Een delier is een verwardheid die in korte tijd (enkele uren tot dagen) ontstaat. Hoe verward iemand zich gedraagt, kan sterk veranderen gedurende de dag.
Een delier kan een paar uur duren, maar ook een paar dagen of een paar weken. Als de lichamelijke toestand van een patiënt verbetert, neemt de verwardheid meestal af.
Iemand met een delier is vaak ongeconcentreerd, moeilijk te bereiken, vergeetachtig, onrustig, gedesoriënteerd, angstig en soms agressief. Hij weet niet waar hij is, ziet en hoort vaak dingen die er niet zijn en heeft moeite met het herkennen van personen. Vaak wordt de verwardheid 's avonds en 's nachts erger.
In sommige gevallen is iemand met een delier alleen erg afwezig, rustig of slaperig. Het kan ook zijn dat iemand voor zich uit staart en moeilijk oogcontact maakt. Dit wordt een stil of apathisch delier genoemd.
Oorzaken
Een delier kan verschillende oorzaken hebben. Vaak ontstaat de verwardheid doordat de patiënt lichamelijke problemen heeft. Dit zijn mogelijke oorzaken van een delier:
- Een infectie
- Obstipatie
- Het vasthouden van urine
- Een operatie
- Bijwerkingen van medicijnen
- Pijn
Verhoogd risico
De ene persoon is gevoeliger voor het krijgen van een delier dan een ander. In de volgende gevallen is er een verhoogd risico om een delier te krijgen:
- Als iemand eerder een delier heeft gehad;
- Als iemand last heeft van geheugenproblemen;
- Als iemand een hoge leeftijd heeft;
- Als iemand slecht ziet of slecht hoort;
- Als iemand bepaalde medicatie gebruikt.
Voorkomen van een delier
Een delier is niet altijd te voorkomen. Door maatregelen te nemen kunt u wel de kans verkleinen dat een delier ontstaat en de gevolgen hiervan verminderen.
- Blijf voldoende eten en drinken.
- Blijf gebruikmaken van eventuele hulpmiddelen zoals een bril of gehoorapparaat.
- Kom ze snel mogelijk een paar maal per dag uit bed.
- Neem herkenbare spullen van thuis mee, zoals foto’s of een boek.
- Zorg voor een rustige omgeving.