Basiscursus wondverzorging

verzorgd door het Wondexpertisecentum Wilhelmina Ziekenhuis Assen

Het aantal patiënten met complexe wonden is groot. Bijna dagelijks komen verpleegkundigen en verzorgenden veel voorkomende wonden tegen zoals diabetische voet, beenulcera en decubitus. Daarbij is al jaren discussie over de juiste wondbehandeling, niet in de laatste plaats door de grote diversiteit aan wondverzorgingsproducten. De praktijkgerichte cursus van het WZA geeft de zo gewenste antwoorden waar huisartsen, verpleegkundigen en verzorgenden daadwerkelijk mee kunnen werken. Na afloop van de cursus hebben de deelnemers kennis van een werkbare structuur die uniformiteit creëert binnen de diagnostiek en behandeling van wonden in de gehele zorgketen. Uiteraard is het de patiënt die hiervan profiteert, doordat wonden sneller genezen. 

Theorie én praktijk

Een deel van de theorie wordt u aangeboden via een e-learning vooraf, zodat alle deelnemers op hetzelfde theoretische niveau aan de cursus beginnen. In de klassikale traininggaan de docenten verder in op de theorie, uiteraard in combinatie met praktijk. Aan de hand van een wondkaart scheppen zij eenduidigheid in de overdracht, die zowel op papier als per telefoon werkt. Wat dient beschreven en geregistreerd te worden in de overdracht tussen zorgverleners voor de continuïteit van de wondzorg? Na de basiscursus weet u het antwoord op deze en vele andere vragen.

Cursusprogramma

De onderstaande onderwerpen komen aan bod tijdens de driedaagse basiscursus Wondverzorging.

 • Anatomie van de huid
 • Soorten wonden
  » Veneus
  » Trauma
  » Decubitus
  » Arterieel
  » Diabetische voet
  » Vasculitis
  » Maligniteit
 • Wondgenezingsproces
 • Wondmodellen
  » Beoordeling van de wonden d.m.v. klinisch redeneren aan de hand van de modellen ALTIS en TIME
  » WCS/ WZA-model als hulpmiddel waarmee een wond te behandelen is
 • Verbandmaterialen en hun toepassingen 

Op maat gemaakt voor de doelgroep!

De cursus is speciaal bedoeld voor huisartsen, verpleegkundig specialisten en physician assistants, praktijkondersteuners van de huisartsenpraktijk, en verpleegkundigen/verzorgenden binnen thuiszorgorganisaties, verpleeg- en verzorgingshuizen.

Cursusdata en locatie

De basiscursus Wondverzorging van het WEC vindt plaats op drie dinsdagavonden en wel op 7 maart, 21 maart en 11 april 2023. 
Inschrijving is voor alle drie de cursusavonden. Vooraf doet u een e-learningmodule. De locatie van de cursus is het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Docenten in deze cursus zijn afkomstig van diverse disciplines binnen het WZA, te weten een chirurg, een dermatoloog, verpleegkundig specialisten, gespecialiseerd wondverpleegkundigen en verpleegkundigen.

 

Data

7 maart 2023
21 maart 2023
11 april 2023

Tijd

19.00 - 21.00 uur

Locatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen

Kosten

€ 195 incl. btw

Aanmelden

Meld u uiterlijk 1 maart aan via deze paarse aanmeldknop:

Meld je aan!

Vermeld bij inschrijving uw naam, functie, werkgever en BIG-registratienummer. Tezamen met de inschrijfbevestiging ontvangt u de informatie waarmee u het totaalbedrag van € 195,- kunt overmaken.

Let op! Wacht niet te lang met inschrijven, want vol = vol. Er kunnen maximaal dertig cursisten deelnemen.

Vragen?

Polikliniek Chirurgie, telefoonnummer (0592) 32 52 10.