Naar hoofdinhoud Naar footer

Groene stap met een zilveren randje

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) zet steeds meer stappen op het gebied van duurzaamheid en heeft nu het zilveren niveau behaald van de Milieuthermometer Zorg. Bestuurslid Hans Mulder nam het certificaat maandag in ontvangst van Adriaan van Engelen, directeur van Milieu Platform Zorgsector.

De Milieuthermometer Zorg is een instrument waarmee je kunt aflezen hoe duurzaam een zorginstelling is. Het WZA ontving twee jaar geleden het bronzen certificaat. Dat nu het zilveren niveau is behaald, is een mooie opsteker volgens Brenda Veltink, duurzaamheidscoördinator van het WZA. “Ik had niet durven hopen dat zo snel zou gaan. We wisten dat we op de goede weg waren en het is fijn om dat nu bevestigd te krijgen.”

Om het zilveren niveau te behalen, moet je als zorgorganisatie onder meer aantonen dat je duurzaam beleid hebt op het gebied van inkoop, bouw en mobiliteit. “En dat heeft het WZA”, vertelt Brenda. “Als wij bijvoorbeeld nieuwe kantoormeubelen aanschaffen, kiezen we voor exemplaren die gemaakt zijn van duurzame materialen. Ook werken we samen met leveranciers die duurzaam werken. Zo hebben we bijvoorbeeld onlangs een contract afgesloten met Distrivers, dat nu al het eten en drinken levert aan het WZA. Na een uitgebreid selectietraject bleek dit als lokale partij de meest duurzame keuze voor ons.”

Duurzame beweging

Brenda constateert dat er in het hele WZA een duurzame beweging gaande is. Ze ziet dat steeds meer collega’s in hun werk stilstaan bij dit thema. “Op verschillende afdelingen lopen projecten waarbij we de hoeveelheid afval terugdringen of afval gescheiden gaan inzamelen. Een ander mooi voorbeeld is onze apotheek. Daar gaan de medewerkers volgend jaar een visie opstellen waarin ze vastleggen hoe ze de hoeveelheid medicijnresten in het afvalwater willen terugdringen.”

Het WZA wil de komende jaren nog verder verduurzamen. Zo heeft het ziekenhuis zich tot doel gesteld om de CO2-uitstoot in 2030 te halveren. Ook wil het WZA in 2025 het gouden niveau van Milieuthermometer Zorg behalen.

Week van de Duurzaamheid

De uitreiking van het zilveren certificaat komt op een passend moment. Het WZA staat deze week uitgebreid stil bij het thema, tijdens de eigen Week van de Duurzaamheid. Voor de ziekenhuismedewerkers zijn verschillende activiteiten georganiseerd op het gebied van groener werken. Zo geeft een hoogleraar circulaire economie een lezing over duurzame zorg, laten WZA-medewerkers in een expositie zien hoe je schoon ziekenhuisafval kunt hergebruiken en kunnen WZA’ers hun fiets gratis laten controleren. Daarnaast is er een symposium voor zorgverleners over het terugdringen van medicijnresten in het afvalwater.