Pijnbehandeling bij gordelroos

  • Specialisme of afdeling Pijnpoli
  • Openingstijden

    Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.30 uur.

  • Afspraak maken? Vragen?
  • Wachttijd
    Informeer bij de polikliniek

In het kort

Bij gordelroos hebt u vlekjes en blaasjes op uw huid. Deze huiduitslag zit vaak aan één kant van uw lichaam. Daarnaast kunt u bij gordelroos last krijgen van jeuk en pijn. In sommige gevallen kan gordelroos heftige zenuwpijn veroorzaken. De pijnspecialist kan dit onder meer behandelen met virusremmers en medicijnen. Als dat niet voldoende werkt, kan de specialist de pijn behandelen met een epidurale injectie of elektrische stroompjes.

Wat is het?

Gordelroos kunt u alleen krijgen als u eerder waterpokken hebt gehad. Dit virus blijft namelijk achter in uw ruggenmerg, zonder dat u daar iets van merkt. Wanneer u last hebt van een verminderde weerstand, kan het virus weer actief worden en gordelroos veroorzaken. 

De ziekte zorgt voor huiduitslag, die vaak aan één kant van het lichaam zit. Naast vlekjes en blaasjes, kunt u ook last krijgen van jeuk en pijn op de plek van de uitslag. Vaak verdwijnt deze pijn weer. Maar in sommige gevallen blijven mensen langdurige last houden van ernstige zenuwpijn.

 

De behandeling

Meestal werken een pijnspecialist en neuroloog samen bij de behandeling van langdurige pijn door gordelroos. Het kan zijn dat ook andere specialisten meehelpen om uw situatie te beoordelen. 

 

Virusremmers

De ziekte wordt vaak eerst behandeld met pijnstillers en virusremmers. Deze medicijnen zijn alleen niet in alle gevallen geschikt. Bovendien werken virusremmers alleen in het begin van de ziekte. 

 

Medicijnen tegen zenuwpijn

Het kan zijn dat de pijnspecialist medicijnen voorschrijft die normaal gesproken worden gebruikt bij epilepsie of depressie. Deze middelen kunnen namelijk ook helpen tegen zenuwpijn. Dan gaat het om de volgende medicijnen.

  • Amitriptyline 
  • Pregabaline
  • Gabapentine
  • Duloxetine 

 

Andere behandelingen

De specialist kan ook de plek waar de pijn zit behandelen. Hier zijn verschillende opties voor. 

  • TENS, dit apparaat geeft kleine stroomstootjes aan de pijnlijke plek. 
  • Lidocaïnezalf, dit maakt de huid gevoelloos.
  • Qutenzapleister of capsaïcinecrème. Deze bevatten beide het pittige bestanddeel van hete pepers. Dit stofje kan zenuwpijn aan de huid verminderen. 

 

Injectie of elektrische stroompjes

Het kan zijn dat de voorgaande behandelingen niet werken tegen de pijn. In dat geval kan de specialist de pijn bestrijden met een epidurale injectie of met elektrische stroompjes (PRF). 

Als u nog maar kort gordelroos hebt, kan de pijnspecialist ervoor kiezen om u te behandelen met een epidurale injectie. Hierbij krijgt u verdovende en ontstekingsremmende medicijnen ingespoten in het wervelkanaal. Door de medicijnen neemt de zwelling en vaak ook de pijn af. Soms heeft deze behandeling niet het gewenste resultaat. 

Hebt u al langer last van pijnklachten door gordelroos? Dan kan de specialist ervoor kiezen om uw zenuwwortel behandelen met korte elektrische stroompjes. Wat ook wel Pulsed Radio Frequente stroom (PRF) wordt genoemd. Deze stroomstootjes leggen een elektrisch veld aan bij de zenuwwortel waardoor deze pijnprikkels minder goed kan doorgeven. De pijn neemt hierdoor af. Soms heeft deze behandeling niet het gewenste resultaat. 

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u bellen naar de medewerkers van de Pijnpoli. De Pijnpoli is bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 9.00 uur en 16.30 uur. 

Als het dringend is, kunt u buiten de openingstijden van de Pijnpoli bellen naar de Spoedeisende Hulp, telefoonnummer (0592) 32 52 78. 

 

anest26 – januari 2022