Meest gestelde vragen door huisartsen over de poli Verslavingsgeneeskunde
Vanaf 1 januari 2020 heeft het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) een gespecialiseerde verslavingspoli voor de patiënten in het ziekenhuis te beginnen voor longpatiënten die roken. Dit is het resultaat van een landelijk unieke samenwerking met Verslavingszorg Noord Nederland (VNN). Door het in huis halen van de specialistische kennis van VNN, de specialist op het gebied van verslavingszorg in het noorden, wordt de verslavingszorg nu verder uitgebreid en vooral dichter bij de patiënten gebracht.
Meest gestelde vragen van huisartsen over de polikliniek Verslavingsgeneeskunde
Hoe snel kunnen patiënten gezien worden?
Er zijn veel aanmeldingen, momenteel duurt het vijf tot zes weken na verwijzing voor het eerste gesprek.
Krijgen patiënten uit onze regio voorrang?
Ja, eerst komen de patiënten aan de beurt die bekend zijn bij de longpoli van het WZA, daarna patiënten uit heel het WZA en vervolgens uit de regio. Patiënten buiten onze regio kunnen we eerst niet aannemen in verband met de vele aanmeldingen.
Wat kan de poli doen voor mensen die niet meteen aan de beurt zijn?
We willen vanaf maart één keer per maand een startbijeenkomst houden. Daar krijgen bezoekers voldoende tips en adviezen om alvast zelf aan de slag te gaan.
Wanneer kan een huisarts naar de poli verwijzen?
De criteria zijn:
- Stopgeschiedenis: aantal stoppogingen met begeleiding
- Psychische problematiek
- Aanwezigheid andere verslavingen
Huisartsen kunnen hun patiënt via Zorgdomein ‘Stoppen met roken’ aanmelden. Patiënten die niet aan de criteria voldoen voor de poli Verslavingsgeneeskunde, kunt u wel verwijzen naar de Stoppen met roken-poli. Is er sprake van alcohol- en/of drugsverslaving, dan is een verwijzing naar VNN aan de orde.
Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact op met de poli.