Verloskunde

Ouder en Kind-centrum

  • Openingstijden

    Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur

  • Afspraak maken? Vragen?

    (0592) 32 52 70 Bevallingen en spoed: (0592) 32 50 90

  • Afdelingsnummer: 43
Verloskunde

Zwangerschapsbegeleiding

Om medische redenen kan het nodig zijn dat de zwangerschapscontroles plaatsvinden in het ziekenhuis. Soms is dat aan het begin van de zwangerschap al bekend, maar vaak blijkt het pas in de loop van de zwangerschap. Jouw verloskundige verwijst je in dat geval door naar het ziekenhuis. De controles in het ziekenhuis worden gedaan door een gynaecoloog of klinisch verloskundige.

Controles

Bij ieder bezoek controleren we de groei en conditie van je baby. We voelen dan je buik en luisteren naar het hartje van de baby. Op een aantal vaste momenten tijdens de zwangerschap wordt een echo gemaakt. Soms is het nodig om vaker echo’s te maken.

Ook houden we jouw eigen gezondheidstoestand goed in de gaten. Bij iedere controle-afspraak meten we je bloeddruk en zo nodig doen we aanvullend (bloed)onderzoek.

Rond de 32e week van de zwangerschap hebben we een gesprek met jou over de bevalling en het geboorteplan. In het geboorteplan noteer je je wensen rond de bevalling. Degene die de bevalling begeleidt, zal hier zoveel mogelijk rekening mee houden.

Soms is het nodig dat je gedurende je zwangerschap tijdelijk wordt opgenomen in het ziekenhuis.

Direct bellen

Neem direct contact op met de afdeling Verloskunde:

  • Als je ongerust bent over je eigen gezondheid of die van de baby.
  • Als je vaginaal bloedverlies hebt (bewaar je slipje of inlegkruisje).
  • Als je vruchtwater verliest. Dit kan een plons vocht zijn, maar het kunnen ook kleine beetjes zijn.
  • Als je korter dan 37 weken zwanger bent en buikpijn of rugpijn hebt die met een bepaalde regelmaat komt en gaat.
  • Als je langer dan 37 weken zwanger bent en al een uur lang buikpijn of rugpijn hebt die om de 5 minuten komt en een minuut aanhoudt.
  • Als je baby anders of minder beweegt dan je gewend bent.

De afdeling Verloskunde is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via (0592) 32 50 90.

Bevallen

Bevallen in het ziekenhuis

Als je voor de zwangerschapscontroles naar het ziekenhuis gaat, vindt de bevalling ook altijd plaats in het ziekenhuis. Je bevalling wordt dan begeleid door een verloskundige van het ziekenhuis en een verpleegkundige. Zo nodig is ook een gynaecoloog bij de bevalling aanwezig.

Ziekenhuisbevalling zonder medische reden

Als je tijdens je zwangerschap onder controle bent van een verloskundige bij jou in de buurt, dan kun je er eventueel zelf voor kiezen om in het ziekenhuis te bevallen. De bevalling in het ziekenhuis wordt dan begeleid door jouw eigen verloskundige. Dit heet een poliklinische bevalling.

Het inleiden van de bevalling

Soms is het nodig om de bevalling op gang te brengen met medicijnen. Bijvoorbeeld:

  • Als de baby te lang op zich laat wachten.
  • Bij langdurig gebroken vliezen.
  • Als de baby niet genoeg is gegroeid.
  • Bij een slechter werkende placenta. 

Keizersnede

Soms is een keizersnede nodig. De baby wordt dan niet vaginaal geboren, maar via een snee in de buikwand en de baarmoeder. Hiervoor wordt gekozen als een bevalling via de vagina niet mogelijk is of te grote risico’s met zich meebrengt voor jou, de baby of voor allebei. We doen ons best een keizersnede zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen. Dit noemen we een 'gentle sectio', wat betekent dat je kindje na de bevalling meteen bij je mag liggen.  

Voeden van je baby

In het algemeen raden wij je aan de baby borstvoeding te geven, maar als dat moeilijk gaat of er zijn andere bezwaren, is flesvoeding een prima alternatief.

Tijdens je zwangerschap krijg je van de verloskundige informatie over hoe je de baby het beste kunt voeden.

Na de bevalling krijg je op de kraamafdeling begeleiding bij het voeden van een lactatiekundige of verpleegkundigen die borstvoedingscoach zijn. Met al je vragen over borstvoeding kun je bij hen terecht. Kijk ook bij de informatie over borstvoeding op deze site.

Voorlichting

Om goed voorbereid te zijn op de bevalling raden we je aan om een zwangerschapscursus te volgen die bij jou en je partner past.

Daarnaast verwijzen we je naar de site van het Verloskundig Samenwerkingsverband Assen (VSV) van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Je kunt daar veel informatie en voorlichtingsfilmpjes vinden over zwangerschap, geboorteplan, bevallen en kraamtijd. 

Gezond zwanger

De manier waarop je tijdens je zwangerschap leeft, eet en beweegt, heeft invloed op de gezondheid van de baby. Het is dus belangrijk om al vroeg in de zwangerschap op je leefstijl te letten. Meer informatie kun je bijvoorbeeld vinden op de site van het Voedingscentrum.

Borstvoeding

Voor informatie over borstvoeding zijn er voorlichtingsfilmpjes te vinden van de lactatiekundige van het WZA op deze site.