Videocapsule-endoscopie (laxeren met Pleinvue)

Darmonderzoek

  • Specialisme of afdeling Maag-darm-leverziekten
  • Openingstijden

    Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

  • Afspraak maken? Vragen?
  • Wachttijd
    Informeer bij de polikliniek

In het kort

Met een videocapsule kan de binnenkant van uw dunne darm worden onderzocht. U slikt de videocapsule in op het scopiecentrum. Daarna gaat u naar huis. In de videocapsule zit een cameraatje dat verbonden is met een recorder. Terwijl de videocapsule door uw darm heen gaat, worden er opnamen gemaakt. Na het onderzoek verlaat de videocapsule uw lichaam met uw ontlasting. Voor het onderzoek is het nodig dat u een laxerend dieet volgt. 

Wat is het?

Met een videocapsule-endoscopie is het mogelijk om uw dunne darm van binnen te bekijken. Bij het onderzoek wordt gebruikgemaakt van een cameraatje ingebouwd in een capsule. U slikt de capsule door en vervolgens gaat de capsule via de normale bewegingen van de darm door het maagdarmkanaal heen. Tijdens het passeren van de darm worden er iedere seconde opnamen gemaakt. De opnamen worden verzonden naar een recorder die u om uw middel draagt.

Het inslikken van de videocapsule gebeurt onder begeleiding van een verpleegkundige van het scopiecentrum. Als de videocapsule uw maag is gepasseerd, kunt u naar huis.

Twaalf uur na het inslikken van de videocapsule is het onderzoek afgelopen. U kunt de recorder dan loskoppelen. Wanneer u de recorder hebt teruggebracht naar het scopiecentrum, worden de opnamen bekeken door een maag-darm-lever-arts.

Voorbereiding: medicijnen

Tijdelijk stoppen met medicijnen

  • Als u ijzertabletten gebruikt (Ferrogradumet, Ferrofume­raat, Losferon), moet u daar 1 week voor het onderzoek mee stoppen. Na het onderzoek kunt u de ijzertabletten weer gewoon innemen.
  • Als u medicijnen gebruikt die de darmwerking vertragen zoals codeïne en loperamide (Immodium of Diacure) moet u daar ook 1 week voor het onderzoek mee stop­pen. Als het onderzoek voorbij is, kunt u deze medicijnen weer gewoon gebruiken

Diabetes

Hebt u diabetes en gebruikt u insuline of tabletten, dan kan het nodig zijn dat u uw medicijngebruik tijdelijk aanpast. Als u vragen hebt, kunt u contact opnemen met de diabetesverpleegkundigen. Zij houden telefonisch spreekuur maandag t/vrijdag tussen 8.30 en 12.00 uur en zijn te bereiken via telefoonnummer (0592) 32 51 66.

 

Voorbereiding: laxeren met Pleinvue

Om uw darm schoon te maken, moet u voor het onderzoek één liter Pleinvue (een laxeervloeistof) innemen. Het is belangrijk dat u de Pleinvue helemaal opdrinkt, ook als uw ontlasting dun en waterig is! Volg voor het gebruik van Pleinvue onderstaande aanwijzingen en niet de instructies in de bijsluiter. 

Houd u ook aan de rest van het laxeerschema. Anders kan het onderzoek niet doorgaan!

Twee dagen voor het onderzoek

Twee dagen voor het onderzoek geldt een vezelbeperkt dieet. U mag niet eten:

  • volkoren- en meergranenproducten (volkoren- en meergranenbrood, volkoren- en meergranenpasta, zilvervliesrijst)
  • bepaalde groenten: peulvruchten (zoals sperziebonen, snijbonen, erwten), ui, prei, paprika, knoflook, spinazie, andijvie, zuurkool, asperges, bleekselderij, rauwkost, taugé, mais, champignons
  • bepaalde fruitsoorten: sinaasappels, mandarijnen, grapefruits, kiwi’s, druiven, aardbeien, bramen, gedroogde vruchten

 Eén dag voor het onderzoek 

  • Ontbijt: één boterham of beschuit met magere vleeswaren zoals rookvlees, of zoet beleg (eventueel met boter).
  • Lunch: één boterham of beschuit met magere vleeswaren zoals rookvlees, of zoet beleg (eventueel met boter).
  • De rest van de dag alleen vloeibaar voedsel en veel drinken: bouillon, water zonder koolzuur, ranja, koffie en thee (eventueel met suiker), melk of melkproducten zoals vla en yoghurt.
  • Tussen 18.00 en 19.00 uur ½ liter (500 ml) Pleinvue dosis 1 en ten minste 1 liter heldere vloeistof: water zonder koolzuur, koffie of thee (zonder melk, eventueel met suiker), ranja. Daarna mag u niets meer eten. (Tip: gebruik voor het oplossen van de Pleinvue in water een maatbeker.) 

Dag van het onderzoek 

  • Tussen 5.00 en 6.30 uur ½ liter (500 ml) Pleinvue dosis 2 (zakje A én zakje B) en ten minste 1 liter heldere vloeistof: water zonder koolzuur, koffie of thee (zonder melk, eventueel met suiker), ranja. Daarna mag u niets meer drinken. 

 

Tips om Pleinvue in te nemen

Sommige mensen krijgen wat last van misselijkheid door Pleinvue. Er zijn een paar tips om dit zo veel mogelijk te voorkomen:

  • Drink Pleinvue langzaam, met een rietje en neem kleine slokjes. Drink dosis 1 in 1 uur op en drink dosis 2 in 1,5 uur op.
  • Zorg dat de Pleinvue koud is, zet het in de koelkast
  • Wissel een slokje Pleinvue af met een slokje van de heldere vloeistof.
  • Voeg voor de smaak een scheutje citroensap of limonade toe aan een glas Pleinvue.
  • Hebt u last van de smaak van Pleinvue? Neem dan tussendoor een kauwgompje (zonder sorbitol).
  • Drink een kopje warme thee voor u de tweede dosis Pleinvue inneemt.

 

Anticonceptiepil

Als u een anticonceptiepil gebruikt, kan de wer­king van de pil door het laxeren tijdelijk minder betrouwbaar zijn. Het is verstandig om dan ook een andere vorm van anticonceptie toe te passen.

Verdere voorbereiding thuis

  • Smeer géén bodylotion of vette huidverzorgingsproducten op uw buik of borst. Anders kunnen de plakkers loslaten die vlak voor het onderzoek worden bevestigd.
  • Om de plakkers goed te kunnen bevestigen, moeten mannen hun borst- en buikhaar scheren vanaf 25 cm boven de navel tot 15 cm onder de navel.
  • In verband met het inslikken van de videocapsule vragen we u om géén lippenstift op te doen.
  • U kunt het beste ruimvallende kleren dragen, het liefst een shirt met een broek of rok.

Het onderzoek

De start van het onderzoek vindt plaats op het scopiecentrum.

Een verpleegkundige van het scopiecentrum doet plak­kers op de huid van uw borst en buik en verbindt deze met een recorder. De recorder draagt u met een riem om uw middel.

U slikt de videocapsule in met één of twee glazen water. Na twee uur wordt er gekeken of de videocapsule uw maag is gepasseerd. Als dat het geval is, kunt u naar huis.

Vervolgens maakt het cameraatje in de videocapsule twaalf uur lang opnamen van het slijmvlies van de dunne darm. De opnamen worden verstuurd naar de recorder.

 

Waar moet u thuis op letten?

  • Houd de recorder de hele tijd om.
  • Wees voorzichtig met de recorder. Vermijd schokken en stoten en zorg ervoor dat de recorder niet nat wordt.
  • Houd rekening met wat u eet en drinkt:
    • Elk uur moet u een glas water drinken.
    • Twee uur na het slikken van de videocapsule mag u thee zonder melk drinken.
    • Vier uur na het slikken van de videocapsule mag u een lichte lunch gebruiken, bijvoorbeeld een kop bouillon met een cracker of een beschuitje.
    • Na zes uur mag u weer gewoon eten en drinken.
  • Doe gedurende het onderzoek de dingen die u anders ook doet. U hoeft dus niet rustig aan te doen.
  • Probeer niet te veel te transpireren, omdat de plakkers anders los kunnen laten. De plakkers mogen ook niet nat worden.
  • Vermijd felle zon. De opnamen kunnen daardoor overbelicht raken.
  • Kom niet in de buurt van sterke elektromagnetische velden zoals van MRI- of CT-apparatuur. U kunt wel gewoon gebruikmaken van uw mobiele telefoon, afstandsbedie­ningen of computers.
  • Maak geen lichamelijk contact met personen die ook een videocapsule bij zich dragen.

 

Na het onderzoek

Twaalf uur na het slikken van de videocapsule is het onderzoek afgelopen en kunt u de apparatuur loskoppelen. Maakt u de stekkers voorzichtig los van de plakkers. De kabeltjes moeten wel vast blijven zitten aan de recorder.

U doet de recorder met de kabeltjes en de riemen in de daarvoor bestemde tas. Wilt u erop letten dat de kabels niet knikken of tussen de rits van de tas komen? De tas kunt u de volgende ochtend om 8.30 uur inleve­ren bij het scopiecentrum. (U kunt dit ook door iemand anders laten doen.)

Na het losmaken van de stekkers kunt u de plakkers verwijderen door ze goed nat te maken, bijvoorbeeld tijdens het douchen. Daar­na kunt u ze gewoon weggooien.

De videocapsule verlaat uw lichaam met uw ontlasting. Als u na drie dagen last krijgt van misselijkheid, buik­pijn of braken en u hebt de videocapsule nog niet in uw ontlasting gezien, neem u dan contact op met uw arts.

Complicaties

Bij een videocapsule-endoscopie komen bijna nooit com­plicaties voor. Heel soms blijft de videocapsule vastzitten in de dunne darm. De kans hierop is groter als u in het verleden aan uw maag of darmen bent geopereerd. Mocht dat het geval zijn, dan is het belangrijk dat uw arts daarvan op de hoogte is.

Uitslag

Na ongeveer drie weken krijgt u de uitslag van het onderzoek. 

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan kunt u bellen met de polikliniek Maag-darm-leverziekten. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur, telefoon (0592) 32 54 57.

 

mdl07 – september 2023