Een samenwerking binnen het transmuraal netwerk heeft verbetering van de kwaliteit van zorg én een beter perspectief voor de patiënt opgeleverd. Onderwerp van de samenwerking: de zorg voor patiënten na een amputatie.

Revalidatiearts John van Loenen en vaatchirurg Bart de Vos zagen het allebei: de samenwerking in de zorg voor een patiënt na een amputatie wilde nog weleens stagneren. “Dat kwam de kwaliteit van zorg natuurlijk niet ten goede”, zegt John van Loenen. Reden genoeg om eens om tafel te gaan zitten met de specialist Ouderengeneeskunde van het centrum voor revalidatie en herstelzorg Boshof in Assen.

​Overleg samenvoegen
De revalidatie na amputatie is overgeplaatst van Anholt naar De Boshof, waarbij de expertise van de therapeuten van Anholt gelukkig nog steeds ingezet wordt. Daarnaast werd binnen het WZA gestart met een multidisciplinair overleg met artsen en therapeuten van zowel het WZA als de Boshof, waarbij ook de gipsverbandmeester, wondverpleegkundige en de prothesebouwer aanschoven. “Die twee overleggen zijn we gaan samenvoegen”, zegt Van Loenen. “We komen nu op vaste momenten bij elkaar in de Boshof om onze kennis te clusteren. Deze teammomenten bieden de kans om de voortgang te monitoren, snel te schakelen en snel plannen te maken”. Vaatchirurg Bart de Vos vindt het een verrijking. “Ik zie nu meer van het traject ná het ziekenhuis en daardoor kan ik mijn patiënten beter voorlichten”.
 
Snellere mobilisatie
In het WZA werken chirurgen volgens een nieuwe behandeltechniek uit Zweden. Ze opereren op een dusdanige manier, dat er minder zwelling bij een stomp ontstaat en een prothese sneller past. Een prothese werd voorheen pas aangemeten als de wond genezen was en de patiënt geen pijn meer had. Bij de nieuwe aanpak hoeft een patiënt alleen pijnvrij te zijn. Hierdoor kunnen patiënten nog sneller lopen – al na vier tot zes weken - wat de wondgenezing weer ten goede komt. “Dit vooruitzicht werkt motiverend voor patiënten”.
De artsen zijn unaniem: deze samenwerking binnen het transmuraal netwerk heeft een positieve impuls gegeven aan de verbetering van de kwaliteit van zorg én aan het perspectief voor de patiënt.  

Zorg- en expertisecentrum Anholt

Zorg- en expertisecentrum Anholt