“Echt iets betekenen voor zo’n kind”
In heel Nederland is orthopedisch chirurg Minne Heeg bekend. Dat komt omdat hij jarenlang de enige was die de Ganz Osteotomie-operatie uitvoerde bij kinderen en jongeren met heupproblemen. Ook al is deze ingewikkelde operatie inmiddels routine voor hem: “Het is nog steeds spannend”.
Dierenarts zou hij worden. Geen vreemde ambitie voor een boerenzoon, maar helaas: een hooi- en stofallergie gooide roet in het eten. “Toen ben ik geneeskunde gaan studeren. Oók een mooi vak!”, klinkt het nuchter. “Ik heb er geen seconde spijt van gehad.”
Vlijmscherpe messen
Bijna dertig jaar geleden deed Minne Heeg een fellowship in Melbourne, Australië, waar men destijds de Ganz-operatietechniek introduceerde. Eenmaal terug in Nederland bleef hij de operatie uitvoeren. Eerst bij volwassenen, later ook bij kinderen en jongeren. Uit het hele land begonnen ziekenhuizen heupdysplasie-patiëntjes naar Assen te sturen. De voorsprong en ervaring die Heeg daarmee opdeed bleken niet meer in te halen door vakcollega’s. Jarenlang was hij de enige in Nederland die deze operatie doet, al heeft hij inmiddels WZA-collega Geert Ensing opgeleid als zijn opvolger. “De Ganz Osteotomie is een technisch ingewikkelde operatie. Ik werk met vlijmscherpe instrumenten en beitels op millimeters van zenuwen vandaan. Als er iets mis gaat, is zo’n kind voor het leven beschadigd. Daar kan ik dan enorm mee zitten. Een grote verantwoordelijkheid.”
Superboeiend
“Sommige patiënten komen als baby al bij me en zie ik twintig jaar later nog steeds”, zegt Minne. “Mijn belangrijkste vraag is: hoe ga ik hem of haar door de groei heen helpen? Timing is cruciaal. De groei kan bepaalde afwijkingen namelijk corrigeren maar soms juist ook verergeren. Moet ik al ingrijpen of juist wachten? Dat is een puzzel die grote zorgvuldigheid vereist.”
“Ik ga graag met kinderen om,” vervolgt hij, “want ze zijn heel open en direct. Dan kan ik ook open zijn. Dat moet ook: deze operatie vergt heel veel communicatie. Als ik de keuzes en de stappen voor de komende tien à twintig jaar niet duidelijk kan maken, laat ik de ouders in onzekerheid achter. Die communicatie vind ik een superboeiend onderdeel. Maar het mooiste van mijn vak is dat ik echt iets voor zo’n kind kan betekenen. De operatie heeft direct gevolgen voor beroepskeuze, carrière, sport en algehele kwaliteit van leven. Die impact is enorm.”

Orthopedisch chirurg Minne Heeg - (c) Sake Elzinga