Kinderdiabetespoli

Ouder en Kind-centrum

Kinderdiabetespoli

Diabetes type 1

Kinderen die diabetes (suikerziekte) krijgen, hebben bijna altijd diabetes type 1. Bij dit type werkt het lichaam niet goed, waardoor er teveel suiker (glucose) in het bloed komt.
Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het een foutje van het lichaam is. Je kan er dus niets aan doen.

Te weinig insuline

Je hebt eten nodig om dingen te kunnen doen. Zoals sporten, rennen, spelen, gamen, maar ook om te denken. Met de spijsvertering wordt het eten omgezet in suiker (glucose). Suiker is de brandstof die nodig is om onze spieren en de rest van ons lichaam te laten werken. Om suiker in de cellen te krijgen, is insuline nodig. Insuline zorgt ervoor dat de deurtjes van de cellen open kunnen, zodat de suiker erin kan.

Als je diabetes hebt, maak je geen of te weinig insuline aan. Dit komt omdat de alvleesklier niet goed werkt. Hierdoor komt er steeds meer suiker in het bloed, in plaats van in de cellen.

Wat merk je?

Als je diabetes hebt, voel je je ziek. Je hebt dorst, je drinkt en plast heel veel, je valt af. Je voelt je gewoon niet lekker en niet fit.

Leven met diabetes

Diabetes type 1 gaat niet meer over, het is een chronische ziekte. Als je diabetes hebt, moet je altijd rekening houden met wat je gaat eten en wat je gaat doen. Ook emoties, spanning en hormonen hebben invloed op de bloedsuikerwaardes. Dit maakt het niet altijd gemakkelijk als je diabetes hebt.

Als je de Diabetespoli in het WZA bezoekt, ontvang je een informatiemap. Hierin staat alle informatie die de kinderarts en diabetesverpleegkundige met je bespreken.

tekening van een salamander

Kinderdiabetesteam

Als je kind bent, ben je volop in ontwikkeling en in de groei. Dat maakt de behandeling van diabetes best ingewikkeld. Het WZA heeft daarom een team dat is gespecialiseerd in de behandeling van kinderen met diabetes. Dit team bestaat uit:

  • 3 kinderartsen
  • 1 kinderdiabetesverpleegkundige
  • 2 diëtisten 
  • 2 kinderpsychologen.

Iedere 3 maanden kom je met je ouder/verzorger voor controle naar de Diabetespoli. In 1 uur bezoek je dan de kinderarts, de kinderpsycholoog en de kinderdiabetesverpleegkundige. Daarnaast ga je 1 keer per jaar naar de diëtist. 

            tekening van de das

Vragen?

Als je een vraag hebt voor iemand van het Kinderdiabetesteam, kun je die stellen via de BeterDichtbij-app.

Is het dringend?

Dan kun je altijd bellen. De medewerkers van de Kinderdiabetespoli zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur, telefoon (0592) 32 52 30. Buiten kantoortijden kun je bellen met het Ouder en Kind-centrum (0592) 32 53 52.

 

kinde19 - juni 2023