Flapoor-operatie volwassene (narcose)

  • Specialisme of afdeling Keel-neus-oorheelkunde (KNO)
  • Openingstijden

    Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

  • Afspraak maken? Vragen?
  • Wachttijd
    Informeer bij de polikliniek

In het kort

Bij flaporen is er een misvorming van het kraakbeen in de oorschelp. Met een operatie kan de KNO-arts flaporen in de juiste stand brengen. Het kan gaan om één oor of om beide oren. Voor de operatie krijgt u narcose (algehele verdoving). U mag dezelfde dag weer naar huis. De eerste week hebt u een verband om uw oren. Daarna draagt u zes tot acht weken 's nachts een elastische band. Het hangt af van uw zorgverzekering of de operatie wordt vergoed. De KNO-arts neemt contact op met uw zorgverzekeraar. 

Voorbereiding thuis

Eten en drinken, medicijnen

Een aantal uren voor de operatie mag u niets eten of drinken. Ook zijn er allerlei andere dingen waarmee u rekening moeten houden in de aanloop naar de operatie, zoals uw medicijngebruik. Als u bloedverdunners gebruikt, moet u daar bijvoorbeeld meestal een aantal dagen van tevoren mee stoppen. De precieze instructies krijgt u tijdens het preoperatieve spreekuur.

Vervoer naar huis

Vanwege de verdoving die u krijgt, mag u beslist niet zelf naar huis rijden. Ook kunt u niet alleen met het openbaar vervoer reizen. Regel daarom van tevoren dat iemand u komt ophalen.

 

De operatie

Voor en na de operatie bent u op het Chirurgisch Dagcentrum.

Op de operatieafdeling geeft een anesthesioloog u narcose. Hierdoor bent u tijdens de operatie buiten bewustzijn.

De KNO-arts maakt een snee achter het oor. Van daaruit brengt hij het kraakbeen in de oorschelp in de gewenste vorm. De snee wordt dichtgemaakt met hechtingen die na verloop van tijd vanzelf verdwijnen. 

 

Na de operatie

Na afloop gaat u eerst naar de verkoever, een ruimte op de operatieafdeling. Als uw ademhaling, hartritme en bloeddruk normaal zijn, gaat u terug naar het Chirurgisch Dagcentrum.

Voelt u zich goed genoeg, dan kunt u naar huis. Vaak komt de KNO-arts van tevoren nog even langs.

 

Na de operatie

  • Na de operatie krijgt u een verband om uw oor. Na een week hebt u een controleafspraak bij de KNO-arts. Deze haalt het verband eraf en kijkt of uw oor goed geneest. 
  • Als het verband is weggehaald, is het verstandig om zes tot acht weken 's nachts een elastische band om uw oor te dragen. Die kunt u kopen bij een drogist of apotheek.
  • De eerste weken kan uw oor een roodblauwe kleur hebben, gezwollen zijn en pijn doen. Tegen de pijn kunt u paracetamol nemen.  
  • Uw oor kan na de operatie een tijdje gevoelloos zijn. Dit gaat vanzelf over.
  • Heel soms is er een nabloeding of een ontsteking van de operatiewond. Neem dan contact op met het ziekenhuis.
  • Houd er rekening mee dat de stand van beide oren na de operatie nooit precies hetzelfde is.

Vragen? Wanneer contact opnemen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de KNO-polikliniek. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

  • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als uw mobiele telefoonnummer en e-mailadres bij ons bekend zijn.
  • U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 25, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

 

Is het dringend? 

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen! 

 

Een nabloeding of ontsteking?

Als u een nabloeding hebt of de operatiewond raakt ontstoken, kunt u buiten de openingstijden van de KNO-polikliniek de eerste 24 uur bellen naar de Spoed­eisende Hulp, telefoonnummer (0592) 32 52 78. Na de eerste 24 uur kunt u het algemene nummer van het ziekenhuis bellen, (0592) 32 55 55 en vragen naar de dienstdoende KNO-arts.

 

keeln24 - juli 2022