrijk dat het rustig en ontspannen aan het onderzoek begint. Probeer daarom ruim op tijd aanwezig te zijn.

  • Als je niet op de afgesproken tijd kunt komen, wil je dat dan op tijd door­geven? Je kunt bellen naar het Ouder en Kind-centrum (0592) 32 53 52.
  • Vergeet niet om de ID en de zorgverzekeringspas van je kind mee te nemen.

 

 

Het onderzoek

In het Ouder en Kind-centrum krijgen jij en je kind uitgebreid uitleg over het onder­zoek. Dit gebeurt door een pedagogisch medewerker of een verpleegkundige.

Blaaskatheter

Daarna brengt een verpleegkundige of kinderarts een blaas­katheter (een dun slangetje) in de plasbuis van je kind. Op de katheter zit een verdovend glij­middel, zodat het minder pijn doet. Vervolgens brengt de verpleegkundige jou met je kind in een buggy of rolstoel naar de röntgenafdeling. Op de röntgenafdeling ligt het kind met ontbloot onderlijf op een onderzoek­tafel.

Contrastvloeistof

Via de blaaskatheter laat een laborant contrastvloeistof in de blaas lopen. Dit doet geen pijn, maar voelt wel koud aan. De contrastvloeistof zorgt ervoor dat de urinewegen goed te zien zijn.

Volle blaas

Als je kind aandrang krijgt om te plassen, worden er eerst röntgenfoto’s ge­maakt van de volle blaas. Daarna wordt het slangetje uit de blaas gehaald en mag je kind plassen. Tijdens het plassen worden er opnieuw foto’s gemaakt. Terwijl je kind plast, blijft het liggen op de onderzoektafel. De plas wordt opgevangen door een celstof matje. 

Van het maken van de foto’s voelt je kind niets. Na het onderzoek wordt de katheter weer verwijderd.

Na het onderzoek

Het onderzoek op de röntgenafdeling duurt ongeveer 20 minuten. Na afloop van het onderzoek ga je nog even met je kind terug naar het Ouder en Kind-centrum om je kind af te melden. Daarna kun je met je kind naar huis. 

Branderig gevoel

Het is mogelijk dat je kind na het onderzoek de eerste keren een branderig gevoel heeft bij het plassen. Het helpt als je je kind wat extra laat drinken.

Antibiotica

Vergeet niet om je kind de dag na het onderzoek de antibiotica te geven die de kinderarts heeft voorge­schreven!

Uitslag

Van de kinderarts hoor je wat de uitslag is van het onderzoek. Dit gebeurt tijdens een controleafspraak bij de kinder­arts of je wordt thuis opgebeld.

Vragen?

Als je een vraag hebt, kun je contact opnemen met een medewerker van het Ouder en Kind-centrum via de BeterDichtbij-app

Heb je een dringende vraag dan kun je bellen. De polikliniek Kindergeneeskunde is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 30, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur. Of met het Ouder en Kind-centrum (0592) 32 53 52. Dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar.

 

kinde24 - december 2022

Meer onderzoek en behandeling

Meer informatie

Zomaar Zindelijk.nl Alles over zindelijkheid

www.nvck.nl De website van de Nederlandse Vereniging voor Continentie bij Kinderen

Kinderboeken over ziek zijn