Naar hoofdinhoud Naar footer

Digitale begeleiding voor en na operatie voor patiënten Dagcentrum WZA

Het Dagcentrum van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) introduceert een baanbrekende ontwikkeling op het gebied van operatiebegeleiding. In de komende maanden krijgen operatiepatiënten veel meer digitale ondersteuning, zowel voor als na hun ingreep. De zorgprofessionals van medisch servicecentrum Altide staan op afstand klaar voor monitoring en advies bij pijn en misselijkheid. Deze innovatieve veranderingen zijn ontworpen om het welzijn van patiënten te verbeteren. 

Vóór de operatie moeten patiënten worden goedgekeurd door de anesthesioloog. Vanaf juni 2024 vullen patiënten een digitale pre-operatieve screeningslijst in via E-POS (Elektronische Pre-Operatieve Screening). Dit systeem ondersteunt de anesthesioloog bij het beoordelen van de gezondheidstoestand en het goedkeuren van de operatie. Patiënten met milde aandoeningen hoeven minder vaak naar het ziekenhuis te komen voor een persoonlijk gesprek met de anesthesioloog of afdelingsverpleegkundige. Op basis van de digitale vragenlijst kan het systeem adviseren of aanvullend onderzoek nodig is. 

Thuismeetprogramma Nazorg na Dagopname 

Na de ingreep start elke volwassen patiënt, die onder narcose is geopereerd of een ruggenprik of zenuwblokkade heeft gehad, met het thuismeetprogramma ‘Nazorg na Dagopname’. Via de Thuismeten-app vullen patiënten gedurende de eerste week na de ingreep een pijnscore in en geven ze aan hoe misselijk ze zijn. Medisch servicecentrum Altide monitort de signalen die binnenkomen en geeft zo nodig adviezen. Ook kan Altide adviseren met wie de patiënt eventueel het beste contact kan opnemen, mocht dat nodig zijn. Op basis van de antwoorden ontvangen de patiënt gerichte adviezen, bijvoorbeeld over het afbouwen van pijnstillers. 

Informatief 

De app biedt ook uitgebreide informatie over verschillende onderwerpen, zoals de werking van pijnstillers en adviezen bij misselijkheid. Het doel van dit programma is om inzicht te krijgen in de pijnbestrijding na een dagopname. Omdat deze patiënten dezelfde dag naar huis gaan, is het van groot belang om te evalueren of de voorgeschreven pijnstillers effectief zijn. De anesthesiologen zullen de gegevens uit dit programma gebruiken om het pijnbeleid voor de patiënt verder te optimaliseren en verspilling van medicijnen te voorkomen. Later dit jaar kunnen patiënten ook voor de ingreep hun medicijnen controleren via het patiëntenportaal van het WZA.