Naar hoofdinhoud Naar footer

Historische tuin WZA

De beroemde tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard (1782-1851) heeft in Assen en ver daarbuiten meer dan vijftig tuinen en parken ontworpen. Daarvan is een aantal restanten bewaard gebleven, zo ook aan de achterzijde van het WZA aan de Beilerstraat. Een deel van deze Roodbaardtuin is nog aanwezig, maar niet tot nauwelijks zichtbaar. Daarom hebben Landschapsbeheer Drenthe, het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) en de gemeente Assen de handen ineengeslagen en wordt de tuin de komende periode in ere hersteld. Daarnaast moet de biodiversiteit worden vergroot.

Sober en eenvoudig

De ontwerpen van Roodbaard werden gekenmerkt door soberheid en eenvoud; dat staat in de huidige plannen centraal. De paden worden hersteld, ongewenste jonge bomen en struiken worden weggehaald, de oorspronkelijke ingang wordt vrijgemaakt, de vijver wordt schoongemaakt en vrijgezet en het is de bedoeling om een natuurlijke overgang te maken van de tuin naar het ziekenhuis.

Vrijwilligers gezocht

Een groot deel van de werkzaamheden wordt uitgevoerd door Dolmans Landscaping. Daarnaast worden vrijwilligers en scholen gezocht die willen helpen met het herstellen en het beheer van de tuin. Tijdens een of meerdere werkdagen kunt u een bijdrage leveren aan het herstellen van deze unieke plek in Assen. De werkzaamheden bestaan uit het verwijderen van jonge bomen en struiken en het opzoeken en herstellen van oorspronkelijke paden. Wilt u ook meehelpen of wilt u meer informatie? Meld u dan aan via ​www.lbdrenthe.nl/roodbaardtuinassen​.

Startmoment

Het feestelijke startmoment van de werkzaamheden dat gepland stond op 5 oktober 2020 kan helaas niet doorgaan, vanwege de aangescherpte coronamaatregelen. Desondanks gaat het werk wél beginnen!

Het herstel van de Roodbaardtuin in Assen is mogelijk gemaakt door de financiële bijdragen van provincie Drenthe, gemeente Assen, Mijn Buurt Assen, Nationale Postcode Loterij, Prins Bernard Cultuurfonds Drenthe en de Rabobank Assen en Noord-Drenthe.

Slingerpaadjes

“Roodbaardtuinen zijn te herkennen aan een romantische stijl met ronde vormen en slingerpaadjes. Dat was destijds vernieuwend, want hoekige vormen waren meer gebruikelijk voor tuinontwerpen", vertelt Anja Verbers van Landschapsbeheer Drenthe.
De tuin ten oosten van het Asserbos aan de Beilerstraat is te zien op een tekening uit 1840. Het parkje behoorde oorspronkelijk bij het landgoed De Eerste Steen, later bekend als Landgoed Dennenoord. Met de uitbreiding van de stad en later het WZA is het oorspronkelijke landgoed grotendeels verdwenen. Dat is jammer, want Assen en Roodbaard horen bij elkaar.