Naar hoofdinhoud Naar footer

Bedfiets op IC/CCU dankzij Lions Club Assen

De IC/CCU hoeft ‘m niet langer te huren: de graag gewilde bedfiets. Mede dankzij de Lions Club Assen heeft de afdeling nu een eigen bedfiets tot haar beschikking.  Zo'n fiets zorgt ervoor dat patiënten die moeten liggen, toch kunnen bewegen. Dat voorkomt spierverlies en draagt bij aan het herstel.

‘Een vreemde reis’, noemt Hans Vesseur zijn ervaring op de IC van het WZA. Vijf jaar geleden raakt hij zwaargewond bij een motorongeluk en lag wekenlang in coma. Uit die periode herinnert hij zich haarscherp de bizarre, realistische ‘dromen’. Achteraf vond hij het moeilijk te zeggen wat nu echt gebeurd was of niet. Hans schreef de verhalen op en zijn vrouw Marian maakte er de voorstelling Verhalen van Tussenin van. In 2021 hebben zij die een aantal malen op kleinere locaties gespeeld.
Op initiatief van Lions Club Assen en met medewerking van Koninklijke Van Gorcum en DNK konden acteur Wil Pieëte, dochter en zangeres Kris Vesseur en Hans Vesseur zelf  het stuk nog één keer op een groot podium spelen. De opbrengst van de kaartverkoop was bestemd voor de aanschaf van een bedfiets. “Een goede conditie is heel belangrijk voor het herstel”, weet Hans uit eigen ervaring.

Spierkracht

Tot nu toe huurde het WZA regelmatig een bedfiets. “Die was dan niet altijd beschikbaar als je hem nodig had”, zegt verpleegkundige Meta Karst. “Het is ontzettend fijn dat we er nu zelf een hebben. We hebben IC-patiënten die lang aan de beademing liggen en weinig of niet bewegen. Daardoor neemt hun spierkracht erg af. Door de bedfiets bij de fysiotherapie in te zetten is het mogelijk om zowel actief als passief de armen, bovenlichaam en de benen te trainen, waardoor de spierkracht terugkomt.”

Overhandiging

President Frans Greven en penningmeester Louwe Dijkema van de Lions hebben in bijzijn van Meta Karst en Ellen Schouten, leidinggevende van de IC/CCU de fiets officieel overgedragen aan de afdeling.