Naar hoofdinhoud Naar footer

Brenda Veltink, projectleider milieu

Wat doe je in het WZA? 

“Ik heb twee functies: ik ben projectleider Milieu en ik ben lid van de ondernemingsraad (OR). Elk voor acht uur per week. Als OR-lid ben ik er voor de organisatie en behartig ik de belangen van medewerkers. De OR overlegt ook regelmatig met allerlei afdelingen binnen het ziekenhuis.
Als projectleider Milieu houd ik me voornamelijk bezig met het opstellen van beleid rondom milieuzaken. Dat varieert van een project afvaloptimalisatie, tot een milieubeleidsplan of het stimuleren dat collega’s met de fiets of het OV naar het werk gaan. Eén van de manieren waarop we laten zien wat we aan duurzaamheid doen, is de Milieuthermometer Zorg. Dit is een keurmerk met drie niveaus: brons, zilver en goud. Wij gaan nu eerst voor brons en moeten daarvoor aan 63 criteria voldoen op het gebied van milieu en duurzaamheid.” 

Waarom heb je voor deze functies gekozen? 

“Vroeger wilde ik stewardess worden of politierechercheur. Het werden twee andere studies: Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en Voeding & Diëtetiek. In 2011 kwam ik in het WZA te werken als voedingsassistent. Twee jaar later deed ik de receptie erbij. Ik ben toen ook bij de OR gegaan omdat ik de organisatie beter wilde leren kennen, mijn netwerk wilde uitbreiden. In 2017 heb ik vanuit het WZA de opleiding Projectmanagement gevolgd en zo kwam ik bij het project ‘wet- en regelgeving omtrent Opslag en vervoer van Gevaarlijke stoffen’. Toen de vacature voor projectleider Milieu kwam, heb ik meteen gesolliciteerd. Het was iets nieuws, dat leek me een leuke uitdaging. Milieu heeft alles met gezondheid te maken en ik vind gezondheid heel belangrijk.” 

Wat vind je leuk aan je werk? 

“Voor beide functies geldt dat ik het mooi vind om samen resultaten te behalen. Het is ook heel leuk dat ik in heel het ziekenhuis zoveel enthousiaste mensen tegenkom. Als ik over afvalscheiding begin, wil iedereen zijn of haar steentje bijdragen. Tot aan de raad van bestuur aan toe. Ik houd ervan om iets nieuws op te zetten en in actie te komen. Dat kan in beide functies. Als het om milieu en duurzaamheid gaat, is er altijd iets te verbeteren. Dat varieert van ‘hoe houden we mensen fit en gezond hier aan het werk’ tot ‘hoe zorgen we ervoor dat medewerkers minder vaak met de auto naar het werk gaan’. Maar het gaat ook over omgaan met medicijnresten en voedselverspilling. Van de OR is het leuk dat we tijdig met een advies kunnen komen omdat we al vroegtijdig meegenomen worden in de ontwikkeling van plannen.” 

Wat vind je leuk aan werken in het WZA? 

“De afwisseling van banen is leuk, naast m’n gezin met drie kleine kinderen. Het fijne van het WZA is dat de lijnen kort zijn, ook de raad van bestuur is heel benaderbaar. Er werken hier veel vriendelijke mensen, als ik iemand nodig heb, kan ik altijd wel bij iemand terecht. Bovendien is het WZA een goede werkgever.” 

Hoe zie je jouw toekomst in het WZA?  

“Ik heb onlangs de opleiding Lean, de green belt, afgerond. Daar zou ik wel meer mee willen doen, eventueel projecten buiten mijn afdeling. Dat gaat over continu verbeteren, het draagt bij aan een hoger doel. Een opleiding tot Veiligheidsdeskundige lijkt me ook wel wat trouwens, een goede aanvulling op wat ik nu al doe. Ik denk dat ik in de toekomst meer met duurzaamheid bezig ben dan nu. Eind dit jaar moeten we bijvoorbeeld een plan hebben hoe we de CO2-uitstoot kunnen verminderen in 2030.  De zorgsector is verantwoordelijk voor 5% van de CO2-uitstoot, daar moeten we echt iets mee! Verder zie ik dat de OR steeds belangrijker wordt. We worden steeds vaker gevraagd om mee te denken of om advies te geven. Da’s een goede ontwikkeling!”