Het is belangrijk om vers, gezond en gevarieerd te eten. Wat kun je beter wel of niet eten tijdens de zwangerschap? Hieronder vind je een aantal tips:
Vegetariër?
Je kunt zonder bezwaar vlees en vis vermijden. Let erop dat je genoeg B-vitamines en ijzer binnenkrijgt. B-vitamines zitten vooral in volkorenproducten, aardappelen, peulvruchten, eieren en zuivel. Peulvruchten en eieren zijn ook belangrijke bronnen van ijzer, net als vleesvervangers.
Rauw-melkse kazen
Eet geen kazen die van rauwe melk zijn gemaakt. Je herkent deze kazen aan de tekst 'au lait cru' op de verpakking. In de Nederlandse supermarkt zul je ze niet snel tegenkomen, maar op vakantie of op de boerderij kan dat wel gebeuren. In rauwe melk kan de listeriabacterie groeien. Besmetting met deze bacterie kan schadelijk zijn voor de gezondheid van de baby. Gepasteuriseerde melk of kazen van gepasteuriseerde melk kun je zonder risico gebruiken.
Rauw vlees
Eet geen rauw of rosé gebakken vlees zoals filet americain of rosbief. Was rauwe groenten en fruit goed. Rauw vlees en ongewassen groenten en fruit kunnen toxoplasmose veroorzaken. Toxoplasmose is een ziekte die schadelijk kan zijn voor je baby.
Lever
Eet liever geen lever en hooguit eenmaal per week een product waar lever in is verwerkt zoals leverworst of leverkaas. In lever zit veel vitamine A. Te veel vitamine A kan schadelijk zijn voor de gezondheid van je baby.
Rauwe vis
Eet geen gerookte kant-en-klare vis uit de koeling, geen sushi met rauwe vis en geen rauwe schaal- en schelpdieren.