Van ruilen komt… inspiratie

Fysiotherapeut wordt docent (en andersom)

Wat doe je als je al negen jaar in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen werkt, daar heel tevreden bent, maar ook wel het gevoel hebt eens iets anders te willen? Blijf je zitten waar je zit, of waag je de sprong en neem je ontslag? Fysiotherapeut Rob Bronsema (46) gaat voor een tussenoplossing. Twee maanden lang wisselt hij van baan met iemand die aan een heel andere kant van het vak staat: docent fysiotherapie aan de Hanzehogeschool Groningen.

Ze raakten toevallig met elkaar aan de praat in de kroeg, Rob Bronsema van het WZA en Eelco Mol van de Hanzehogeschool Groningen (HG). Beiden zijn enthousiast over hun vak, maar beiden raakten ook enthousiast over elkáárs vak. Het idee was snel geboren: tijdelijk ruilen van baan. Zodat Rob als ziekenhuisfysiotherapeut met specialisatie neurorevalidatie eens aan het docentschap kon snuffelen en Eelco als docent fysiotherapie zijn handen weer eens in de praktijk uit de mouwen kon steken. Om te kijken of het idee daadwerkelijk goed was, heeft Rob een dag meegelopen met Eelco om praktijklessen te verzorgen. Hij was meteen enthousiast: “Ik vond het heel erg leuk om met gemotiveerde studenten te werken en ook de sfeer was erg fijn. Bovendien was het heel interessant om eens in de keuken van een ander te kijken.”

Samenwerking
Rob klopte bij zijn teamleider Hendrik Jan Ritsma aan om te onderzoeken of het plan levensvatbaar kon zijn. Hendrik Jan wist hem te vertellen dat er sinds drie jaar een samenwerkingsovereenkomst is tussen de Hanze Hogeschool en de noordelijke ziekenhuizen. Zelf vertegenwoordigt hij de noordelijke ziekenhuizen binnen het samenwerkingsverband met de Hanze Hogeschool. Ritsma: “Binnen dit samenwerkingsverband hadden we al eens nagedacht over gastcolleges of uitwisseling. De ruil van Rob en Eelco is een mooie pilot.”

Ook hoofd Revalidatie, Psychologie & Paramedische afdelingen Hans van Liere waardeert het zeer dat er ambities zijn. “Bovendien vind ik het belangrijk dat ziekenhuisfysiotherapie in de opleiding beter gepositioneerd wordt. Het is een unieke uitwisseling. Het is fantastisch dat de HG vertrouwen in onze fysiotherapeut heeft en andersom heeft het WZA het vertrouwen in Eelco om onze patiënten te behandelen.” Hij is een voorstander van ‘ontschotten’: “We gaan dat gaandeweg ontwikkelen.”

Verwachtingen
Voor Rob wordt het een avontuur waar hij veel verwachtingen van heeft. “Het is een uitdaging, het ontdekken van een onbekend gebied, want zeg nou eerlijk: wat weet ik van lesgeven? Ik verwacht dat ik mij persoonlijk zal ontwikkelen. Misschien volgt herwaardering van mijn werk in het WZA.” Hendrik Jan vult aan: “Als leidinggevende vind ik die uitdaging kunnen bieden het mooiste van deze ruil”.
Op 12 februari gaan de fysiotherapeuten van werkplek wisselen. “Ja, een week vóór de voorjaarsvakantie’, grapt Rob. “Kan ik direct even bijkomen!” Op 12 april keren de heren terug naar hun eigen vertrouwde werkplek. Hoe het dan verder gaat? De evaluatie zal het leren.